joi, 20 august 2015

Saptamana neagra pentru sistemul medical iesean! Trei medici au decedat la distanta de cateva zile - FOTO

• Medicina ieseana, dar si cea romaneasca a ramas fara trei stalpi de mentinere • Au pregatit ani de-a randul generatii intregi de studenti care au devenit profesionisti desavarsiti •  A doua casa pentru acesti medici ieseni era Spitalul Sf. Spiridon

Lumea medicala din Iasi primeste lovitura dupa lovitura. Spitalul Sf. Spiridon a trecut prin trei mari pierderi a unor valori exceptionale in decursul a unei saptamani. In data de 18 august, un mare chirurg iesean, prof. univ. dr. Mihail-Dan Datcu, a trecut in nefiinta la doar o saptamana dupa ce sotia sa, prof. univ. dr. Georgeta Datcu, a decedat in urma unei boli necrutatoare. De asemenea, in data de 15 august, a decedat si marele chirurg iesean, prof. univ. dr. Constantin Plesa, iar lumea medicala este din ce in ce mai saraca. Prof. univ. dr. Mihail Datcu a fost sef al Clinicii I Medicala Cardiologie, actuala Clinica de Cardiologie intre anii 2001-2011 si director de spital al Spitalului Sf. Spiridon in perioada 2003-2004. A reusit sa introduca metode de diagnostic si tratament moderne in medicina ieseana si a facut din Spitalul Sf. Spiridon a doua lui casa. Colegii care l-au cunoscut au doar cuvinte de lauda si sunt de parere ca lumea medicala este mai saraca dupa pierderea acestor mari valori. "Profesor mare de medicina, cardiolog renumit, a fost director de spital si aici a fost casa lui. Medicina ieseana pierde o familie de medici exceptionali si a devenit mai saraca, oamenii nici nu-si pot da seama de asta", a declarat  prof. dr. Carol Stanciu, fost rector al UMF Iasi si fondatorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie (IGH) Iasi.

"E o pierdere mare pentru spital si pentru tinerii medici" - ec. Ioan Barliba

Dupa moartea sotiei, starea de sanatate a prof. univ. dr. Mihail Datcu s-a agravat, fiind profund indurerat, iar in data de 17 august a fost transportat si internat la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iasi. "Agravarea starii de sanatate s-a produs pe fond de diabet, insuficienta renala cronica si septicemie. Din punctul nostru de vedere, s-a facut tot ceea ce era medical posibil, dar din pacate, nu a rezistat. A decedat ieri (marti 18 august - n.r.). Din pacate, medicina ieseana a mai pierdut o persoana care si-a dedicat toata viata medicinei", a declarat ec. Bogdan Cojocaru, managerul Spitalului Dr. Clinic C.I. Parhon. Toata viata si-a dedicat-o bolnavilor si studentilor de la medicina, pe care ii invata mereu toate cele necesare pentru aceasta profesie. In ultima perioada, prof. univ. dr. Mihail Datcu nu mai lucra in spital, din cauza starii de sanatate.

"E pacat, pentru ca au fost doua nume grele in cardiologia romaneasca, soarta a facut sa plece amandoi la o distanta foarte scurta si poate ca Dumnezeu a aranjat sa fie impreuna. Cert e ca au fost extrem de generosi, nu au avut copii, si mi-aduc aminte ca acum vreo patru ani au donat spitalului un ecograf in valoare de peste 25.000 euro. Nu se stia, v-am spus acum in premiera. Pur si simplu m-au chemat si au zis ca vor sa doneze, e un lucru exceptional din punctul de vedere al actului medical. E o pierdere mare pentru spital si pentru tinerii medici care aveau ce invata de la ei, dar asta este viata si urmam cursul fiecare", a marturisit ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon.

Moartea sotiei i-a agravat starea de sanatate

Prof. univ. dr. Datcu a contribuit si la crearea in Romania si in Iasi a medicinei de urgenta. Inainte de serviciul UPU-SMURD, acesta se ocupa de conducerea serviciului de triaj. De asemenea, a facut multe tratamente interventionale, in special pentru bolile arterelor periferice, dar si implantarea de simulatoare cardiace. "Era de asteptat pentru ca pierderea doamnei era clar ca il va influenta foarte mult, fiind cu atatea afectiuni, au agravat starea lui. Seful actual al Clinicii de Cardiologie, conf. dr. Antoniu Petris, regreta nespus pierderea domnului, mai ales ca ei au si lucrat impreuna si amandoi i-am fost studenti si rezidenti", a declarat si prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD a aceluiasi spital.

Medici si profesori de clasa inalta ai Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa au plecat dintre noi la doar cateva zile distanta, iar cei mai afectati vor fi pacientii si viitorii medici, deoarece nu vor mai avea adevaratele exemple fata in fata pentru a le fi mentori.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu