joi, 5 mai 2016

GHIMBIRUL - rădăcina vieţii

GHIMBIRUL - rădăcina vieţii

GHIMBIRUL - rădăcina vieţii Foto: Dreamstime - 6
 
Proprietăţile miraculoase ale rădăcinii de ghimbir sunt cunoscute din timpuri ime­moriale.

În China, în urmă cu 2500 de ani, ceaiul de ghimbir era folosit pentru tratarea răcelilor şi a durerilor de cap, pentru îmbunătăţirea memoriei, pentru ameliorarea stărilor de greaţă şi echilibrarea activităţii gastro-intestinale. În perioada Evului Mediu, ghimbirul a pătruns şi în Europa, devenind "medicamentul miraculos" pentru prevenirea ciu­mei, flagelul teribil al secolului al XV-lea. Astăzi, el este un panaceu aproape universal, fiind una din cele mai utilizate plante din lume, atât drept condiment, adăugat pentru gust în mâncăruri, cât şi pentru tratarea şi prevenirea mul­tor afecţiuni. Ghimbirul este un combatant de nădejde împotriva colesterolului şi a kilogramelor suplimentare, accelerând me­tabolismul şi stimulând siste­mul digestiv. De asemenea, este recomandat în procesul renunţării la fumat. Dacă atunci când vă aprindeţi o ţigară, mestecaţi o bucăţică de ghimbir, pofta de fumat va dis­părea ca prin farmec. Cea­iul din rădăcină de ghimbir ajută la scăderea lipidelor din sânge şi prevenirea dezvol­tării principalului duşman al fumătorului - atero­scleroza. Ghimbirul este o adevărată comoară şi pen­tru frumuseţe şi tinereţe! El are un efect antimi­crobian, stimulativ, tonifiant şi regenerativ asupra pielii.

Preparate din ghimbir

Uleiul de ghimbir
GHIMBIRUL - rădăcina vieţiiUlei şi tinctură de ghimbir
 
Preparare la rece: câteva rădăcini de ghimbir se curăţă de coajă, se taie mărunt şi se aşează într-un recipient de sticlă cu gura largă. Se toarnă deasupra ulei de susan, de migdale sau de măsline, cât să aco­pere planta. Se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se mai adaugă ulei, cât să acopere bucăţelele de rădăcină cu un centimetru. Borcanul se închide ermetic şi se aşează într-o cutie de carton, într-un loc călduros. Se lasă la macerat timp de 12-14 zile, amestecând pre­paratul zilnic.
Când termenul de preparare expiră, se strecoară uleiul şi se lasă la decantat două-trei zile, după care se toarnă într-o sticlă curată, având grijă ca reziduurile să rămână pe fundul borcanului.
Preparare la cald: bucăţelele de ghimbir se aşează într-un vas emailat, apoi se toarnă ulei cât să le aco­pere. Vasul se pune pe foc mic, în baie de abur, timp de patru-cinci ore. Se strecoară şi se conservă în reci­piente de sticlă, într-un loc întunecos şi răcoros.
Întrebuinţare: uleiul de ghimbir e folosit în tratarea bolilor sistemului nervos. Îmbunătăţeşte memoria, combate stările de apatie, durerile de cap şi anxietatea.

Miere cu ghimbir
Două treimi dintr-un borcan de 800 de mili­litri se umplu cu miere. Ghimbirul se curăţă de coajă, se taie bucăţele mici şi se adaugă peste miere, până se umple borcanul. Se amestecă bine, se acoperă şi se lasă într-un loc întunecos, timp de două săptămâni. Dacă se constată că mierea începe să fermenteze, borcanul se introduce în frigider.
Întrebuinţare: vezi reţetele indicate la "Trata­mente".

Tinctură de ghimbir
200 de grame de ghimbir se curăţă, se toacă mă­runt şi se pun într-un borcan. Deasupra se toarnă un litru de vodcă, apoi recipientul se închide ermetic. Se lasă la macerat într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de două săptămâni. Vasul se agită periodic, apoi tinctura se stre­coară şi se trage în sticluţe de culoare închisă.
Întrebuinţare: tinctura de ghim­bir este un excelent tonic ce ajută la întărirea imunităţii. Se admi­nistrează câte o linguriţă de extract, de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se poate ad­ministra ca atare sau dizolvat într-o jumătate de pahar cu apă.

Apa de ghimbir
Peste două linguri de ghim­bir ras pe răzătoarea mică se toarnă 1,5 litri de apă fierbinte, dar nu clocotită. Se acoperă şi se lasă la infuzat peste noapte. Înainte de utilizare, se stre­coară.

Tratamente cu ghimbir
GHIMBIRUL - rădăcina vieţiiMiere cu ghimbir
 

Împotriva scurgerilor nazale abundente
* Peste 100 de mililitri de suc proaspăt de sfeclă se adaugă o linguriţă de miere cu ghimbir. Se ames­tecă bine şi se pun câte cinci picături în fiecare nară, de trei ori pe zi. Durata tra­ta­men­tului este de patru-cinci zile.
* Peste o linguriţă de mu­şe­ţel se toarnă o cană cu apă clo­co­tită. Se adaugă o felie de ghim­bir, vasul se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute. Se stre­coară. În infuzia obţinută se înmoaie o bucăţică de vată, care se introduce apoi în nară, lă­sând-o să acţioneze timp de zece minute. Procedeul se repe­tă de trei ori pe zi, timp de două-trei zile.
* 30 mililitri de ulei de ghimbir se pun la foc mic, pe baie de abur. Când uleiul s-a încălzit, se adaugă un căţel de usturoi pisat şi se mai lasă pe foc circa 20 de minute. Se acoperă vasul şi se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se ung nările cu acest ulei, de două-trei ori pe zi, până ce simptomele dispar.

Împotriva gripei
Două picături de ulei de ghimbir se amestecă cu o lingură de ulei de jojoba. Cu acest preparat se ung de trei ori pe zi tâmplele, baza nasului (la sinusuri, între sprâncene), partea din spatele urechilor, până ce simp­tomele se ameliorează.

Hemoroizi
* Două linguri de suc de scoruş se amestecă cu trei picături de ulei de ghimbir. Se administrează de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tra­ta­mentului este de zece zile.
* Peste o lingură de rostopască se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat 20 de minute. Se adaugă o linguriţă de miere cu ghimbir. Toată cantitatea se administrează înainte de masă, timp de şapte zile.

Boli femeieşti
Ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei
GHIMBIRUL - rădăcina vieţiiFlori de ghimbir
 

* Peste o lingură de păducel se toarnă o cană cu apă fierbinte. Totul se pune pe foc mic, în baie de abur, timp de 15 minute. Se acoperă şi se lasă să se ră­cească complet, apoi se strecoară şi se adaugă o lingu­riţă de miere de ghimbir. Se administrează câte o lin­gură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea me­selor principale. Durata tratamentului este de opt-zece zile.
* Tot împotriva simptomelor menopauzei se poate utiliza şi următoarea infuzie: peste două grame de ghimbir dat pe răzătoare se toarnă 200 de mililitri de apă la temperatura camerei. Se pun la fiert timp de 15 minute, apoi vasul se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat circa 45 de minute. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de zece zile.

Mastită
O sfeclă mai micuţă se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea mică. Se adaugă trei linguri de ulei de ghim­bir şi se amestecă până la încorporarea perfectă. Pasta se aşează pe un tifon pus în mai multe straturi şi se aplică pe zona dureroasă, timp de 40 de minute.

Probleme bărbăteşti
Creşterea potenţei
* Se prepară suc proaspăt de morcovi, amestecat cu miere de ghimbir, în proporţie de 1:1. Se admi­nis­trează câte o lingură, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră îna­intea meselor principale. Durata tratamentului este de zece zile. Se face pauză de două săptă­mâni şi se poate relua.
* Peste cinci linguriţe de ghimbir dat pe răzătoarea mică se adaugă un litru de apă filtrată. Se pune pe foc şi se fierbe timp de 20-30 de minute. Se admi­nistrează câte o cană, de două ori pe zi. Durata tratamentului este de zece zile.

Disfuncţii erectile
Băi zilnice cu ghimbir. Într-un lighean se toarnă câte 50 de mililitri din infuzie de muşeţel, mentă, podbal, sunătoare (peste două linguriţe cu vârf din plantă se toarnă o cană cu apă cloco­tită). Se adaugă 40 de grame de miere de ghimbir şi patru litri de apă călduţă. Se scufundă şezutul în această apă şi se stă circa 10-15 de minute. Procedeul trebuie repetat zilnic, de 14-15 ori.

Afecţiunile tractului digestiv
GHIMBIRUL - rădăcina vieţiiDiferite sortimente de ghimbir: proaspăt, glasat, pudră
 

Enterite (inflamarea intestinului subţire)
Se administrează următorul decoct. Peste trei lin­guri de frunze de pătlagină uscată se toarnă o jumă­tate de litru de apă de ghimbir. Se pune pe foc şi se fierbe timp de zece minute, din momentul în care apa a început să clocotească. Se acoperă şi se lasă la in­fuzat timp de 45 de minute. Se administrează câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu 30 de minute îna­intea meselor princi­pale.

Colită cronică
* Peste 50 de mililitri de apă de ghimbir se adaugă o lingură de suc proaspăt din frunze de pătla­gină. Se admi­nistrează de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea me­selor princi­pale. Durata trata­mentului este de 30 de zile.
* 100 de grame de miere de ghimbir se amestecă într-un litru de suc de mere proas­păt preparat. Se administrează câte un pahar, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de şase săptămâni şi este recomandat să se repete de trei-patru ori pe an.

Dureri de spate
Două linguriţe de ghimbir ras, o jumătate de lin­guriţă de pastă de ardei roşu şi o linguriţă de curcuma se amestecă cu puţină apă călduţă, până ce se for­mea­ză o pastă. Mixtura se aşează pe un tifon pus în câteva straturi şi se aplică pe zona dureroasă, fixând tifo­nul cu leucoplast. Metoda se face seara, înainte de cul­care, lăsând cataplasma să acţioneze până dimineaţa.

Rău de mare şi de maşină
O jumătate de linguriţă de ghimbir ras se amestecă într-un pahar cu apă minerală sau ceai, după prefe­rinţă. Se bea cu 30 de minute înainte de a porni în călătorie. Dacă starea de greaţă persistă, se mai poate administra un pahar din aceeaşi băutură, şi în timpul călătoriei.

Furuncule
Câte o jumătate de linguriţă de ghimbir şi de curcuma se amestecă cu puţină apă, până se obţine o mixtură. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acţio­neze cel puţin o jumătate de oră.

Dureri de genunchi
GHIMBIRUL - rădăcina vieţiiCeai de ghimbir
 

200 de grame de ghimbir şi un litru de apă se pun pe foc şi se fierb circa 15 minute. În apa fierbinte se înmoaie bine două prosopele (cu atenţie, să nu vă opă­riţi), şi se aplică pe zona dureroasă. Se acoperă bine cu prosoape uscate şi se lasă să acţioneze timp de zece minute. După alte zece minute de pauză, proce­deul se reia. După două săptămâni de aplicare zilnică a acestui tratament, durerile ar trebui să dispară.

Slăbit
Rădăcina de ghimbir este bogată în vitaminele A, B1, B2 şi C, în minerale: sodiu, potasiu, mag­neziu, fosfor, calciu, fier, zinc şi aminoacizi ca triptofan, metionină sau valină. Cu o asemenea com­poziţie, ceaiul de ghimbir este un energizant exce­lent, folosit cu succes pentru a scăpa de kilogramele nedorite. Ceaiul se poate prepara cu ceai verde sau cu apă, după preferinţă, şi în el se poate adăuga lămâie sau miere.
Reţeta: Peste o linguriţă şi jumătate de ghimbir dat pe răzătoarea mică se toarnă 600 de mililitri de apă clocotită. Opţional, se pot adăuga o linguriţă de pulbere de mentă sau două linguriţe de ceai verde. Se acoperă şi se lasă zece minute la infuzat. Se amestecă bine, se strecoară şi se adaugă trei-patru linguri de suc de lă­mâie şi/sau o linguriţă de miere.
Pentru un efect maxim, se consumă doi litri de ceai de ghim­bir pe zi. Seara nu este re­comandat, căci ghimbirul revi­gorează organismul.

Ceai cu ghimbir şi usturoi
Doi căţei de usturoi se curăţă şi se pisează. O bucată de ghim­bir (cam cât două degete) se curăţă şi se toacă cubuleţe. Peste aceste ingrediente se toar­nă doi litri de apă fierbinte, se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară şi se bea pe par­cursul zilei.

Tratamente cosmetice
GHIMBIRUL - rădăcina vieţiiCremă anti-rid
 

Pistrui şi pete
Se amestecă următoarele uleiuri: 30 mililitri ulei de migdale, patru picături de ulei de ghimbir, trei picături de ulei de trandafir. Cu acest amestec se fac masaje faciale, seara, înainte de culcare. Se clăteşte tenul cu apă călduţă. Se poate utiliza pentru toate tipurile de ten.

Cremă împotriva ridurilor
Ingrediente: o rădăcină de ghimbir de şase-şapte centimetri, două linguriţe de ulei de susan, două linguriţe de ulei din sâmburi de caisă, două linguriţe de vitamina E (soluţie uleioasă) şi 100 de grame de unt de cacao.
Se încălzeşte cuptorul la o temperatură de 60-70 de grade Celsius. Ghim­birul se dă pe răzătoarea mi­că, se introduce într-un tifon pus în mai multe straturi şi se stoarce foar­te bine. Se amestecă toate ingredientele într-un vas termorezistent şi se in­troduc în cuptor. Se ţin aproximativ zece minute, până ce untul de cacao se topeşte. Compoziţia se toarnă fierbinte în recipi­ente curate şi se păstrează într-un loc uscat şi răco­ros.
Se aplică pe faţă, gât şi decolteu, de două ori pe săp­tămână.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu