duminică, 30 iulie 2017

Medicamentele pentru boli cronice, obligatorii toată viaţa

Autor: Florin Condurateanu 30 Iul 2017 - 09:56
Medicamentele pentru boli cronice, obligatorii toată viaţa
Medicamentele pentru boli cronice, obligatorii toată viaţa


O mare capcană îi pândeşte pe cei care au un necaz de sănătate. Unii suferinzi încep să creadă că sunt medici, că se pricep la terapii, la diagnostice. Şi mai grav este că aceşti falşi ştiutori în ale organismului, după ce aplică ideile lor aiurea pe ei şi pe cei din familie, încep să dea sfaturi şi vecinilor şi amicilor. Şi gafele se împrăştie.

Tuberculoza, boală de plămâni veche şi temută este declarată de pneumologi ca vindecabilă. Cu condiţia ca tratamentul să fie făcut cu conştiinciozitate. După două săptămâni de la începerea tratamentului medicamentos, bolnavii încep să se simtă mai bine, îşi regăsesc pofta de mâncare, capătă mai multe puteri, nu mai tuşesc. Unii, din inconştienţă, îşi întrerup înghiţirea pastilelor şi TBC-ul revine. Recidiva înseamnă o tuberculoză mai gravă, care e şi rezistentă la medicaţia obişnuită. Tocmai pentru a nu sista din proprie iniţiativă tratamentul, pacienţii de TBC sunt chemaţi la dispensarele de plămâni din teritoriu, să înghită pastilele anti tuberculoză sub supravegherea cadrelor sanitare.
Un alt capitol de patologie unde se petrec şi iniţiative nedorite ale pacienţilor este depresia. Psihiatrul îi prescrie bolnavului de depresie o reţetă cu pastile de ameliorare a stării depresive. Tratamentul antidepresie trebuie urmat cel puţin şase luni, chiar dacă starea se ameliorează. Dacă întrerupe medicaţia din proprie iniţiativă, suferindul riscă să deschidă uşa unui nou episod depresiv. Medicamentele antidepresive prescrise de psihiatrii nu buimăcesc pacienţii, aceştia nu devin somnolenţi. Medicina lansează mesaje cu insistenţă, există boli cronice în care tratamentul prescris de medici  trebuie respectat cu conştiinciozitate. În boli cronice ca hipertensiunea, cadriopatia ischemică, diabetul, maladiile de ficat şi psihice, epilepsia şi aşa mai departe este obligatorie înghiţirea zilnică a medicamentelor şi în doza prescrisă.
O altă gafă făptuită de nespecialiştii în medicină, care se cred atotştiutori este apelarea la unele medicamente după ureche, lăutăreşte. La orice semn de răceală, de gripă, de tuse, de febră nişte părinţi şi rude administrează suferinzilor antibiotice după vrerea lor. Erorile sunt multe, izvorâte din necunoaştere. În primul rând, gripele, răcelile, guturaiul au drept cauză  virusurile. Virusurile nu sunt gonite de antibiotice, virusurile dansează când sunt atacate cu antibiotice. Antibioticele sunt eficiente când apar infecţiile cu bacterii, deci microbi. Când se apelează fără rost la antibiotice în astfel de cazuri, agresorii capătă rezistenţă la antibiotice pentru situaţile când chiar e nevoie de cura cu antibiotice.
Citeşte mai multe despre:   boala cronica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu