marți, 27 septembrie 2016

Doliu în cinematografie. Scena română a pierdut 7 mari actori în ultimul an





Anul 2016 se dovedește un an negru pentru lumea artistică din România. De la începutul anului, nu mai puțin de șapte mari actori au murit, doi dintre aceștia doar în ultimele zile.

Sebastian Papaiani a murit pe 27 septembrie 2016

Actorul Sebastian Papaiani a murit astăzi, 27 septembrie, după o îndelungă suferință. Artistul era internat într-o clinică de recuperare după ce la sfârșitul lunii mai a fost găsit căzut de soție, după ce i s-a făcut rău în baie. Actorul în vârstă de 80 de ani s-a lovit la cap, a suferit o pareză la piciorul stâng și avea dificultăți de vorbire, starea lui fiind imprevizibilă.

Ioan Gyuri Pascu a murit pe 26 septembrie 2016

Moartea actorului Sebastian Papaiani vine la doar o zi de la o altă mare pierdere pentru cinematografia română – Ioan Gyuri Pascu s-a stins luni, 26 septembrie, la vârsta de doar 55 de ani. Starea de sănătate de artistului era un precară, el suferind de diabet. Mai mult, în ultimii el trecuse prin mai multe drame, care ar fi putut să-i agraveze starea de sănătate.
În urmă cu un an de zile, sora aristului s-a stins din viață la vârsta de 38 de ani, răpusă de cancer. Afectat profund de pierderea surorii sale, Ioan Gyuri Pascu declara că și mama, și sora lui au avut probleme grave de sănătate, în ciuda faptului că duceau un stil de viață sănătos.

George Șovu a murit pe 29 august 2016

Scenarisul George Șovu a murit pe 29 august 2016, la vârsta de 85 de ani. George Nicolae Șovu, cunoscut romancier, autor de proză scurtă, scenarist, autor de manuale de limba și literatura română, s-a născut la 30 ianuarie 1931, comuna Țițești, județul Argeș. A urmat cursurile Școlii Normale ”Carol I” din Câmpulung-Muscel (1944-1951) și apoi pe cele ale Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1951-1955), absolvind ca șef de promoție.
George_Şovu

Marin Moraru a murit pe 21 august 2016

Marin Moraru murit, la vârsta de 79 de ani. Marele om de teatru era internat de mai bine de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală. Acesta suferea de o boală gravă, iar la momentul internării starea acestuia era de asemenea, foarte gravă. Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias, a spus că actorul Marin Moraru a decedat duminică, 21 august, la ora 17.30, „în urma unei grele şi necruţătoare suferinţe”.

Radu Beligan a murit pe 20 iulie 2016

Radu Beligan a murit astăzi, la vârsta de 97 de ani. El s-a stins din viață la spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator. În noiembrie 2015, artistul a fost internat din cauza unor infecții urinare, iar pe 25 aprilie a decis să își anuleze toate spectacolele din cauza unor probleme pe care le avea cu vocea. Extrem de pasionat de meseria sa, maestrul a petrecut pe scena teatrului din România mai bine de 75 de ani, sărbătorind tot prin muncă și împlinirea vârstei de 97 de ani, pe 14 decembrie 2015.
De altfel, la vârsta de 95 de ani artistul a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărții Recordurilor Guinness.

Mircea Albulescu a murit pe 8 aprilie 2016

Mircea Albulescu a murit pe 8 aprilie, la vârsta de 81 de ani. A fost unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori români, iar filmele şi piesele de teatru în care a jucat vor rămâne întotdeauna în sufletul românilor. În iunie 2013 și-a anunțat retragerea din viața artistică. Mircea Albulescu avea mai multe probleme cardiace. De altfel, în urmă cu doi ani, a fost supus unei triple operaţii de bypass la inimă. Din cauza unor complicaţii, inima lui a cedat.

Geoge Alexandru a murit pe 2 ianuarie 2016

Actorul George Alexandru a murit pe 2 ianuarie 2016, din cauza unei infecţii abdominale grave. La Teatrul Nottara, George Alexandru a urcat pe scenă în 1985, când era încă student. A apărut în spectacolele semnate de Ion Cojar şi Alexandru Dabija. Născut în Bucureşti, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, specializarea actorie. În primul an, i-a avut profesori pe Amza Pellea şi Dan Micu. În următorii ani de studenţie a lucrat sub îndrumarea lui Gelu Colceag şi Ion Cojar, se arată pe site-ul Teatrului Nottara.
george-alexandru-734539l-poza_465e25acff



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu