vineri, 21 august 2015

In interesul cui joaca Victor Ponta? Ce spun cifrele despre legalizarea plicurilor din spitale

In interesul cui joaca Victor Ponta? Ce spun cifrele despre legalizarea plicurilor din spitale

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 20 august 2015, 20:52 Actualitate | Esenţial

Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Să nu ne mai ascundem după deget. Propunerea lui Victor Ponta de legalizare a plicurilor din spitale, aşa cum a fost ea formulată marţi de premierul României, este în interesul unei singure categorii din populaţie. Nu în interesul pacienţilor, nici al rezidenţilor, nici al medicilor obişnuiţi din spitalele de provincie.

Este strict în favoarea acelei minorităţi medicale, extrem de influente, care câştigă legal 10.000 de Euro pe lună (vezi cifrele oficiale aici) şi încă odată pe atât din plicurile ilegale. Subiectul este foarte delicat pentru că cere luciditate, nu politicianism sau artificii emoţionale.


Cele trei condiţii de legalizare a plicurilor, aşa cum au fost enunţate de Victor Ponta, sunt:

Actul medical „să nu fie condiţionat de medic” – se pune întrebarea cum vor determina autorităţile dacă există sau nu condiţionare? În realitate, cazurile în care medicul condiţionează explicit sunt rare.

De cele mai multe ori mecanismul este mult mai subtil, similar celui descris chiar în motivaţia Înaltei Curţi: „personalul medical sau nemedical din unităţile sanitare a supus pacientul oricărei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze, inclusiv prin menţinerea în cadrul unităţii sanitare la nivel de zvon public, prin lipsa oricăror acţiuni de combatere, a faptului că pentru acordarea serviciilor medicale este necesară efectuarea de plăţi de către pacient”. Nu trebuie să fii jurist sau mare specialist ca să ştii că aşa funcţionează lucrurile în spitalele româneşti. Trebuie doar să fii pacient într-un spital românesc obişnuit, nu într-o clinică de lux din Turcia.

„Să fie după încheierea actului medical” – din nou se pune întrebarea cum vor afla autorităţile când s-a dat plicul? Mai ales că obiceiul este ca majoritatea plicurilor să se dea înainte de începerea tratamentului – în 60% din cazuri.

Cât de ridicolă este această condiţie care nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea dură a spitalului românesc! Doar prin schimbarea momentului acordării plicului un act imoral va deveni unul moral? Iertată să-mi fie comparaţia, dar „înainte sau după” e un criteriu care face diferenţa în bordeluri, nu în spitale.

„Să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate” – acesta este singura condiţie, din cele trei menţionate de Victor Ponta, care merită o discuţie serioasă. Din nou se pune întrebarea cum vor afla autorităţile dacă medicul nu va declara primirea plicului?

Există două răspunsuri posibile la această întrebare, ca şi la cele două similare de mai sus:
  • Prin montarea de aparatură de supraveghere în spitale – imposibil întrucât se încalcă confidenţialitatea relaţiei medic-pacient.
  • Prin posibilele delaţiuni ale pacienţilor sau colegilor medici – variantă care ar funcţiona chiar împotriva principiului recunoştinţei pacientului pe care s-ar baza toată această arhitectură.
Mai exact: eu-pacientul îi dau medicului un plic pentru că-i sunt recunoscător. Să spunem că, telepatic, aflu că medicul nu a declarat plicul. Mă voi transforma eu, pacientul recunoscător, într-un Javert fără scrupule care-şi toarnă vindecătorul?

Aşadar tot eşafodajul de mai sus depinde de bunăvoinţa medicilor care vor alege dacă declară sau nu plicurile. Căci e imposibil să concepi un mecanism de control serios care să ţină cont de cele trei condiţii enumerate de Victor Ponta. Dar guvernul Ponta iese câştigat şi într-o situaţie şi în cealaltă.

În primul rând nu-i supără pe marii "domni profesori" care au făcut averi imense în România chiar din aceste plicuri: în 2013, în Bucureşti, un plic dat pe secţia de chirurgie a avut în medie o valoare de 275 de Euro. La o medie de trei operaţii pe săptămână, un chirurg bucureştean care acceptă plicuri obţine un venit de 3300 de Euro pe lună. Şi vorbim doar de o medie, nu de acele somităţi pentru care „scorurile” sunt mult peste 300 de Euro.

Acordând acestor „domni profesori” (îi numesc generic astfel, fără să omitem că există şi personalităţi în medicina românească caracterizate de multă onestitate) libertatea de a declara cât vor şi ce vor, politicienii guvernului Ponta îşi asigură în continuare sprijinul sau non-combatul lor în anul electoral ce urmează.

Statisticile existente, care oferă cifre mult subestimate, evaluează piaţa plicurilor la 25 milioane de euro doar în Bucureşti (pentru anul 2013) şi la peste 300 de milioane de euro în toată ţara. O grămadă de bani. Dacă vor începe să se plătească taxe fie şi numai pentru o parte din aceste plicuri, guvernul va face rost de o sursă financiară suplimentară binevenită.

Practic, guvernul Ponta nu dovedeşte acea tărie managerială mult solicitată de vocile lucide din sistem: să mărească bugetul Sănătăţii româneşti (care este cel mai mic procentual din Europa, chiar şi în urma Albaniei) pe seama scăderii banilor din marile puşculiţe de hoţii politice (Transporturile fiind doar un exemplu). Cei care vor suporta măririle salariale din Sănătate vor fi tot pacienţii, guvernul Ponta urmând doar să se laude cu asta.

DE CE MENŢINEREA PLICURILOR, ÎN VARIANTA PREZENTATĂ DE VICTOR PONTA, ESTE NOCIVĂ ATÂT PENTRU PACIENŢI, CÂT ŞI PENTRU MEDICII OBIŞNUIŢI?

Să lăsăm din nou să vorbească datele, nu impresiile.

Deşi teoretic beneficiază de o asigurare medicală atotcuprinzătoare, românii sunt europenii care se împrumută cel mai des şi îşi vând cel mai frecvent din bunuri pentru a reuşi să-şi acopere cheltuielile legate de sănătate. Doar ucrainenii sunt mai împovăraţi decât noi. Chiar şi în SUA capitalistă fenomenul poartă denumirea de „faliment din motive medicale” şi este considerat complet imoral, simptomul unei societăţi incapabile să manifeste o minimă solidaritate cu cei loviţi de boală. Menţinerea plicurilor va întări existenţa acestui fenomen.

Segmentul din populaţie care dă plicuri este în special cel al clasei mijlocii. Clasa mijlocie din România plăteşte astfel o taxă dublă pe sănătate, fiind defavorizată de acest sistem comparativ cu toate celelalte categorii sociale din România. Faţă de clasa mijlocie, bogaţii României dau mult mai rar plicuri pentru că ei se tratează doar în spitalele private, acolo unde totul este fiscalizat.

Cei mai săraci din România sunt şi ei defavorizaţi de sistemul plicurilor. Toate studiile existente arată că ei dau mult mai rar plicuri, dar nu pentru că ar fi scutiţi de ele, ci pentru că îşi amână prezentarea la medic „de frica plăţilor informale” până când ajung într-un stadiu grav al bolii. Asta înseamnă de obicei atât un prognostic mai rău, cât şi costuri mai mari de tratament.

Plicurile stimulează şi risipa din sistem. Cel mai rar se dau plicuri la medicii de familie şi cel mai frecvent specialiştilor din spitalele mari. În toată Europa se iau măsuri de stimulare a medicinei preventive, dependentă de medicul de familie care, de aceea, este din ce în ce mai motivat de către autorităţi. Prevenţia e nu doar mai bună pentru pacient, dar şi mai ieftină.

Dar menţinând plicurile, în forma prezentată de Victor Ponta, se continuă stimularea medicilor din spitalele mari, acolo unde duratele de internare în România sunt printre cele mai lungi din ţările UE, generând şi costuri mai mari şi inutile. Ce pacient „se simte” cu plicul dacă e tratat doar în ambulator, în loc să fie internat?

Nu în ultimul rând, menţinerea plicurilor în varianta propusă de Victor Ponta îi dezavantajează chiar pe medicii de care România trebuie să aibă foarte mare grijă: generaţia de mâine, cea a rezidenţilor şi specialiştilor care sunt vânaţi astăzi de statele europene mai bogate sau cu guverne mai competente. Această categorie primeşte foarte rar plicuri şi, atunci când asta se întâmplă, ele au un conţinut simbolic.

Cei care contestă necesitatea măririi substanţiale a salariilor medicilor uită un lucru foarte important. În prezent, pe piaţa europeană statele se concurează acerb pentru a atrage această categorie profesională înalt calificată. Spre deosebire de profesori sau poliţişti, un medic pregătit în România poate lucra oriunde în Europa.

Suntem aşadar pe o piaţă liberă, iar dacă lucrează în interesul pacienţilor români Guvernul (oricare ar fi el) trebuie să facă tot ce e posibil să-i păstreze în ţară pe cei mai motivaţi şi bine pregătiţi medici dintr-o generaţie. E ceea ce fac deja autorităţile locale din Spania şi Italia, ai căror medici sunt recrutaţi agresiv de spitale din nordul Europei.

Mărirea cu 25% a salariilor medicilor, urmată de măriri consecutive până la dublarea acestora în 2017, este categoric o măsura benefică, mai ales dacă va fi aplicată diferenţiat (cum a explicat corect Moise Guran aici). Personal nu mă interesează dacă această măsură este aplicată de un guvern condus de PSD, PNL sau UNPR, cât timp ea se întâmplă.

Dar dacă nu este dublată de menţinerea ilegală a plicurilor şi de pedepsirea categorică a medicilor care vor continua această practică în ciuda creşterii salariilor lor, suntem doar în faţa unui populism periculos şi a continuării politicilor de sănătate în favoarea unei minorităţi influente, imorale şi fără scrupule.

Guvernul României este pus astăzi în faţa a două opţiuni. Fie să scrie un proiect legislativ bazat pe cele trei condiţii anunţate de Victor Ponta – varianta periculoasă, imorală şi injustă.

Fie să continue planul de mărire a salariilor medicilor dublat de pedepsirea categorică a celor care mai iau plicuri. Această ultimă formulă a fost aplicată cu succes chiar în ţara unde s-a inventat ciubucul: Turcia. Acolo plicurile în spitale erau foarte răspândite, dar practica a fost mult diminuată în ultimul deceniu datorită introducerii unui sistem de plată suplimentară a doctorilor în funcţie de performanţă. Salariul mediu oficial al medicilor în Turcia a crescut de la 1200 de dolari în 2003, la 4900 dolari în prezent.

Mă mir că domnul Victor Ponta s-a întors din Turcia doar cu o moschee nouă, dar nu a găsit timp să studieze şi acest model de succes.

Toate datele din acest text provin din următoarele studii:
* The performance of public health-care systems in south-east Europe. Friedrich-Ebert Stiftung Romania. June 2014.
* Bucurestenii si sanatatea. Departamentul de Sociologie, SNSPA. 2013.
* Informal payments: from gratitude to corruption. Center for Policy Studies, Central European University. February 2013.
* Informal payments in developing and transition countries. International Policy Centre/World Bank. June 2010.
* Health at a Glance, OECD, 2010 si 2013.


Citeste mai multe despre   




ABC-ul promovarii pe internet
PROMOVAT: Startup Cafe

ABC-ul promovarii pe internet

”Introducere in online marketing” iti prezenta notiuni de baza despre metode de promovare precum marketing-ul afiliat sau publicitatea pe display.
http://www.startupcafe.ro


Citeste pe Stirile ProTV

Tot mai multi romani vor sa devina asistenti maternali dupa marirea indemnizatiei. Suma primita pentru un copil luat in grija

Tot mai multi romani vor sa devina asistenti maternali, odata cu marirea indemnizatiei de crestere a copiilor luati din centrele de plasament. Pentru un salariu cu un loc de munca la domiciliu si 600 de lei pentru fiecare copil crescut, sunt sute de cereri.






7029 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    normal ca e in interesu cuiva... (Joi, 20 august 2015, 21:30) liviu_ [utilizator]
    si nu al rezidentilor care lucreaza pe 1000 lei si fac garzi gratis...

    "Actul medical „să nu fie condiţionat de medic”" - eu sunt tare curios daca tovasarul doctor plagiator si mincinos sef ponta ne poate explica un caz concret despre cum se poate dovedi asta. ala iti spune din gura ca vrea bani, nu iti cere in scris cu ştampila si semnatura. Asta nu mai vb. ca aceasta legalizare va intipari si mai mult in creierul romanilor ideea ca TREBUIE sa dea ceva la medic.

    „Să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate” – asta cred ca e de fapt "cheia" OUG ului. Dam 75% la fraierii de medici (oricum aia cu salarii enorme chiar vvor beneficia pe când rezidentii fix zero) si impozitam spaga cu care bani le si platim marirea salariilor.

    Este o masura aberanta! legalizezi o forma de mita! In ce tara traim?!?!?!

    PS: apropos de coincidente ciudate... pagina Alianta medicilor" de pe facebook a fost atacata...
  • +11 (11 voturi)    
    Minoritatea sunt toti PSD-isti! (Joi, 20 august 2015, 21:33) Impotriva prostiei din tara [utilizator]
    Cum poti sa ai 10.000 de euro in conditiile in care spitalele sunt mizerabile, toata lumea sta pe telefon sa-si ia spaga iar banii se duc in buzunarele cui nu merita? Daca mai adaugi inca cateva posturi de profesori, de colaboratori, de sefi si iata ca ajung sa aiba mai mult decat un medic in USA care stie de 10 ori mai mult ca aceste cazaturi de medici spagari. Uitati-va la Astarastoaie ce fata de comunist penal are si aveti intreaga fata a medicinei romanesti. Nu se satura nici cu 30.000 de euro, vor lua spaga in conitnuare desi sunt perimati si depasiti de vremuri. Singura solutie ca sa avem un sistem medical sanatos este privatizarea lui si incheierea de contracte itnre spitale si CASS, intre spitale si medici, cum a spus Basescu. Altfel, va fi aceeasi mizerie cu bani in plus dati degeaba la niste spagari nemernici ce iti vorbesc ca la un sclav cand mergi la ei. Mi-e scarba de medicii romani si de faptul ca sunt mana in mana cu Ponta si haita lui de hoti din PSD si PNL.
  • +3 (3 voturi)    
    Nu... (Joi, 20 august 2015, 21:40) Rollo [anonim]
    Nu conteaza cum joaca ci ca-si bate (bat) joc de toti cei care (inca) nu stiu ce inseamna un comunist.
  • +5 (5 voturi)    
    .... (Joi, 20 august 2015, 23:03) tirolez [utilizator]
    3 operatii pe saptamana? La Parhon se fac 6 pe zi sau chiar mai multe de catre un chirurg. Ori 5 zile (cred ca nu opereaza in week-end) inseamna minim 30 de operatii pe saptamana. Nu mai zic ca au liste de asteptare de luni de zile. De ce nu aduc si alti medici (sa scoata locuri la rezidentiat) daca sunt atat de suprasolicitati cei 3 medici?
    • 0 (0 voturi)    
      I chirurg face (Vineri, 21 august 2015, 9:43) Miagasag [utilizator] i-a raspuns lui tirolez
      6 operatii/zii si are salariu de 3000lei/luna? E bine. E platit cu 25 de lei pt o operatie. Atat e si la mine la coafor un coafat par scurt. Daca include tuns si spalat pretul e 60 lei.Mi se pare corect
  • +4 (4 voturi)    
    Scapă cine poate (Joi, 20 august 2015, 23:27) marki [utilizator]
    S-ar părea că singura preocupare a domnului Ponta (aflat în fața „potopului”) este, în acest moment, să-și salveze imaginea. Să-și creeze o aură de martir, de Mecena neînțeles, care (ce să vezi?) a fost împiedicat să reverse laptele și mierea promise.
    Să sperăm, totuși, că va birui mintea cea de pe urmă... (a lui Dragnea?)
  • +7 (7 voturi)    
    Denunt! (Vineri, 21 august 2015, 0:23) Vlad Tepes [anonim]
    Dl Mixich,

    Va apreciez foarte mult si de aceea am decis sa va raspund la acest articol. Sunt medic rezident la ATI, la SUUB, si vreau sa va spun ca a inceput sa ma enerveze foarte tare fatarnicia celor care s-au erijat in liderii nostrii pe facebook. Eu cred, ca in spatele initiativei, sunt de fapt acesti monstrii sacri ai spitalelor, care au furat si unversitatile si spitalele si care ne dau in cap ori de cate ori vrem sa facem un pas inainte sau sa evoluam.
    Au inceput prin ne obliga sa aderam la grup - initial in numele unui principiu corect - in care eu chiar mai cred, DAR, sa ajungem sa mintim ca nu luam spaga de la pacienti, mi se pare culmea ipocriziei in conditiile in care stim CU TOTII ce se intampla in sectia de ATI a dnei COPACIU de la SUUB ( la mine in sectie adica) si la gineco unde dna CORIU da anestezie ! TOTI TRAIESC DIN ASTA ! Fiecare spital are mercurialul lui ... Fiecare prof are mercurialul lui si favoritii lui... Credeti ca eu voi putea vreodata sa fiu in locul dnei CORIU pentru care tocmai s-a creat un post de sef de sectie la SUUB doar pt ca prof Coriu l-a sunat pe prof Carstoiu ?? Sunteti doctor dl Mixich, va rog sa imi raspundeti cinstit : ce sanse am eu la un pacient daca nu sunt in gratiile sefei mele dna Dr. Copaciu ? Vreti raspunsul meu cinstit ? NICI O SANSA ! Singura mea sansa ar fi sa plec in Germania... Salariu decent ? poate sa il mareasca Banicioiu oricat !! nu voi ajunge sa ocup postul pt ca la concurs mi s-a spus direct ca nu am ce cauta !!! Deci niciuna dintre masurile luate acum nu o sa ne ajute foarte tare pe noi cei care vrem sa facem medicina adevarata in Romania (nu sa traim din banii firmelor de medicamente pt studii clinice) sau cum se mai intampla la noi din cand in cand, cand ne aduna dna sef de sectie, sa ne tina ore in sir de prelegeri despre un anumit tip de medicatie al unei anumite firme : BAYER. Reforma adevarata inseamna sa redam spitalele inapoi medicilor de sub sceptrul MEGAprofesorilor !
    • +4 (4 voturi)    
      corectitudine (Vineri, 21 august 2015, 4:02) Vlad [anonim] i-a raspuns lui Vlad Tepes
      Intr-o societate nimic nu functioneaza fara corectitudine.

      Daca lucrurile nu se aranjeaza in directia cinstei, adevarului, grijii, aprecierii fata de semeni se aranjeaza automat in directia cealalta adica a minciunii, a folosirii oamenilor.

      Lucrurile sunt cum sunt si lumea nu realizeaza inca in totalitate ceea ce se intampla si cat de grav e pentru ca ierarhia sociala pe care o mostenim din comunism s-a perpetuat.

      Nu poti sa indrepti societatea daca oamenii nu au fibra morala ci ajungi, asa cum bine se vede, sa legalizezi minciuna, furtul, lipsa de omenie ca cei care o fac sa scape de responsabilitate.

      O societate condusa de oameni fara barometru moral colapseaza.

      Valorile umane se construiesc traindu-le. Nu poti sa te duci cu presul sa te gandesti ca lasa ca apar ele singure asa ... 40 de ani de comunism si-au lasat amprenta asupra oamenilor si ... rezultatul e ca nu si-au dat seama de asta si au mai continuat 25 de ani, cu rezultatele care se vad, adica distrugerea inceata si sigura a societatii si transformarea statului intr-un organism de legalizare a minciunii, practic o continuare a aparatului ideologic comunist.
  • +4 (4 voturi)    
    In concluzie. (Vineri, 21 august 2015, 6:27) Vali Cel Batran [utilizator]
    Va urez dragi prieteni forumisti multa sanatate pana la adanci batraneti si sa nu ajungeti niciodata pe mana camatarilor de sanatate.
  • +3 (3 voturi)    
    domnule mixich el gandeste departe (Vineri, 21 august 2015, 7:00) Andrei Marc [anonim]
    spre deosebire de dumneavoastra, Victor Ponta gandeste departe. El planuieste legalizarea mitei, cum acum vor primii medicii cadouri, in viitor aceste insecte planuiesc legalizarea generala pe baza egalitatii socialiste, ca sa aiba tot aparatul public dreptul sa primeasca.

    Asta cu legalizarea e o mare prostie, o sa se ajunga la negocieri intre doctor si pacient pe partea financiara, doctorii care pana acum "nu se uitau la tine" daca nu le dadeai ceva, o sa iti ceara direct ceva si o sa iti spuna si suma, fara nici o frica ca pana acum, de fapt nu prea le era lor frica, acum a intrat frica in ei de cand pot fi chemati la DNA.

    Ii inteleg ca au salarii mici, dar odata ce un pacient iti ofera un "cadou" de 10000 de ron, si altul de 1000 de ron, nu mai ai cum sa fii obiectiv.

    Oricum, lui Victor Ponta nu ii pasa de medici, el vrea legalizarea pentru viitor, cand si politicienii spre exemplu ar putea lua valizele legal, fara frica DNA. "A fost un cadou domnule, ca ma place, care e treaba dumneavoastra? Dar cand ia doctorul cadouri nu e trafic de influenta?? Dosar politic!!!!!!!!!!!!!!"
  • 0 (0 voturi)    
    spaga la doctor ! (Vineri, 21 august 2015, 7:08) LEC [anonim]
    Stimati Domni
    In primul rand , trebuie sa afirm ca am si trebuie sa avem si sa cultivam un respect social pentru
    toate profesiile si meseriile care tin societatea si lumea in functiune .
    In al doilea rand , fiecare individ activ are un traiect propriu , influentat de factori diversi , sociali, economici , etc, o parte dintre acestia fiind chiar optiuni proprii , facute la un moment dat..
    Pentru societate , este vital ca un numar cat mai mare de indivizi sa se formeze profesional si sa activeze intr-un domeniu pentru care au si vocatie
    Problema cu care ne confruntam este aceea a unei false abordari a ierarhizarii sociale a
    profesiilor ; parerea mea este aceea ca intram pe un teren minat;
    Societatea insasi, prin potentialul ei, atat economic cat si moral, la un moment dat ,
    recunoaste si recompenseaza indivizii .
    Cand se intervine, asa cum se intampla acum cu medicii , ca sa fortam pozitionarea lor undeva si daca se poate, pe primul loc , a medicilor, in ierarhia sociala , cred ca se anuleaza functia naturala a societatii in a recunoate si accepta asa ceva; mai degraba cred ca societatea dezvolta o
    respingere si negare, ca factor de echilibru.
    Intrebare maxima : de ce iau medicii spaga ?
    Nu cred ca din ratiuni economice reale ; mai degraba din vanitate, trufie si egoism.
    Caracterul lor , s-a alterat in timp , din cauza setei de inavutire, profitand de nenorocirile altora.
    Trebuie, neaparat sa facem o distinctie clara intre medicul angajat la stat sau cel din domeniul privat. Cred ca in domeniul privat nu exista spaga.
    Cei angajati la stat, isi asuma acest statut, cu toate consecintele , inclusiv a remuneratiei, pentru ca statul trebuie sa tina functional un mecanism regulator al remuneratiilor, atat cat este societatea capabila la un moment
  • +1 (1 vot)    
    Inca una din plicuri: (Vineri, 21 august 2015, 8:57) Luke [utilizator]
    Cei de sus, pe langa plicurile de la pacineti, obtin niste plicuri mai groase de la cei care-si doresc un post sau orice alt beneficiu. Acestia ingroasa plicul ala bine mergand pe principiul ca banii li se vor reintoarce cu varf si indesat din plicuri mai mici. Daca a fost incriminat orice fel de plic se vor gandi de doua ori daca mai merita sa-si faca o gaura in bugetul familiei pentru un post la stat. Legalizarea plicurilor, oricat de fiscalizata, va perpetua aceasta practica ce umfla conturile sefilor de prin spitale/universitati.
    (Nici nu mai vorbesc de toate implicatile cumparari unui post, mentionez doar faptul ca vom avea medici mediocri dar cu posibilitatea de a scoate o suma mare la un moment dat in detrimentul celor care chiar stiu ceva si sunt pasionati.
  • 0 (0 voturi)    
    CNSAS va de conta mai multi bani spitalelor! (Vineri, 21 august 2015, 9:15) Plagarus [utilizator]
    Cresterea salarială se adresează exclusiv personalului din spitale (220.000 de salariaţi – din care doar 13500 medici) la care se adăugă şi medicii rezidenţi.
    Contracte mai mari,cu arierate ale spitalelor in crestere pacienti internati mai multi,scaderea contractelor cu furnizorii de medicamente = marea realizare a "dr'' Ponta !
  • 0 (0 voturi)    
    Si.... cum se va proceda ? (Vineri, 21 august 2015, 9:34) Cuca [utilizator]
    Trebuie sa fiscalizeze spaga. Deci.... Vor avea doctorii chitantier ? Imi si imaginez cum doctorul scoate din sertar chitantierul, si pixul, si intreaba "Deci ? Cit sa fie contributia dvs ?"

    Si ce se intimpla la sate, unde oamenii obisnuiesc sa se duca la doctor cu cite o gaina, o putina de brinza, o sticla de vin.... Le trece si pe alea pe bon ? Va scrie doctorul "Am primit de la nea Vasile o fleica si un crap frumos si proaspat.'"


Abonare la comentarii cu RSS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu