Cafeaua face tot posibilul să ne ajute în viață: ne încarcă
cu energie, îmbunătățește randamentul intelectual, accelerează producția
de hormoni ai fericirii, stimulează metabolismul și multe altele. În
schimb, dacă o îndulcim cu ce nu trebuie, combinația devine un pericol
pentru sănătate.
Mă refer la miere, poate cel mai popular îndulcitor în
rândul băutorilor de cafea. Pe cont propriu, mierea are și ea
efecte-minune asupra sănătății: efect antibacterian, dă un „boost”
sistemului imunitar, te umple de vitamine, plus că-i un energizant al
naibii de eficient. Te-ai gândi că o combinație între cafea și miere e
ceva de-a dreptul divin, sănătate curată. Paradoxal, lucrurile stau
tocmai pe dos.
În primul rând, toate beneficiile sunt anulate
În momentul în care torni mierea într-un lichid cu
temperatura mai mare de 48 grade Celsius, aceasta își pierde toate
„superputerile”. Enzimele și probioticele sunt distruse, cele din urmă
fiind niște bacterii „bune” care ajută la digestie și la refacerea
florei intestinale. Poți să-ți iei adio de la ele atunci când mierea
devine fierbinte. Dar asta nu e tot.
Un studiu
din 2010 a descoperit că mierea își pierde și din aciditate în momentul
în care temperatura ei urcă la 60 grade Celsius. Cu cât e pH-ul mai
mic, cu atât mai eficientă e substanța în combaterea bacteriilor și
altor microorganisme care încearcă să-și facă cuib în ea. În stare brută
și la temperaturi decente, mierea are pH acid, iar ăsta e principalul
motiv pentru care nu expiră vreodată. Cu cât o încălzești mai mult, cu
atât se apropie de un pH neutru, deci își pierde treptat proprietățile
antibacteriene.
Otrava numită HMF
Bun, am vorbit până acum despre faptul că mierea devine
inutilă la temperaturi ridicate. Dar de la beneficii zero până la
riscuri pentru sănătate e cale lungă, nu? Eh, aici voiam să ajungem.
Atunci când e încălzită, fructoza din miere se degradează și conduce la
apariția unui reactiv chimic numit hidroximetilfuraldehidă (HMF).
Despre HMF s-a tot vorbit în ultimii ani, fiind catalogat
drept substanță toxică, cancerigenă. Agenţia Internaţională pentru
Cercetarea Cancerului include
furanii pe lista compușilor cu potențial cancerigen, iar aceștia intră
în compoziția HMF. Furanii mai sunt întâlniți în fumul de eșapament la
mașini și în fumul de țigară.
Se pare că HMF devine toxic în momentul în care depășește
2,4 mg/kg. Nivelul acestei substanțe în mierea proaspătă e infim, dar
crește lunar cu 1-2 mg/kg dacă o păstrăm la temperaturi de 20 grade
Celsius. Dacă turnăm mierea în cafea sau ceai fierbinte, evident că HMF
va avea parte de un adevărat „boom”.
Așadar, dacă ții morțiș să-ți îndulcești cafeaua cu miere, așteaptă să se răcească un pic. Undeva pe la 40 grade Celsius e suficient.
Sursa:
Noizz.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu