Intre 31 august si 13 septembrie, ora exacta in tenis va fi data de New York, in complexul de la Flushing Meadows urmand sa aiba loc ultimul Grand Slam al anului: US Open. Dupa un sezon de hard in care ne-a facut din nou sa vibram la fiecare lovitura (finale la Toronto si Cincinnati), Simona Halep este "obligata" sa ne dea programul peste cap si sa ne faca se ne trezim devreme pret de doua saptamani. Cu un Djokovic aflat intr-unul din cele mai bune sezoane ale carierei, trofeul de la masculin pare amanetat, dar Roger Federer a aratat ca inca stie sa "picteze" atat de frumos pe teren.
PUBLICITATE
US Open = The United States Open Tennis Championships. Este al patrulea turneu de Grand Slam al anului, desfasurandu-se in fiecare an la sfarsitul lunii august (se intinde pe durata a doua saptamani). Are probe de simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin si mixt. Competitia este detinuta si organizata de USTA (n.r. United States Tennis Association).
Inainte de a continua, putem sa intram mai bine in atmosfera urmarind urmatorul clip. De ce? Pentru ca iubim tenisul...
Prima editie a avut loc in august 1881, pe iarba, la "Newport Casino", si a fost castigata de Richard Sears. De fapt, Sears a ramas in istoria competitiei cu cele sapte turnee castigate consecutiv. Turneul se disputa in complexul de la "Flushing Meadows" incepand din anul 1978.
Anul acesta va fi editia cu numarul 135 a competitiei, turneul avand loc intre 31 august si 13 septembrie 2015.
US Open, cele mai importante momente din istoria competitiei
1968 - "US National Championships" devine US Open, competitie unde pot juca atat amatorii, cat si profesionistii
1973 - Este primul an in care premiile de la masculin si feminin au fost egale.
1975 - Apar sesiunile de seara, se trece de la iarba la zgura in ceea ce priveste suprafata de joc.
1977 - A fost ultimul turneu disputat la "West Side Tennis Club", in Forest Hill, New York.
1978 - Competitia se muta la USTA National Tennis Center de la Flushing Meadows. De asemenea, suprafata de joc se schimba inca o data: de la zgura la hard (ciment).
1997 - Are loc inaugurarea arenei "Arthur Ashe", in timp ce stadionul "Louis Armstrong Stadium" a fost renovat.
2001 - A fost prima finala feminina disputata in "prime-time".
2003 - USTA National Tennis Center sarbatoreste 25 de ani cu inaugurarea "US Open Court of Champions si cu "Grandstand Stadium".
2005 - Culoarea suprafetei de joc este shimbata, se trece la albastru.
2006 - USTA redenumeste "National Tennis Center" in "USTA Billie Jean King National Tennis Center", in onoarea fostei legende a tenisului american.
2007 - US Open sarbatoreste 50 de ani de la victoria istorica a jucatoarei de culoare Althea Gibson, succes care a spart bariera culorii pielii in tenis.
2008 - Se aniverseaza 40 de ani de la aparitia erei "Open".
2010 - USTA lanseaza "US Open National Playoffs".
2011 - USTA introduce "Terenul 17" (cu o capacitate de 3000 de locuri) pe lista arenelor de unde sunt transmise partide in direct.
2014 - A inceput constructia acoperisului arenei "Arthur Ashe". Din 2016, pe acest stadion va exista un acoperis retractabil. De asemenea, arena "Louis Armstrong" va avea 18.000 de locuri, fata de 10.000 cat are acum.
Arenele de la US Open:
Complexul de la US Open beneficiaza de 17 arene pe care se disputa meciuri. Cea mai mare este "Arthur Ashe", cu o capacitate de 23.711 locuri (conform site-ului oficial al competitiei). Numele vine de la Arthur Ashe, fost sportiv care a castigat competitia in anul 1968. Stadionul a fost inaugurat in anul 1997. Din 2016, arena va beneficia de un acoperis retractabil.
Vezi imagini cu acoperisul arenei Arthur Ashe:
A doua arena ca importanta a complexului este "Louis Armstrong Stadium". Are o capacitate de 10.103 locuri si a fost inaugurata in 1978.
Grandstand este al treilea stadion ca marime de la US Open: are o capacitate de 6.106 locuri.
Pentru a ne da seama de conditiile de la US Open, mentionam faptul ca exista nu mai putin de 17 terenuri de antrenament. De asemenea, este pentru prima in istorie cand la US Open vor putea fi urmarite meciuri in direct de pe 11 terenuri.
Cele mai mari arene de tenis din lume
"Arthur Ashe Stadium" (n.r. Arena Centrala de la US Open) se afla pe primul loc in lume la numarul spectatorilor pe care ii poate gazdui (n.r. facem referire la un meci de tenis). Arena de la Flushing Meadows are o capacitate de 23.771 de locuri. Alte arene importante: O2 Arena (Londra - 17.500) si Indian Wells Tennis Garden (California - 16.100). Pe lista se mai afla: Wimbledon Centre Court (locul sase - 15.000), Rod Laver Arena (Melbourne - locul 6 - 15.000) si Court Philippe Chatrier (locul 11 - 14.911). La locul 60 vom gasi si "Arena Centrala" de la BRD Bucharest Open.
Suprafata de joc
US Open beneficiaza de cea mai rapida suprafata de joc dintre toate turneele de Grand Slam. Daca intre 1881 si 1974 s-a jucat pe iarba, iar intre 1975 si 1977 pe zgura, incepand din 1978 s-a trecut la hard. La New York se joaca pe "Decoturf", cea mai rapida suprafata - este de nivelul 5 in clasamentul vitezei de joc (cimentul american). Aceasta suprafata de joc ii avantajeaza pe jucatorii cu un serviciu foarte bun (in forta) si care au lovituri puternice.
La US Open se joaca tie-break in setul decisiv
Spre deosebire de toate celelalte turnee de Grand Slam, la US Open se joaca tie-break in setul decisiv. Aceasta masura ii "dezavantajeaza" pe spectatori (meciul ar putea sa se incheie ceva mai repede), dar ii avantajeaza pe jucatori (si asa obositi ca au ajuns in setul cinci).
Pe tablourile de simplu se vor afla la start 128 de jucatori, in timp ce la dublu se vor gasi 64 de perechi.
Cand se vor juca meciurile anul acesta
Partidele din primul tur al competitiei se vor disputa pe 31 august si 1 septembrie. Turul doi va avea loc pe 2 si 3 septembrie, turul trei pe 4 si 5 septembrie, turul patru pe 6 si 7 septembrie, sferturile de finala pe 8 si 9 septembrie. Semifinalele de la feminin se vor disputa pe 10 septembrie, iar cele de la masculin pe 11 septembrie. Finala feminina va avea loc pe 12 septembrie, iar cea masculina pe 13 septembrie.
Simona Halep, cap de serie numarul doi
Dupa ce a ajuns pana in finala turneului "Premier 5" de la Cincinnati, Simona Halep a revenit pe locul doi in ierarhia WTA, urmand sa fie cap de serie numarul doi la US Open. Jucatoarea noastra are 130 de puncte de aparat. Serena va fi (la fel ca in ultimii ani) favorita numarul unu. Iata lista primelor zece favorite: Serena Williams (1), Simona Halep (2), Maria Sharapova (3), Caroline Wozniacki (4), Petra Kvitova (5), Lucie Safarova (6), Ana Ivanovic (7), Karolina Pliskova (8), Garbine Muguruza (9) si Carla Suarez Navarro (10).
Romania mai are un cap de serie la editia din acest an: Irina-Camelia Begu - favorita numarul 28. Begu are de aparat 100 de puncte.
Cu cine ar putea juca Simona Halep
In primul tur, Simona Halep o va intalni pe Marina Erakovic (Noua Zeelanda, locul 99 WTA).
Posibile adversare:
Turul II: Yulia Putintseva (Kazakhstan, locul 77)
Turul III: Alize Cornet (Franta - favorita numarul 27)
Optimi: Timea Bacsinszky (favorita 14)
Sferturi: Lucie Safarova (6), Angelique Kerber (11), Viktoria Azarenka (20)
Semifinale: Caroline Wozniacki (4), Petra Kvitova (5), Garbine Muguruza (9), Sara Errani (16)
Finala: Serena Williams (1), Maria Sharapova (3).
Adversarele celorlalte jucatoare din Romania:
Irina Begu (28) - Olga Govortsova
Monica Niculescu - jucatoare venita din calificari
Alexandra Dulgheru - Angelique Kerber (11)
Andreea Mitu - Tereza Smitkova.
Poate fi anul Simonei?
Dupa o perioada mai putin fasta (eliminata in turul doi la Roland Garros si in turul unu la Wimbledon), Simona Halep a aratat pe suprafata rapida de peste ocean ca si-a regasit forma si bucuria jocului. Finalista la Toronto si Cincinnati, Halep ar putea sa bifeze cel mai bun traseu din cariera la US Open (n.r. adica sa treaca de turul patru). Daca ar fi sa indraznim si sa gandim mai departe, am putea sa constatam faptul ca jucatoarea noastra o poate intalni pe Serena Williams doar in finala competitiei.
Djokovic, favorit unu - Va reusi Federer sa castige inca un titlu de Grand Slam?
Novak Djokovic va pleca in turneul american din postura de cap de serie numarul unu. Nole a fost in ultimele sezoane principal favorit de a se impune la "Flushing Meadows". Cu toate acestea, sarbul nu are decat un singur titlu peste ocean, cel cucerit in 2011. Ajuns la 34 de ani, Roger Federer a aratat ca are puterea sa se bata de la egal la egal cu cei mai buni jucatori din lume. Va mai castiga Fedex un Grand Slam? Ar fi titlul cu numarul 18 dintr-o cariera remarcabila.
Lista primilor zece favoriti de la US Open: Novak Djokovic (1), Roger Federer (2), Andy Murray (3), Kei Nishikori (4), Stan Wawrinka (5), Tomas Berdych (6), David Ferrer (7), Rafael Nadal (8), Marin Cilic (9), Milos Raonic (10).
Ce spun specialistii despre turneul masculin de simplu
Jurnalistii americani au facut unele previziuni in legatura cu editia din acest an de la US Open. In vizor au fost luati jucatorii din “Big Four”. Conform acestora, Rafa Nadal ar putea parasi turneul in turul al doilea, Andy Murray va ajunge pana in semifinale, iar Novak Djokovic si Roger Federer vor juca finala. Sunt insa doar niste pronosticuri, ramane de vazut in ce masura o finala surprinzatoare precum cea din 2014 (n.r. Cilic vs Nishikori) va mai putea avea loc la Flushing Meadows si in acest an.
Ce spun specialistii despre turneul feminin de simplu
Serena Williams este vazuta drept mare favorita, liderul mondial fiind fara rival in acest moment. Specialistii se asteapta ca Serena sa o depaseasca pe Chris Evert la numarul de US Open-uri castigate in "Era Open" - sa ajunga la sapte dupa aceasta editie. Despre Simona Halep specialistii spun ca ea va fi eliminata in sferturile de finala.
Ilie Nastase, singurul roman care a triumfat la US Open
Cel mai important rezultat al romanilor la US Open a fost consemnat in anul 1972. Atunci, Ilie Nastase (favorit numarul patru) a reusit sa ridice trofeul dupa ce l-a invins in finala pe Arthur Ashe - favorit sase, cel care da numele celei mai importante arene de la US Open. A fost 3-6, 6-3, 6-7, 6-4, 6-3 pentru Ilie. "Nastase a reusit o revenire senzationala", se precizeaza pe site-ul oficial al competitiei. Finala a avut parte de o asistenta record (n.r. pana la acea editie): 14.696 de spectatori. Nastase a primit un cec in valoare de 25.000 de dolari. In 1972, turneul american a avut premii totale in valoare de 117.000 de dolari. In 2015, US Open-ul va avea premii in valoare de 42.253.400 de dolari.
Vezi aici un rezumat al finalei dintre Nastase si Ashe.
Maric Cilic, invingatorul surpriza de anul trecut
In 2014, Marin Cilic a fost invingatorul competitiei, dupa o finala de trei seturi cu Kei Nishikori (6-3, 6-3, 6-3). Cei doi au reusit sa ii elimine in semifinale pe Roger Federer (n.r. croatul), respectiv Novak Djokovic (n.r. niponul).
La dublu masculin s-au impus fratii Bob si Mike Bryan, in timp ce tabloul feminin a fost castigat de perechea Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (Rusia).
Serena, de neinvins?
Serena Williams s-a impus in 2014, dupa o finala disputata impotriva danezei Caroline Wozniacki. A fost al saselea succes din cariera si al treilea consecutiv.
Simona Halep, eliminata in turul trei in 2014
Dupa un sezon in care a jucat finala la Roland Garros si a ajuns pana in semifinale la Wimbledon, Simona Halep a parasit competitia americana (editia din 2014) in turul trei. Jucatoarea noastra a fost invinsa de Mirjana Lucic-Baroni (locul 121 WTA la acel moment), scor 7-6, 6-2.
Cine s-a impus la US Open din 2000 si pana azi
2014 Marin Cilic
2013 Rafael Nadal
2012 Andy Murray
2011 Novak Djokovic
2010 Rafael Nadal
2009 Juan Martin Del Potro
2008 Roger Federer
2007 Roger Federer
2006 Roger Federer
2005 Roger Federer
2004 Roger Federer
2003 Andy Roddick
2002 Pete Sampras
2001 Lleyton Hewitt
2000 Marat Safin.
Cele mai mari premii din istoria tenisului
Organizatorii US Open au anuntat cresterea premiilor cu 10,5%, pana la 42,3 milioane de dolari, astfel ca Grand Slam-ul american devine competitia cu cele mai mari recompense din istoria tenisului, depasind editia din acest a turneului de la Wimbledon, care a oferit 41,2 milioane de dolari.
Premiile au crescut cu suma de patru milioane de dolari fata de editia din 2014. Castigatorii de la simplu vor incasa cate un cec de 3,3 milioane de dolari.
Castigatorul: 3,3 milioane dolari;
Finalistul: 1,6 milioane;
Semifinale: 805.000;
Sferturi de finala: 410.975;
Optimi de finala: 213.575;
Turul al treilea: 120.200;
Turul al doilea: 68.600;
Turul I: 39.500.
Multi spectatori la Flushing Meadows
Conform organizatorilor, numarul spectatorilor de la US Open a fost in crestere in ultimii ani. Spre exemplu, in 2004 au luat parte la competitie 631.870 de spectatori. Recorul este detinut de anul 2009: 721.059 spectatori. In 2013 au fost 713.026, iar anul trecut: 713.642.
Jucatorii cu cele mai multe titluri la US Open
Trei jucatori au castigat de cele mai multe ori competitia americana. Acest lucru se intampla insa inainte de "Era Open". Acestia sunt Richard Sears, Bill Larned si Bill Tilden (toti cu cate sapte).
Daca trecem la "Era Open", recordul este detinut de Jimmy Connors (1974, 1976, 1978, 1982, 1983), Pete Sampras (1990, 1993, 1995, 1996, 2002) si Roger Federer (2004, 2005, 2006, 2007, 2008).
Jucatoarele cu cele mai multe titluri
Molla Bjurstedt Mallory este jucatoarea cu cele mai multe trofee castigate la US Open: opt. Acest lucru se intampla intre 1915 (primul succes) si 1926 (ultima victorie).
In "Era Open", Chris Evert si Serena Williams sunt pe prima pozitie - ambele s-au impus la Flushing Meadows de cate sase ori. Evert in 1975, 1976, 1977, 1978, 1980 si 1982, iar Serena Williams in 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 si 2014.
Jucatorii cu cele mai multe titluri consecutive: Richard Sears: 7 (1881, 1882, 1883, 1884, 1885, 1886, 1887). Daca trecem in "Era Open", recordul este detinut de Roger Federer (2004, 2005, 2006, 2007, 2008).
Jucatorii cu cele mai multe titluri la dublu: Bob si Mike Bryan: 5 (2005, 2008, 2010, 2012, 2014).
Jucatoarea cu cele mai multe titluri la dublu: Martina Navratilova: 9 (1977, 1978, 1980, 1983, 1984, 1986, 1987, 1989, 1990)
Cel mai tanar castigator: Pete Sampras (19 ani si o luna)
Cea mai tanara castigatoare: Tracy Austin (16 ani si 8 luni).
Cel mai batran castigator: William Larned (38 de ani si 8 luni)
Cea mai batrana castigatoare: Molla Bjurstedt Mallory (42 de ani si 5 luni).
Milos Raonic a reusit cei mai multi asi in ultimele trei editii de la US Open. Canadianul a bifat 103 in 2014, 104 in 2013 si 103 in 2012.
Cei mai multi asi din istorie la o editie a US Open i-a reusit Pete Sampras: 144 in 2002. Pe doi se afla tot Pete Sampras: 141 in 1995, iar pe trei Gilles Muller: 128 in 2008.
La feminin, ierarhia este dominata de Serena Williams: a reusit 70 in 1999, 63 in 2012 si 61 in 2002.
Australia a dat cei mai multi campioni de-a lungul turneului de la US Open: 11 jucatori au reusit sa ridice trofeul de 18 ori. Urmeaza Marea Britanie (3 invingatori, 5 titluri cucerite) si Elvetia (un castigator - Roger Federer: 5 titluri cucerite). Romania (un titlu - Ilie Nastase) este la egalitate din acest punct de vedere cu Germania (Boris Becker), Croatia (Marin Cilic), Mexic (Rafael Osuna), Rusia (Marat Safin) si Serbia (Novak Djokovic).
Cu ce nu ai voie la US Open
Organizatorii au intocmit si o lista a lucrurilor cu care nu ai voie in complexul de la Flushing Meadows: rucsac, orice fel de pachet sigilat, sticle sau cutii, alcool, camere video sau dispozitive de inregistrare, computere sau laptopuri, arme, animale, steaguri, banere, orice material prin care s-ar putea face publicitate neautorizata, dispozitive laser, rachete de tenis, drone si betele de selfie.
Fara bete de selfie la Flushing Meadows
Sponsori
Fiind un turneu care se respecta, US Open beneficiaza de sponsori importanti. Chase, J.P. Morgan, American Express, Emirates, Citizen, IBM, Mercedes-Benz, Polo Ralph Lauren, Heineken, Xerox, Evian, Jacob's Creek, Lavazza si Wilson sunt numele cele mai importante care pot fi vazute la "Flushing Meadows" si care asigura mare parte din bugetul competitiei americane.
Wilson, mingea oficiala de la US Open de peste 35 de ani.
Multe vedete la US Open
Desfasurat la New York, turneul de la US Open are parte de o mediatizare importanta, fiind o adevarat mandrie pentru americani. Rand pe rand, in complexul de la "Flushing Meadows" sunt vazute multe vedete, din toate domeniile. Heidi Klum (actrita), Michael Jordan (fost baschetbalist), Gwen Stefani (cantareata), Alec Baldwin (actor) si Lindsey Vonn (sportiva) sunt doar cativa din cei care au putut fi vazuti la meciurile din 2014.
Turneul va fi urmarit in peste 200 de tari
Dintr-o parte in alta a lumii, turneul de la US Open este transmis pe diverse posturi tv: in SUA - ESPN si Tennis Channel, in Brazilia - SporTV si ESPN, in Canada - TSN, RDS, in Germania - Eurosport, in India si Pakistan - Ten Sports, in Japonia - WOWOW, in Coreea de Sud - XTM, in Portugalia si Spania - Eurosport, in Rusia - NTV Plus si Eurosport, iar in Marea Britanie - Sky.
In Romania, turneul va putea fi urmarit in direct pe Eurosport (1, 2 si Eurosport player).
Produse pe care le vei putea gasi la US Open 2015
Tricou US Open, 26 de dolari
US Open bluza, 56 de dolari
US Open hanorac, 68 de dolari
Ceas Citizen,150 de dolari
Set pahare US Open, 35 de dolari
Prosop US Open, 25 de dolari
Umbrela US Open, 62 de dolari
Geanta rachete US Open, 84,99 dolari
Sapca US Open, 25 de dolari
Bluza Ralph Lauren,195 de dolari
Tricou US Open 2015, 26 de dolari
Vezi aici unele din cele mai spectaculoase lovituri din 2014:
Rezumatul finalei masculine din 2014 (Cilic vs Nishikori):
Rezumatul finalei masculine din 2013 (Nadal vs Djokovic):
[P] ---------------------------------
Citeste pe Stirile ProTV
VIDEO A lovit un barbat cu masina, iar apoi a gandit un plan incredibil pentru a scapa nevinovat. Ce a facut un tanar din Constanta
Ce-a
facut un tanar sofer de 19 ani din Constanta ca sa scape de pedeapsa
depaseste orice scenariu. Dimineata, a lovit cu masina un barbat aflat
pe scuter si a fugit de la fata locului. Apoi, s-a intors, dar in loc sa
duca ranitul la spital ori sa cheme salvarea si politia, l-a dus acasa,
l-a asezat in pat si a incercat sa il convinga sa nu reclame
accidentul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu