miercuri, 26 august 2015

JUDECATORII, SUB TEROAREA POLITIEI POLITICE – Presedinta AMR Gabriela Baltag a dezvaluit realitatea crunta din Justitie: „Auzim tot felul de zvonuri, speram sa nu fie realitati, ca suntem supravegheati, ca suntem monitorizati, chiar instantele sunt supravegheate. Se vorbea la un moment dat ca instantele ar fi cablate si ca in fiecare zi sunt transcripturi din toate discutiile din birouri, de oriunde... Ce s-ar intampla daca cineva ar sta si ar lua notite la sfarsitul fiecarei zile?”


Presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag (foto), a dezvaluit, luni 24 august 2015, teroarea in care traiesc si muncesc judecatorii din Romania. Baltag a explicat cum magistratii au ajuns sa lucreze sub o uriasa presiune, sub teama ca sunt monitorizati si supravegheati in permanenta.
Dezvaluirile au fost facute de catre presedinta AMR in timpul sedintei CSM, in care s-a discutat plangerea prealabila formulata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania impotriva Hotararii 636/15.06.2015, prin care Consiliul a decis ca declaratiile prin care generalul Dumitru Dumbrava, seful Directiei juridice din SRI, a explicat ca instantele au devenit camp tactic si ca serviciul urmareste dosarele pana la finalizarea lor definitiva nu au afectat independenta Justitei. A fost o sedinta la care au luat parte sefii celor trei asociatii profesionale, mai exact Dana Girbovan (presedinta UNJR), Gabriela Baltag (presedinta AMR) si Constantin Sima (presedintele APR).
Evident, cum era de asteptat, sedinta nu a fost decat o formalitate. Plangerea asociatiilor profesionale a fost respinsa, modul in care s-a derulat sedinta si atitudinea total dezinteresata a membrilor CSM lasand impresia ca hotararea fusese luata deja de mai multa vreme.
Gabriela Baltag: „Ganditi-va ca uneori, cand avem un dosar, exprimam pareri fara a decide definitiv cu privire la o cauza in curs. Ce s-ar intampla daca cineva ar sta si ar lua notite la sfarsitul fiecarei zile si ar trece acolo toate aceste mentiuni, care ar mai fi garantia?”
Revenind la Gabriela Baltag, aceasta le-a dezvaluit membrilor CSM o realitate crunta din Justitie. Presedinta AMR a atras atentia asupra presiunii sub care lucreaza judecatorii, precizand ca in sistem circula informatii despre magistrati care sunt supravegheati si monitorizati in permanenta, dar si despre tehnica de ascultare care ar fi fost plantata in instante:
Independenta sistemului este o independenta garantata tuturor cetatenilor din aceasta tara. Nu lasati sa planeze asupra noastra, asupra actului de justitie infaptuit de noi indoiala ca altcineva este in spatele nostru. Va marturisesc ca in ultimul timp, pe surse, auzim si noi tot felul de zvonuri, speram sa nu fie realitati, ca suntem supravegheati, ca suntem monitorizati, chiar instantele sunt supravegheate. Se vorbea la un moment dat ca instantele ar fi cablate si ca in fiecare zi sunt transcripturi cu din toate discutiile din birouri, de oriunde. Acest lucru ar fi foarte grav, daca ar fi real. E o problema pe care noi trebuie sa o discutam cu dumneavoastra. Ganditi-va ca uneori, cand avem un dosar, exprimam pareri fara a decide definitiv cu privire la o cauza in curs. Ce s-ar intampla daca cineva ar sta si ar lua notite la sfarsitul fiecarei zile si ar trece acolo toate aceste mentiuni, care ar mai fi garantia?”.
Presedinta AMR: „De fiecare data descopar lucruri care aproape ca ma ingrozesc. Trimiteri exacte la judecatori, imi dau foarte multe nelinisti, dupa cum le dadeau in trecut nelinisti si altor membrii CSM, astazi printre dumneavoastra”
In aceeasi interventie pe care a avut-o in fata membrilor CSM, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania a precizat, referindu-se la interviul dat de generalul SRI Dumitru Dumbrava, ca de fiecare data cand reciteste descopera lucruri noi. Gabriela Baltag a explicat ca sunt trimiteri exacte la judecatori, trimiteri care ii dau foarte multe nelinisti. In acest context, Baltag a tinut sa aminteasca faptul ca posibila implicare a serviciilor secrete in justitie provoca in trecut o stare de neliniste si in randul unor magistrati care astazi fac parte din CSM:
Se vorbeste ca SRI a capatat importanta mai mare in lupta impotriva coruptiei. Nu neaga nimeni ca acest fenomen, din nefericire, a cuprins si sistemul judiciar, daca vorbim de coruptie vorbim la nivel general, deci si sistemul judiciar este prins. Dar cine are rolul sa franeze coruptia? Cred ca dumneavoastra sunteti cei care trebuie sa gasiti mecanismele si parghiile, nu SRI. Dumneavoastra trebuie sa gasiti toate parghiile pentru a frana acest fenomen, nu trebuie lasat in sarcina SRI. Se vorbeste la un moment dat ca aceasta sarcina suplimentara sau aceasta sarcina pe care dumnealor o au in plus, mai puternica dupa 2004-2005 cand fenomenul coruptie s-a amplificat, vine din aceasta componenta a securitatii nationale. Legea SRI le da atribut pe siguranta nationala, securitatea este cu totul altceva. Este adevarat ca securitatea nationala este gestionata de mai multe institutii, deci de ce am crede noi ca numai SRI este cel care trebuie sa gestioneze securitatea nationala? Sunt atatea servicii, au aceeasi importanta. Afirmatiile de genul ca datorita SRI fenomenul coruptiei este stopat, ca este descoperit, ca este sanctionat, cu implicatii pe care acest interviu le are...eu l-am recitit si de fiecare data descopar lucruri care aproape ca ma ingrozesc. Trimiteri exacte la judecatori, imi dau foarte multe nelinisti, dupa cum le dadeau in trecut nelinisti si altor membrii CSM, astazi printre dumneavoastra, genul acesta de implicare a serviciilor secrete”.
Baltag: „Au fost situatii cand pe afirmatii mult mai putin periculoase ati emis si ati dat hotarari in apararea independentei sistemului judiciar... Justitia a pierdut foarte mult din increderea publica”
In ceea ce priveste decizia CSM din cazul generalului SRI Dumitru Dumbrava, Gabriela Baltag le-a amintit magistratilor din Consiliu ca au fost situatii mault mai putin periculoase in care au fost adoptate hotarari de aparare a independentei Justitiei:
S-a vorbit foarte mult despre acest interviu, s-a vorbit foarte mult despre faptul ca afirmatiile domnului general Dumbrava au fost afirmatii cu caracter general. Au fost situatii cand pe afirmatii mult mai putin periculoase ati emis si ati dat hotarari in apararea independentei sistemului judiciar”.
Nu in ultimul rand, presedinta AMR le-a cerut membrilor CSM sa dea dovada de mai multa transparenta, subliniind ca Justitia a pierdut foarte mult din increderea romanilor:
Din ce in ce mai mult se vorbeste despre secret de serviciu. Sa nu ne mai izbim de aceasta problema. Am venit aici in aceasta cladire, nu cred ca exista secret de serviciu, dupa cum noi cand pronuntam o hotarare, hotararea noastra este publica, oamenii au acces la ceea ce am gandit si ce am hotarat noi in spiritul legii. (...) Intr-adevar, Justitia a pierdut foarte mult din increderea publica, desi oamenii muncesc in instante, in parchete, dar, iata, sunt situatii in care se reuseste sa se stearga tot efortul, tot ce am cladit noi in ani de zile. Nimeni nu stie ce e in spatele unui judecator, cata munca, ce e in spatele unui procuror, cat devotament, nu stie nimeni”.
Accesari:2133

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu