APC: Îngheţata industrială - produs dezechilibrat nutriţional, un amestec de uleiuri vegetale exotice (Imagine: HEPTA)
APC România a achiziţionat, în vederea realizării studiului privind
calitatea îngheţatei industriale, 55 de sortimente de îngheţată, cu
ingrediente şi arome diferite, urmărindu-se: evaluarea nivelului de
informare al consumatorului prin intermediul etichetei, identificarea
ingredientelor folosite la fabricarea produsului în vederea prezentării
unor puncte de vedere privind calitatea acestora, identificarea
aditivilor alimentari din produsele analizate şi prezentarea posibilelor
efecte ale acestora asupra sănătăţii consumatorului de îngheţată
industrială şi prezentarea unor sugestii de consum.
"Îngheţata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri
vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau
nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat şi chimicale din belşug. Acest
produs, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul
ridicat de acizi graşi saturaţi şi zahăr adăugat, nu trebuie consumat de
către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli
metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către
adulţi, în cantităţi mici, de 40 - 60 de grame", avertizează
preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
După evaluarea nivelului de informare al consumatorului de îngheţată
industrială prin intermediul etichetei, s-a constat că la îngheţata cu
ciocolată, cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1
şi 3,2 la sută, la îngheţata de vanilie, cantitatea de vanilie din
produsele analizate variază între 0,03 şi 0,14 la sută, la cea cu
frişcă, cantitatea de frişcă este de 0,2 la sută, în îngheţata cu lapte,
cantitatea de lapte este de 12, respectiv 15 la sută, la cea cu nuci,
cantitatea efectivă este de 4 la sută, în cea cu alune - 3 la sută şi în
cea cu cocos - 5,5 la sută.
În ceea ce priveşte nutrienţii conţinuţi de fiecare tip de îngheţată
analizată, s-a constatat că toate produsele prezintă cel puţin o
declaraţie nutriţională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit.
"Având în vedere faptul că în cele 55 de sortimente de îngheţată
există cantităţi mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea
consumatorilor nu au deprinderea necesară de a calcula cantitatea de
nutrienţi asimiliată de organism în urma consumării cantităţii de
îngheţată din ambalajul respectiv. Totuşi, la un număr de 28 de
sortimente de îngheţată, există, în tabelul aferent declaraţiei
nutriţionale, valorile corespunzătoare pentru fiecare tip de nutrient
din cantitatea de produs existentă în ambalaj", se arată în studiu.
În privinţa principalilor nutrienţi, pe baza declaraţiei nutriţionale,
s-a constat că îngheţatele analizate prezintă valori mari de: grăsimi
(în unele cazuri până la 26 grame din 100 grame produs), acizi graşi
saturaţi (la unele ajung până la 19 grame din 100 grame produs, deşi
American Heart Association recomandă numai 16 grame de acizi graşi
saturaţi pe zi şi numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol
ridicat), carbohidraţii (ating nivelul de 48 grame din 100 grame produs,
în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame
produs, respectiv de trei ori mai mult decât conţine 100 ml de băutură
racoritoare pe bază de cola).
Cel de-al doilea criteriu analizat, care se referă la identificarea
ingredientelor folosite la fabricare în vederea prezentării unor puncte
de vedere privind calitatea acestora, specialiştii au constatat că la 67
la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, primul ingredient
este reprezentat de laptele fără grăsimi, iar la 13 la sută dintre
acestea se precizează cantitatea de lapte degresat. Diferenţa până la
sută la sută în ceea ce priveşte primul ingredient, la celelalte
sortimente de îngheţată, este reprezentată de apă (22 la sută), iar
restul de 11 la sută îl reprezintă zahărul şi siropul de
glucoză-fructoză.
De asemenea, la 60 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate,
al doilea ingredient este zahăr, 13 la sută apă, iar diferenţa de 27 la
sută este lapte degresat, uleiuri vegetale şi sirop de glucoză, iar la
25 la sută dintre sortimentele de îngheţată analizate, cel de-al treilea
ingredient este reprezentat de către uleiul de cocos, zahăr (24 la
sută), lapte degresat, apă şi produse din zer (51 la sută).
Cel de-al treilea obiectiv al iniţiatorilor studiului a fost de a
identifica aditivii alimentari din produsele analizate. Astfel, în cele
55 de sortimente de îngheţată s-au identificat 23 de aditivi
alimentari.
Aditivii E471 şi E410 au fost identificaţi în 54 de sortimente de
îngheţată, E412 în 50 de sortimente, E322 în 41, E407 în 29, E476 în 19,
E330 în 11, E442 şi E150d în şapte, E460 şi E440 în şase, E468 în
patru, E202, E141, E401, E477 şi E150a în două, iar E171, E417, E414,
E162 şi E160c în câte un sortiment.
Specialiştii atrag atenţia că dintre aditivii alimentari identificaţi în
îngheţata analizată, următorii aditivi sunt suspecţi de apariţia unor
probleme de sănătate: E 150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant
artificial, poate provoca hiperactivitate şi probleme
gastrointestinale, E 150d - caramel sulfit de amoniu poate provoca
probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari, E 162 –
betanină, colorant natural obţinut din sfecla roşie, poate conţine
cantităţi mari de nitraţi şi produsele ce îl conţin trebuie evitate de
copii, E 171 - dioxid de titan, colorant artificial (din studiile
efectuate pe animale, s-a observat că ar provoca diferite leziuni la
nivelul aparatului cardiovascular, dar şi la nivelul ficatului şi s-au
mai observat modificări la nivelul splinei şi rinichilor, dar şi al
sistemului imunitar, fiind clasificat de Agenţia Internaţională pentru
Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni,
iar în Germania a fost interzis).
Printre aditivii periculoşi mai sunt: E 202 - sorbat de potasiu (irită
pielea, ochii şi mucoasele şi poate fi genotoxic şi mutagen pentru
celulele sângelui uman), E 296 - acid malic (concentraţiile mari nu sunt
permise în alimentele pentru copii, deoarece le lipseşte capacitatea de
a metaboliza cantităţi mari de acid malic), E 322 - lecitine,
emulgatori (deşi în general este sigur, unele studii arată că poate fi
descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate
contribui în timp la apariţia aterosclerozei şi a infarctului), E 330 -
acidul citric (distruge smalţul dentar, fiind nerecomandat copiilor
celor care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale
aparatului digestiv şi diaree), E 407 - caragenan, agent de îngroşare
(unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca
ulcer şi cancer), E 410 - gumă de carruba, agent de îngroşare (poate
provoca scăderea eficienţei anumitor substanţe care ajută digestia), E
412 - gumă de guar (poate provoca alergii), E 414 (poate provoca alergii
şi se comportă ca o substanţă de balast), E 417 - gumă tara,
stabilizator (poate provoca alergii).
Studiul privind calitatea îngheţatei industriale face parte din Campania
naţională de informare şi educare: Hrana sănătoasă - o investiţie pe
termen lung în sănătatea noastră, prin intermediul căreia APC România
îşi doreşte să informeze consumatorii despre importanţa unui stil de
viaţă bazat pe alimente sănătoase, precum şi despre importanţa etichetei
aflate pe produsele din magazine.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă
republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea
MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la
adresa vanzari@mediafax.ro.
Europa
este în ALERTĂ MAXIMĂ. Mii de militari au fost MOBILIZAŢI. România e şi
ea vizată. „Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de la sfârşitul Războiului
Rece!”
GANDUL.INFO
GANDUL.INFO
La 26 de ani, câştigă 25.000 euro pe lună în Bucureşti, dintr-o afacere pornită cu banii de chirie
ZF.RO
ZF.RO
"Doamne, nu mi se poate întâmpla asta în direct!" Pur şi simplu JENANT: Ce a păţit în timpul unui concurs de frumuseţe | VIDEO
PROSPORT.RO
PROSPORT.RO
CITEȘTE ȘI...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu