duminică, 31 ianuarie 2016

Ministrul Sanatatii: Sistemul sanitar romanesc este peste media societatii romanesti. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara! / ALDE ii cere demisia

Ministrul Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com ca, daca ar fi sa raporteze sistemul de sanatate la ansamblul societatii, ar spune ca este peste medie, indemnandu-i totodata pe romani sa "munceasca ca afara" daca vor "o tara ca afara". Vicepresedinta Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE), deputata Gratiela Gavrilescu, a solicitat duminica, printr-un comunicat de presa, demisia ministrului, calificand declaratiile acestuia drept "intolerabile" si " jignitoare la adresa poporului roman".

"Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam.

E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul.

Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii Romaniei din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atata consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate
", a declarat Achimas-Cadariu pentru Ziare.com.

"Aceasta este realitatea si trebuie sa ne raportam la ea, asa cum e ea, nu asa cum am vrea-o. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!", a adaugat ministrul.

"Alianta Liberalilor si Democratilor considera intolerabile declaratiile ministrului Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu, conform carora sistemul sanitar romanesc este peste media societatii romanesti si daca 'Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!'", se arata intr-un comunicat al ALDE trimis Agerpres.

Potrivit vicepresedintei ALDE, Gratiela Gavrilescu, citata in comunicat, "aceste declaratii ale ministrului Sanatatii sunt jignitoare la adresa poporului roman".

"Mi se pare incalificabil modul de gandire al ministrului Patriciu Achimas-Cadariu. Sunt revoltata in primul rand ca roman, iar ca parlamentar si membru al Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor solicit demisia ministrului Sanatatii!", declara Gavrilescu.

Deputata ALDE sustine ca aceasta declaratie a ministrului Sanatatii "nu face altceva decat sa fie in linia declaratiilor altor ministri ai Guvernului Ciolos care si-au aratat dispretul fata de Romania si de romani".

"Dupa ce ministrul Finantelor Publice, doamna Anca Paliu Dragu, i-a indemnat pe romani sa munceasca si pe doi lei, pentru ca asa se practica in alte state, iar ministrul Tineretului si Sportului, doamna Elisabeta Lipa, a interzis intonarea imnului de stat al Romaniei la competitiile sportive interne, a venit randul domnului Patriciu Achimas. Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor sa isi arate dispretul fata de societatea romaneasca. Dupa domnul ministru, romanii au sistemul sanitar pe care il merita, deoarece muncesc prea putin. As vrea sa propun romanilor un exercitiu de imaginatie, dar si celor din spectrul politic: daca era un ministru al Sanatatii numit politic, cat credeti ca mai ramanea in functie pentru o asemenea declaratie jignitoare la adresa romanilor?", arata vicepresedinta ALDE.

Deputata Gratiela Gavrilescu considera ca "o asemenea jignire la adresa cetatenilor romani nu poate sa ramana nesanctionata de catre premierul Romaniei, Dacian Ciolos, dar nici de catre societatea civila".

"Primul ministru ar trebui sa aiba in vedere schimbarea imediata din functie a domnului ministru Patriciu Achimas-Cadariu", conchide vicepresedinta ALDE.


Citeste mai multe despre   

BARNEVERNET sau MIC GHID DE PSIHIATRIE CU SUSU’N JOS

BARNEVERNET sau MIC GHID DE PSIHIATRIE CU SUSU’N JOS
Am urmarit cu multa atentie desfasurarea dramei familiei Bodnariu, inca de la primele informatii aparute pe social media. Asemenea multora dintre noi, am trecut si eu prin cateva stadii de procesare a realitatii, primul fiind cel de negare. In mintea mea, imaginea aceea idilica a tarilor nordice, superdezvoltate si supercivilizate, a Norvegiei in speta, cumva nu se potrivea cu incredibilul act al confiscarii a cinci copii, cel mai mic dintre ei fiind inca alaptat la san.
Am trecut la stadiul urmator, cel de informare legata de practicile faimoasei structuri de protectie a copilului numita Barnevernet. In saptamanile ce au urmat au iesit la iveala niste aspecte desprinse parca din Kafka. Tot mai multe situatii documentate, surprinzator de asemanatoare cu a familiei Bodnariu, au aparut pe scena publica. In urma publicarii cercetarilor Mariannei Haslev Skanlånd, in legatura cu cele 69 de motive ale preluarii de catre Barnevernet a copiilor, au inceput sa se lanseze intrebari de genul: “Ce are de-a face omleta si grosimea feliilor de paine cu confiscarea copiilor?”; “De ce nu are voie copilul sa le zambeasca strainilor de pe strada?”; “De ce trebuie pedepsit parintele pentru ca bebelusul intoarce fata in partea opusa cand e spalat pe fata?”, etc.
Pentru ca in spatele oricarui experiment, fie el medical, social sau de orice alta natura, sta o teorie anume, indiferent cat de geniala sau stupida ar fi ea, am incercat sa o descopar pe cea care guverneaza activitatea Barnevernet. (Recunosc ca am fost orientata in directia corecta atat de interesul meu pentru psihiatrie ce dateaza inca din facultate, cat si de munca de documentare a mai multor persoane, printre care d-na dr. Mariana Goron si d-l Steven Bennett). In acest fel am ajuns, pe de o parte, la teoria atasamentului, iar pe de alta parte, la legislatia statului norvegian privitoare la protectia copilului.
Le luam pe rand. Teoria atasamentului este o teorie lansata de psihiatrul britanic John Bowlby si completata de psihologul canadian Mary Ainsworth, care, pe scurt, sustine (pe model evolutionist), ca la baza comportamentului relational al oricarui individ sta relatia de atasare fundamentala, genetic determinata, formata inca de la nastere, de o anumita persoana. Initial aceasta persoana a fost considerata mama, ulterior insa a fost denumita generic “persoana de referinta”. Aceasta relatie de atasare este atat de importanta pentru copil, incat acesta isi va organiza comportamentul si gandirea in asa fel incat aceasta relatie sa aiba continuitate, aceasta continuitate fiind esentiala pentru insasi supravietuirea individului respectiv. Copilul va “plati” chiar cu deranjamente functionale pastrarea atasamentului fata de persoana de referinta. Relatia de atasament copil-persoana de referinta este atat de puternica, incat afectarea ei, ruperea ei, disparitia ei, duce la tulburari emotionale si cognitive mai mult sau mai putin grave atat in copilarie, cat si in viata de adult, tulburari care se traduc prin: pasivitate, apatie, retardul dezvoltarii, agitatie, hiperactivitate, lipsa de atentie, incapacitatea de a stabili relatii semnificative si de lunga durata, instabilitate emotionala, depresie, etc. Este important de precizat aici ca exista cateva tipuri de atasament considerate NORMALE, chiar daca nu toate sunt optime: atasamentul autonom (optim), relational-evitant, nesigur-preocupat, neprelucrat si neclasificat. De asemenea, exista tipuri de tulburari de atasament PATOLOGICE, care se diagnosticheaza de catre psiholog sau psihiatru, in urma unor evaluari minutioase, prin teste standardizate si prin verificarea criteriilor de incadrare intr-o anume categorie de patologie psihiatrica (pe baza DSM – Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale), si se trateaza numai la indicatiile psihiatrului. Cauzele cele mai grave care duc la tulburari de atasament patologice sunt: neglijarea, abuzul sau violenta persoanei de referinta asupra copilului.
Toate (aproape) bune si frumoase, insa problemele incep la modul in care agentii Barnevernet aplica aceasta teorie. Ca peste tot in lume, “practica ne omoara”. (Si daca nu ne omoara, atunci spune multe despre noi). Am identificat cateva probleme majore, care devin cauzele dramelor prin care trec, fara exceptie, familiile despre ale caror situatii am citit:
1. De departe, aspectul cel mai condamnabil este ca se porneste de la prezumtia de VINOVATIE a parintilor. Se pleaca din start in sens invers fata de normal, si anume de la convingerea de nestramutat ca acei copii (care in final vor fi luati din familie) sufera, de fapt, de tulburare PATOLOGICA de atasament. Asta ar insemna automat ca au fost fie abuzati, fie neglijati, fie loviti in vreun fel, astfel incat trebuie neaparat inlaturati din mediul agresiv. Urmarea fireasca a acestei prezumtii este sa se caute (sau sa se fabrice ad-hoc) dovezi in acest sens.
2. Aceasta prezumtie de vinovatie pleaca de la niste “ingrijorari”, “presupuneri”, exprimate de persoane care nu au calitatea de a evalua situatia dpdv psihiatric, dar li se ofera recomandarea si puterea de a o face, deschizand calea larga spre abuzuri ale sistemului. Vezi situatia fetelor Bodnariu, care au fost luate pe un denunt in care directoarea isi exprima “ingrijorarea” ca “s-ar putea” ca fetele sa fie disciplinate acasa.
3. O alta mare problema este ca diagnosticul de tulburare patologica de atasament (care, in marea majoritate a cazurilor, este FALS) il pun niste persoane care NU SUNT PSIHIATRI. Daca, in cel mai bun caz, sunt psihologi, din toate relatarile de pana acum reiese ca acestia nu aplica nici teste standardizate, nici evaluare repetata, cu stabilirea diagnosticului in functie de toate criteriile din DSM. Nici nu ar avea cum, caci totul se face pe fuga, se declara scurt ca asa ar sta lucrurile, fara dovezi, si se iau copiii in regim de urgenta. Psihologii care au incercat sa semnaleze discordanta intre situatia familiilor si severitatea masurilor luate au devenit indezirabili pentru sistem, din declaratiile activistului norvegian pentru drepturile omului Marius Raikerås. Conferentiara Gunn Astrid Baugerud, de la Colegiul Universitar de Stiinte Aplicate din Oslo, a sesizat, intr-un studiu de psihologie criminalistica, aceasta discrepanta intre problemele familiilor si masurile extreme de preluare de urgenta a copiilor intr-un numar nejustificat de cazuri
4. Felul in care se fabrica dovezile este o batjocura la adresa psihologiei si a medicinei civilizate, in mod special a psihiatriei. Cateva exemple: copilul intoarce fata cand este spalat pe fata de tata – asta inseamna ca se teme de tata sa nu fie lovit, nu o reactie normala a copilului atunci cand i se pune mana uda pe fata, cum este de fapt; copilul priveste cu interes alti oameni de pe strada – aceasta inseamna pentru Barnevernet criteriul A2 din DSM-IV-TR la tulburari reactive de atasament, si anume sociabilitate indiscriminativa a copilului (si nu interesul normal pentru alte fiinte, care denota dezvoltarea neuro-psihica normala a copilului, cum este de fapt); mama plange cand i se smulge copilul din brate de catre Barnevernet – deci este depresiva – fara evaluare, fara criterii de diagnostic, fara diagnostic diferential; mama sufera de o profunda ambivalenta in ce priveste angajarea in relatii interpersonale (ambivalenta pe care tatal copilului o neaga) – acest lucru sugereaza, pentru Barnevernet, ca mama are o tulburare patologica de atasament, care se va reflecta in atasamentul copilului fata de mama, aspect sustinut tot de teoria atasamentului, dar neconfirmat in cazul in speta; copilul mananca prea repede – cu siguranta a fost victima unui incest; copilul mananca prea incet – cu siguranta a fost victima unui incest; copilului nu-i plac icrele – cu siguranta a fost victima unui incest (in ultimele trei cazuri nu am gasit nici un corespondent in psihiatria actuala); copilul este dus in mod obsesiv la medicul de familie sau la urgente, pentru motive fictive, doar pentru a demonstra incapacitatea mamei de a-l ingriji, etc.
5. Felul in care sunt tratati ulterior copiii luati dovedeste tot o abordare intoarsa pe dos a teoriei atasamentului. Intentiei evidente de a rupe atasamentele stabile formate in familiile biologice si de reatasare de alte familii, ca si cum dezlipim un sticker dintr-un loc si il lipim intr-altul, i se spune la Barnevernet “interesul superior al copilului”. Sa luam exemplul copiilor Bodnariu. De ce au fost separati cei cinci frati? Pentru ca se pot “popula” trei noi familii cu ei: cinci timbre pe trei plicuri, nu? De ce au fost grupati copiii mai mari doi cate doi, de varste apropiate, si de ce li s-a dat program diferit de vizitare de catre parinti? Pentru ca atasamentul fata de familia lor biologica este in stadii diferite de formare, in functie de varsta: Eliana si Naomi au deja un atasament stabil (format deja de la 5-6 ani in sus), deci ele au trebuit separate complet de parinti, fara vizitare, fara conversatii telefonice, fara cadouri. Ca urmare, telefoanele de cate 10 minute permise parintilor au fost o mare concesie, facuta doar de dragul autoritatilor romane. Acest lucru nu ar fi trebuit niciodata sa se intample, dar s-a intamplat, gratie implicarii tuturor celor care au iesit in strada, astfel ca s-a aflat ca a existat o scrisoare a fetelor, care a fost impiedicata sa ajunga la parinti, iar una dintre fetite a declarat: “Am crezut ca urmeaza sa muriti”. Ele nu ar fi trebuit niciodata sa afle ca parintii nu sunt morti deloc, ar fi trebuit sa inceapa deja sa isi puna in miscare mecanismele de reatasare la noua familie, conform Barnevernet. Cu cei doi baieti, de 2 si 5 ani, Matei si Ioan, situatia este si mai inumana: la aceasta varsta, teoria atasamentului sustine ca despartirile repetate au efect de “consolidare a doliului”. Ca urmare, mama a fost lasata sa ii vada periodic, ca ei sa dezvolte agresivitate fata de ea, si apoi sa nu mai doreasca sa o vada, pentru ca asa spune teoria ca trebuie sa se intample. Acesta este motivul pentru care unul dintre copii a intrebat: “Chiar a spus tati ca ii este dor de mine?”. Cu cel mic, nu si-au batut prea tare capul, i-au permis cu “generozitate” mamei sa il viziteze de doua ori pe saptamana, fiindca el nici nu va sti ca a avut-o de mama pe Ruth, daca va ramane la Barnevernet. Nu a contat ca au riscat retard in dezvoltare rupandu-l de la sanul mamei, nu a contat nici ca l-au iradiat degeaba cu o tomografie computerizata a intregului organism, desi puteau sa-i faca ecografii neiradiante in diferite zone ale corpului, pentru a vedea daca a fost sau nu agresat.
6. Merg mai departe cu rationamentul: daca aceasta dezlipire de familia biologica – lipire de o familie surogat, urmata de multe ori de transfer la o alta familie, si apoi la o alta familie, ar fi atat de benefica pentru copil, de ce statisticile recente arata ca se raporteaza un numar de 8-9 decese pe luna ale copiilor aflati in plasament, rata mult mai mare decat a copiilor din populatia generala? De asemenea, de ce rata adoptiilor copiilor norvegieni aflati in custodia Barnevernet este mult mai mica decat rata plasamentului temporar in familii surogat, care merge in majoritatea cazurilor pana la atingerea varstei de 18 ani, dupa cum a aflat delegatia parlamentara romana in urma vizitei din Norvegia? Nici macar nu intru in rationamente legate de aspectele financiare ale sustinerii si promovarii Barnevernet, au facut-o altii inaintea mea, mult mai bine.
Intorcandu-ne la al doilea punct principal al argumentatiei mele, care priveste legislatia norvegiana de protectie a copilului, trebuie mentionate cateva aspecte. Motivele esentiale ale preluarii copilului din familia biologica si plasarea lui intr-o familie surogat sunt exact cele descrise de teoria atasamentului: neglijenta, abuzul sau violenta asupra copilului. Aceasta nu ar fi o problema in sine, insa statisticile publicate de Biroul national de statistica norvegian arata ca, din totalul de motive, doar 20% se refera la neglijenta, violenta, abuz de orice natura si consum de droguri. Restul de 80% au motive nejustificate (“alte motive”). Pe de alta parte, articolele din lege care guverneaza activitatea Barnevernet si care sunt cele mai contestate, sunt cele cuprinse sub numarul 4.12, sectiunile A-D. De exemplu, sectiunea A permite statului sa preia un copil daca conditiile fizice si psihologice din mediul de viata al copilului nu se ridica la standardul prevazut de Barnevernet. De aceea, daca agentului nu ii place cum face mama omleta, sau daca acesta considera ca feliile de paine sunt prea groase, copilul este luat. Daca parintele are o problema temporara la picior si nu se poate urca pe scara sa spele geamul, copilul este luat. Daca hainele nu sunt impachetate in sifonier asa cum doreste agentul, copilul este luat, etc. Logic, nu? De asemenea, sectiunea D a aceleiasi legi recomanda statului sa preia copilul daca se SUSPECTEAZA ca acesta va suferi neglijenta sau abuz candva in VIITOR. Ca urmare, parintele care provine el insusi din custodia Barnevernet, este insemnat cu fierul rosu si este considerat la risc, asa ca nu va avea parte de copiii proprii. Parintele care a apelat vreodata la Barnevernet, este automat trecut pe lista neagra si urmarit pana in… panzele albe (la propriu). Parintilor carora li s-au luat deja unul sau mai multi copii, trebuie sa le fie clar ca toti copiii pe care ii vor mai avea vreodata in Norvegia vor fi confiscati in acelasi chip. Fara asistenta, fara ajutor, fara consiliere, fara un diagnostic corect, fara un tratament corespunzator. O activitate neprofesionista, prestata de niste agenti fara pregatire corespunzatoare, deghizata ca “interes superior al copilului” si glazurata cu o urma de psihiatrie intoarsa pe dos – aceasta este protectia copilului din Norvegia.
Nu pot incheia fara sa spun ca exista si o altfel de asistenta psihiatrica in Norvegia, asa cum a inteles sa o practice asistenta medicala cu specializare in psihiatrie infantila, Ruth Johanne Bodnariu: prin consilierea telefonica a adolescentilor pentru evitarea actelor de auto-agresiune, prin intermediul liniei de urgenta Kirken SOS. Pentru aceasta, precum si pentru activitatea ei cu copiii strazii din Romania, ea a fost citata in 2012 in cel mai prestigios jurnal psihiatric din tarile scandinave, Jurnalul de Sanatate Mintala (http://napha.no/…/13…/Mener-kjarlighet-reduserer-selvskading). Pe un astfel de OM, Barnevernet o "rasplateste" luandu-i copiii. Daca este implicata aici si razbunarea personala a unui agent Barnevernet, cu atat mai rau. Rezultatul este umilitor pentru toata tagma medicala.
Sunt acum la etapa in care mi-am definitivat diagnosticul asupra Barnevernet. Nu m-am grabit sa il declar, fiindca am avut nevoie de timp pentru documentare, caci situatiile acestea de viata si de moarte nu se pot evalua intr-o zi-doua. Insa, pana cand statul norvegian continua sa sustina, cu o candoare demna de o cauza mai buna, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si ale tuturor principiilor de buna practica medicala, produse de Barnevernet, m-am hotarat: nu mai vreau sa vad fiordurile in urmatorii 50 de ani.
Dr. Daniela Maris
Både gjennom sitt arbeid med gatebarn i Romania, og som medarbeider i Kirkens SOS, har sykepleier Ruth Johanne Bodnariu erfart at det å v...
napha.no

Un medic roman despre cazul Bodnariu: Barnevernet sau Mic ghid de psihiatrie cu susu-n jos

Medicul roman Daniela Maris comenteaza, pe pagina sa de Facebook, cazul Bodnariu, familia de romani carora autoritatile norvegiene le-au luat cei 5 copii in luna decembrie: "Am urmarit cu multa atentie desfasurarea dramei familiei Bodnariu, inca de la primele informatii aparute pe social media. Asemenea multora dintre noi, am trecut si eu prin cateva stadii de procesare a realitatii, primul fiind cel de negare. In mintea mea, imaginea aceea idilica a tarilor nordice, superdezvoltate si supercivilizate, a Norvegiei in speta, cumva nu se potrivea cu incredibilul act al confiscarii a cinci copii, cel mai mic dintre ei fiind inca alaptat la san", scrie medicul Daniela Maris pe contul sau de Facebook

Postarea medicului Daniela Maris:

Am trecut la stadiul urmator, cel de informare legata de practicile faimoasei structuri de protectie a copilului numita Barnevernet. In saptamanile ce au urmat au iesit la iveala niste aspecte desprinse parca din Kafka. Tot mai multe situatii documentate, surprinzator de asemanatoare cu a familiei Bodnariu, au aparut pe scena publica. In urma publicarii cercetarilor Mariannei Haslev Skanlånd, in legatura cu cele 69 de motive ale preluarii de catre Barnevernet a copiilor, au inceput sa se lanseze intrebari de genul: "Ce are de-a face omleta si grosimea feliilor de paine cu confiscarea copiilor?"; "De ce nu are voie copilul sa le zambeasca strainilor de pe strada?"; "De ce trebuie pedepsit parintele pentru ca bebelusul intoarce fata in partea opusa cand e spalat pe fata?", etc.

Pentru ca in spatele oricarui experiment, fie el medical, social sau de orice alta natura, sta o teorie anume, indiferent cat de geniala sau stupida ar fi ea, am incercat sa o descopar pe cea care guverneaza activitatea Barnevernet. (Recunosc ca am fost orientata in directia corecta atat de interesul meu pentru psihiatrie ce dateaza inca din facultate, cat si de munca de documentare a mai multor persoane, printre care d-na dr. Mariana Goron si d-l Steven Bennett). In acest fel am ajuns, pe de o parte, la teoria atasamentului, iar pe de alta parte, la legislatia statului norvegian privitoare la protectia copilului.

Le luam pe rand. Teoria atasamentului este o teorie lansata de psihiatrul britanic John Bowlby si completata de psihologul canadian Mary Ainsworth, care, pe scurt, sustine (pe model evolutionist), ca la baza comportamentului relational al oricarui individ sta relatia de atasare fundamentala, genetic determinata, formata inca de la nastere, de o anumita persoana. Initial aceasta persoana a fost considerata mama, ulterior insa a fost denumita generic "persoana de referinta". Aceasta relatie de atasare este atat de importanta pentru copil, incat acesta isi va organiza comportamentul si gandirea in asa fel incat aceasta relatie sa aiba continuitate, aceasta continuitate fiind esentiala pentru insasi supravietuirea individului respectiv. Copilul va "plati" chiar cu deranjamente functionale pastrarea atasamentului fata de persoana de referinta. Relatia de atasament copil-persoana de referinta este atat de puternica, incat afectarea ei, ruperea ei, disparitia ei, duce la tulburari emotionale si cognitive mai mult sau mai putin grave atat in copilarie, cat si in viata de adult, tulburari care se traduc prin: pasivitate, apatie, retardul dezvoltarii, agitatie, hiperactivitate, lipsa de atentie, incapacitatea de a stabili relatii semnificative si de lunga durata, instabilitate emotionala, depresie, etc. Este important de precizat aici ca exista cateva tipuri de atasament considerate NORMALE, chiar daca nu toate sunt optime: atasamentul autonom (optim), relational-evitant, nesigur-preocupat, neprelucrat si neclasificat. De asemenea, exista tipuri de tulburari de atasament PATOLOGICE, care se diagnosticheaza de catre psiholog sau psihiatru, in urma unor evaluari minutioase, prin teste standardizate si prin verificarea criteriilor de incadrare intr-o anume categorie de patologie psihiatrica (pe baza DSM – Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale), si se trateaza numai la indicatiile psihiatrului. Cauzele cele mai grave care duc la tulburari de atasament patologice sunt: neglijarea, abuzul sau violenta persoanei de referinta asupra copilului.

Toate (aproape) bune si frumoase, insa problemele incep la modul in care agentii Barnevernet aplica aceasta teorie. Ca peste tot in lume, "practica ne omoara". (Si daca nu ne omoara, atunci spune multe despre noi). Am identificat cateva probleme majore, care devin cauzele dramelor prin care trec, fara exceptie, familiile despre ale caror situatii am citit:

1. De departe, aspectul cel mai condamnabil este ca se porneste de la prezumtia de VINOVATIE a parintilor. Se pleaca din start in sens invers fata de normal, si anume de la convingerea de nestramutat ca acei copii (care in final vor fi luati din familie) sufera, de fapt, de tulburare PATOLOGICA de atasament. Asta ar insemna automat ca au fost fie abuzati, fie neglijati, fie loviti in vreun fel, astfel incat trebuie neaparat inlaturati din mediul agresiv. Urmarea fireasca a acestei prezumtii este sa se caute (sau sa se fabrice ad-hoc) dovezi in acest sens.

2. Aceasta prezumtie de vinovatie pleaca de la niste "ingrijorari", "presupuneri", exprimate de persoane care nu au calitatea de a evalua situatia dpdv psihiatric, dar li se ofera recomandarea si puterea de a o face, deschizand calea larga spre abuzuri ale sistemului. Vezi situatia fetelor Bodnariu, care au fost luate pe un denunt in care directoarea isi exprima "ingrijorarea" ca "s-ar putea" ca fetele sa fie disciplinate acasa.

Citeste continuarea pe contul de Facebook al medicului Daniela Maris. 



Citeste mai multe despre   

Florin Piersic a primit propunerea de a intra în politică. Răspunsul actorului

Actorul Florin Piersic a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că a aflat că PSD ar intenţiona să îl propună candidat la alegerile parlamentare, actorul precizând că nu îl interesează niciun partid politic, iar politicienilor nici nu le spune "mulţumesc", pentru că nu are motive.
"Mi-au dat telefon. Eu nu am nicio treabă cu politica, nici vorbă, nici nu-l cunosc pe domnul Rădulescu (deputatul Cătălin Rădulescu, preşedintele PSD Diaspora, n.r.). Astea sunt vise, să fac eu parte pentru diaspora nu ştiu ce, mă propune PSD. Mi-a explicat o doamnă. N-am treabă cu politica de niciun fel. De 20 de ani am fost chemat la partide, am spus «Nu fac (politică, n.r.)». Şi nu am făcut nimic, şi nu fac nici acuma. Vadim Tudor m-a rugat să mă duc să fiu la Bruxelles nu ştiu ce europarlamentar. Am spus: «Dar nici nu mă gândesc la aşa ceva». Eu nu am nimic altceva decât profesia. Eu cu politica nu am nici de aici şi până în colţ. La politicieni nici nu le spun mulţumesc, că n-am pentru ce să le mulţumesc, că nu mi-au făcut nimic şi n-am nimic nevoie de la ei. Nimic. Eu ţin la poporul ăsta, ţin la toţi care vor binele ţării, dar nu pot să mă duc eu (în politică, n.r.)", a spus, pentru MEDIAFAX, actorul Florin Piersic.
Actorul a precizat că, din punct de vedere politic, nu îl interesează niciun partid.
"Ei mă propun: că au văzut că Piersic în sus, Piersic în jos, la televiziuni, la radiouri, la cutare. M-au făcut Artist al Poporului în Moldova, m-au făcut şi cetăţean al Republicii Moldova. Sunt în atenţie, la 80 de ani", a remarcat Florin Piersic.
"PSD nu a stat niciodata bine în diaspora, dar anul acesta vom face o figura frumoasă. Ne dorim să avem candidaţi cu mare notorietate şi am iniţiat discuţii cu Tudor Gheorghe şi Florin Piersic să devină candidaţii nostri. Ştiţi doar că atat domnul Tudor Gheorghe, cât şi marele Florin Piersic sunt prieteni ai noştri şi suntem în negocieri avansate cu dumnealor, pentru a deveni candidaţii noştri în diaspora", declarase, pentru ziarulprofit.ro, o publicaţie din Argeş, deputatul Cătălin Rădulescu, preşedintele PSD Diaspora.
Florin Piersic, unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film, a împlinit, pe 27 ianuarie, 80 de ani.

Gripa porcină, la granița României cu Ucraina! Ce măsuri au luat autorităţile sucevene pentru prevenirea bolii

31 Ian 2016 - 17:21
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava, convocat, sâmbătă, de prefectul Constantin Harasim, a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine, în contextul evoluţiei acesteia pe teritoriul Ucrainei şi a confirmării, în proximitatea graniţei cu judeţul Suceava, a cinci decese, la Cernăuţi.

Şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a arătat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, în regiunea Cernăuţi s-au închis din 18 ianuarie şcolile, din cauza manifestării acestei boli. El a spus că, până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătăţii din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa şi Lvov.

În condiţiile în care evoluează această boală la graniţa de nord a României, Ministerul Afacerilor Externe, potrivit lui Burlui, recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina dacă situaţia nu impune o urgenţă.

Totodată, Burlui a atras atenţia ca persoanele care manifestă simptome ale bolii, care sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere la care se adaugă diareea, senzaţia de vomă şi febra de 38 grade, să se prezinte direct în secţiile de boli infecţioase, şi nu la unităţile de primire a urgenţelor, pentru a nu răspândi virusul.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Andrei Ianovici, a declarat că instituţia monitorizează situaţia, cu măsuri suplimentare în zona Rădăuţi, care este mai aproape de frontiera cu Ucraina, şi crede că problema poate fi manageriată mult mai uşor ca în 2009, deoarece, în prezent, există vaccin pentru tulpina AH1N1. El a precizat că în judeţ s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate în zona Rădăuţi.

Categoriile de risc la îmbolnăvire cu gripa porcină sunt copiii şi bătrânii.

Tot în cadrul şedinţei extraordinare a CJSU Suceava, s-a dispus asigurarea permanenţei în serviciile cu responsabilitate în domeniu, în special sanitare şi de utilităţi publice, dar şi informarea populaţiei, prin toate mijloacele eficiente de diseminare, în legătură cu măsuri de prevenţie şi combatere a bolii.

Totodată, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava va trebui să aducă la cunoştinţă situaţia în toate şcolile din judeţ şi să ceară directorilor să informeze imediat atunci când apar suspiciuni de boală în vreo unitate de învăţământ, în condiţiile în care acolo există efective mari de copii.

De asemenea, se are în vedere înfiinţarea unui punct de informare al DSP Suceava în PTF Siret.

Sursa - Agerpres
Citeşte mai multe despre:   gripa porcina,   ucraina,   romania,   masuri,   suceava

Alertă de gripă porcină în București

31 Ian 2016 - 17:31
Până acum, au fost confirmate în București 16 cazuri de gripă sezonieră, cu tulpina AH1N1!

Medicii spun că este posibil ca numărul cazurilor să fie mai mare, dar în cazul persoanelor suspectate că au contactat virusul se așteaptă rezultatul analizelor de laborator, scrie antena3.ro.

Medicii recomandă atenție mărită în cazul acestui virus, cea mai bună măsură de prevenție fiind imunizarea împotriva acestei tulpini a virusului gripal.
Citeşte mai multe despre:   gripa porcina,   bucuresti,   capitala

Cele mai frumoase trăsături ale nativilor din Vărsător

Cele mai frumoase trăsături ale nativilor din Vărsător

de Medeea - astrolog, 29 Jan 2016 8:13
În această perioadă, Soarele traversează semnul Vărsătorului și pune în lumină personalitatea și trăsăturile cele mai importante ale acestei zodii. Te-ai născut în Vărsător sau ai prieteni în această zodie? Iată cu ce calități vă puteți lăuda.
Se spune despre Vărsători că sunt rebeli, mult prea independenți, neconvenționali și aventurieri. Dar au și o mulțime de calități și trăsături frumoase, care îi fac speciali.

Creativi și inventivi

Vărsătorul este una dintre cele mai creative zodii, iar imaginația lor trece întotdeauna dincolo de limite. Nativii educați, cu acces la informație și cultură, sunt gânditori progresiști, capabili să formeze noi ideologii și să prevadă mișcările sociale în viitor. Le place să se înconjoare de prieteni intelectuali cu care să dezbată subiectele fierbinți ale zilei și să inventeze lucruri noi.

Inteligenți și manipulatori

Vărsătorii învață din orice, sunt curioși și adună o mulțime de informații. Le place să facă paradă de cunoștințele lor, mai ales dacă sunt specialiști într-un domeniu. Dar le place să și speculeze ceea ce află și să manipuleze oamenii din jurul lor pentru a-i susține.

Buni observatori

Vărsătorilor le place să analizeze oamenii din jurul lor, chiar dacă uneori pari aerieni și dezinteresați. În realitate, ei sunt buni observatori și, datorită acestui lucru, se apropie de persoanele care le seamănă și știu cum să își facă prieteni de încredere.

Originali și neconvenționali

Niciodată nu te vei plictisi lângă un Vărsător! Îi place aventura, riscul, jocul, te provoacă și te incită să trăiești dincolo de normele convenționale. O relație intimă cu un Vărsător se transformă într-o experiență intelectuală și senzuală ieșită din comun. Alături de el, poți explora lucruri pe care nu aveai curaj să le faci.

Generozitatea, o trăsătură specifică pentru Vărsător

Nativul Vărsător este impresionat de toți cei care au nevoie de ajutor, de animalele fără stăpân, de bătrânii singuri, de copii buni și frumoși care au nevoie de un sprijin pentru a răzbi. Dacă au bani, fac donații frumoase organizațiilor de caritate, dacă nu pot ajuta financiar, se implică trup și suflet să îi sprijine pe cei apropiați.
sursa foto: 123rf.com

Numerologie: Ce spun despre tine Numărul Destinului, Calea Vieţii şi Dorinţa Sufletului


CALEA VIEŢII

Se calculează făcând suma totală a zilei, lunii şi anului naşterii. De exemplu, o persoană născută pe data de 22,12,1964 îşi calculează cifra care determină calea vieţii adunând aceste numere: 2+2+1+2+1+9+6+4 = 27 = 2+7 = 9.Tu unde te încadrezi?
1 4 8 Persoane cu spiritul ordinii  şi al organizării, egocentriste, ambiţioase, cu voinţă puternică, spirit de afaceri şi calităţi de lider.
2 6 9 Persoane care lucrează bine în echipă, preocupate mai mult de cei din jur decât de ele însele, sensibile, diplomatice, în căutarea armoniei, Se vor orienta spre meserii cu implicaţie socială.
3 5  Aceste persoane sunt foarte comunicative, curioase şi flexibile, le place să fie mediatori, iubesc schimbarea şi vor avea succes în domeniul vânzărilor, Le place să se bucure de viată cât mai mult posibil.
7 Persoane analitice şi profunde, aplecate spre cercetare, cu un individualism dezvoltat. Preferă să îşi petreacă mare parte din timp în singurătate.
Numerele pot avea interpretări mistice. Data naşterii şi numele tău complet vorbesc despr potenţialul tău despre norocu în dragoste şi despre cursul pe care îl va urma viaţa ta.
Numerologia este una dintre ştiinţele mistice vechi, bazată pe simbolurile numerelor.Încă din cele mai vechi timpuri s-a încercat descifrarea vieţii pe baza lor, iar numerologii din China, Grecia antică, Egipt sau din Imperiul Roman s-au bucurat de o mare recunoaştere şi apreciere. Părintele numerologiei este considerat Pitagora, matematician convins că numerele sunt esenţa vieţii şi că toate lucrurile pot fi exprimate în cifre. În primul rând, cu ajutorul numerelor poţi să afli lucruri interesante despre personalitatea ta sau a celor din jur.

NUMĂRUL DESTINULUI

Se calculează adunând numărul literelor din numele întreg şi data de naştere, De exemplu: Ana Ioana Popescu, născută pe 07,03,1979 numărul destinului se calculează astfel: 3(nr, de litere din Ana) + 4 (Ioana) + 7 (Popescu) + 7 (ziua 7) + 3 (luna 03) +1+9+7+9 = 51 = 5+1= 6.
1 Ai o fire independentă, eşti mereu deschizătoare de drumuri, provoci evenimentele şi tii mult la individualitatea ta.
2 Respectul pe care îl arăţi celor din jur îti este ca şi înnăscut. Cooperezi cu plăcere cu restul lumii, te adaptezi rapid şi încerci să eviţi, pe cât posibil, singurătatea.
3 Ai înclinaţii pentru arte şi pentru literatură. Pentru tine e foarte important să poţi exprima ceea ce simţi şi gândeşti. Reuşeşti să te bucuri de lucrurile bune din viată şi nu te laşi doborâtă de ce ti se întâmplă rău.
4 Te afli într-o luptă continuă cu , propriile limite, pe care vrei să le depăşeşti, îti place să ai o viată ordonată şi întotdeauna vrei mai mult,
5 Simţi nevoia de aventură şi temi de monotonie. Esti o ire expansivă şi îti foloseşti libertatea în mod constructiv.
6 Ai simţul responsabilităţii foarte dezvoltat, doreşti să îi protejezi şi să îi îngrijeşti pe cei din jur. Echilibrul este un element esenţial în viata ta.
7 Eşti înclinată spre analiză, studiu şi meditaţie. Cauţi înţelegerea în relaţia cu ceilalţi, iar în general sentimentul de bază e curiozitatea.
8 Nu îţi e inde-ferentă poziţia socială, de aceea te şi implici pe acest plan. Ai aspiraţii către averi mari.
9 Te caracterizează altruismul şi vrednicia. Eşti o persoană creativă, dar care nu se teme de obligaţii şi responsabilităţi.

Cât eşti de creativă? 1 3 6 9

Numerele cu cel mai mare potenţial de creativitate sunt 1,3,6 şi 9. În timp ce la cei din categoria 1 creativitatea se exprimă prin proiecte inovative şi noi metode de abordare, la persoanele din categoria 3 aceasta se concretizează în proiecte artistice, cum sunt cântatul, dansatul, pictatul sau scrisul, Cei din categoria 6 au un simt foarte dezvoltat pentru estetic şi organizarea spaţiului, pe când persoanele aparţinând categoriei 9 se simt în largul lor în domeniul muzical şi literar, insistând pe nuanţe şi subtilităţi.

DORINŢA SUFLETULUI

Este un număr simbol care dezvăluie dorinţele mai mult sau mai puţin conştiente ale sufletului tău. Această cifră se calculează făcând suma numărului de vocale din nume, Dacă vrei să afli ce vrea partenerul tău de la tine, calculează cifra care reprezintă pentru el dorinţa sufletului, Astfel, pentru Dorin Adrian Marcu sunt 2 vocale în primul prenume, 3 în cel de-al doilea şi 2 în numele de familie, prin urmare avem 2+3+2 = 7. Acest bărbat apreciază femeile care analizează lucrurile dincolo de nivelul superficial şi îşi doreşte să aibă timp şi spaţiu pentru el însuşi.
1 Pentru el este foarte important să îşi poată exprima personalitatea şi să nu fie obligat să îşi schimbe stilul de viaţă, Ar vrea să îşi păstreze câteva mici plăceri doar pentru el, Asta nu înseamnă însă că nu dezvoltă sentimente profunde.
2 Acest bărbat îşi doreşte armonie si pace în relaţia de cuplu. Nu îi plac conflictele şi este dispus adeseori să lase de la el doar pentru a nu se ajunge atât de departe.
3 Fericirea lui atârnă de posibilitatea de a-şi exprima creativitatea. Responsabilităţile îl apasă şi caută mereu să le evite, Are nevoie de o parteneră cu care să poată discuta despre orice.
4 Apreciază femeile pragmatice şi disciplinate, care preţuiesc, la rândul lor, efortul practic şi strădaniile.
5 Schimbare – de asta are el nevoie într-o relaţie, deci încearcă să îi oferi mereu ceva nou. Evită rutina şi lasă-i o anume libertate, fără de care nu se poate simţi pe deplin împlinit.
6 Acest bărbat are nevoie să se simtă folositor şi să aibă responsabilităţi. Viaţa de familie îi este foarte importantă şi e dispus să facă multe sacrificii pentru ea.
7 Predispus la meditaţie, partenerul tău are nevoie de timp şi spaţiu doar pentru el, îşi petrece mult timp reflectând şi analizând lucrurile. Apreciază femeile cu aceleaşi înclinaţii.
8 Indiferent de situaţie, îşi păstrează capul pe umeri şi se gândeşte bine când ia o hotărâre, îi plac femeile răbdătoare, care să îi poată oferi afecţiune şi linişte.
9 E foarte important pentru el să aibă cu cine să împartă idealurile şi visele, Se află în căutarea femeii loiale, sincere şi sensibile.
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Declaratii SCANDALOASE. Se cere DEMISIA ministrului Sănătăţii

31 Ian 2016 - 11:50
Declaratii SCANDALOASE. Se cere DEMISIA ministrului Sănătăţii guv.ro


Vicepreşedinta Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), deputata Graţiela Gavrilescu, solicită, printr-un comunicat difuzat duminică dimineaţa, demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, căruia îi impută declaraţii "intolerabile" şi " jignitoare la adresa poporului român".

"Alianţa Liberalilor şi Democraţilor consideră intolerabile declaraţiile ministrului Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu, conform cărora sistemul sanitar românesc este peste media societăţii româneşti şi dacă 'Vrem o ţară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară!'", se arată într-un comunicat al ALDE remis AGERPRES.

Potrivit vicepreşedintei ALDE, Graţiela Gavrilescu, citată în comunicat, "aceste declaraţii ale ministrului Sănătăţii sunt jignitoare la adresa poporului român".

"Mi se pare incalificabil modul de gândire al ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu. Sunt revoltată în primul rând ca român, iar ca parlamentar şi membru al Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor solicit demisia ministrului Sănătăţii!', declară Gavrilescu.

Deputata ALDE susţine că această declaraţie a ministrului Sănătăţii "nu face altceva decât să fie în linia declaraţiilor altor miniştri ai Guvernului Cioloş care şi-au arătat dispreţul faţă de România şi de români".

"După ce ministrul Finanţelor Publice, doamna Anca Paliu Dragu, i-a îndemnat pe români să muncească şi pe doi lei, pentru că aşa se practică în alte state, iar ministrul Tineretului şi Sportului, doamna Elisabeta Lipă, a interzis intonarea imnului de stat al României la competiţiile sportive interne, a venit rândul domnului Patriciu Achimaş. Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor să îşi arate dispreţul faţă de societatea românească. După domnul ministru, românii au sistemul sanitar pe care îl merită, deoarece muncesc prea puţin. Aş vrea să propun românilor un exerciţiu de imaginaţie, dar şi celor din spectrul politic: dacă era un ministru al Sănătăţii numit politic, cât credeţi că mai rămânea în funcţie pentru o asemenea declaraţie jignitoare la adresa românilor?", arată vicepreşedinta ALDE.

Deputata Graţiela Gavrilescu consideră că "o asemenea jignire la adresa cetăţenilor români nu poate să rămână nesancţionată de către premierul României, Dacian Cioloş, dar nici de către societatea civilă".

"Primul ministru ar trebui să aibă în vedere schimbarea imediată din funcţie a domnului ministru Patriciu Achimaş-Cadariu', conchide vicepreşedinta ALDE. 

Alina Gorghiu: "Abuzurile sunt o armă specifică PeSeDismului"

31 Ian 2016 - 11:00
Copreședintele PNL Alina Gorghiu este obsedată de revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și atacă permanent, în special pe Facebook, intenția PSD de a boicota alegerile locale din acest an, dacă nu se păstrează votul într-un singur tur.

<<Cei care se opun astăzi revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin sunt autorii ordonanței 55, prin care sute de primari au fost racolați în preajma alegerilor prezidențiale. Abuzurile sunt o armă specifică pesedismului>>, scria Alina Gorghiu, în data de 29 ianuarie, postând și o fotografie sugestivă (foto jos), iar astăzi a revenit cu o nouă postare:

"Despre coaliția împotriva electoratului, care începe să se prefigureze...
Votul într-un singur tur favorizează partidele mari precum PNL și PSD și le defavorizează pe celelalte. Este de neînțeles de ce ALDE şi UNPR, profund dezavantajate de acest sistem de vot, preferă să rămână captive intereselor electorale ale PSD. Ori suferă de sindromul Stockholm și nu se pot elibera, ori colaborează conștient la propria dispariție de pe scena politică.

Susținerea votului în două tururi ar fi fost o bună oportunitate pentru a arăta că au coloană vertebrală. Mă îndoiesc că o vor face. Este, până la urmă, dreptul lor de a rămâne, până la eșecul electoral, PSD 2 și PSD 3.

La rândul său, PSD deja pierde mai mult prin menținerea votului într-un singur tur, decât prin schimbarea sistemului de alegere a primarilor. La fel ca în multe alte cazuri, PSD tratează electoratul drept dușman iar acest lucru i-a fost fatal de fiecare dată.


Facebook.com/alinagorghiu

P.S. Boicotarea alegerilor locale de către PSD, în cazul revenirii la votul în două tururi, e o afirmație pentru consum extern, pentru socialiștii europeni. Nu poate fi luată în serios iar primii care n-o iau în serios sunt chiar primarii PSD", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
 
Citeşte mai multe despre:   alina gorghiu,   psd,   pnl,   alegeri locale,   boicotare

Piggy Foxy sau tragedia lui Nikolai Buharin

“Amestec blestemat de vulpe și porc”, așa îl numea furibundul procuror general al URSS, fostul menșevic, Andrei Ianuarievici Vîșinski, în martie 1938, pe Nikolai Ivanovici Buharin, aflat în banca acuzaților în cel de-al treilea și ultimul proces-spectacol (show-trial) de la Moscova. Între alte monstruoase acuzații, cea mai șocantă era presupusul complot organizat de Buharin în 1918 pentru arestarea lui Lenin. Buharin a acceptat până la un punct să coopereze cu torționarii săi, dar a refuzat categoric să admită că ar fi conspirat vreodată împotriva celui pe care îl venerase. Relația Lenin-Buharin a fost una de tip tată-fiu. Născut în 1870, Lenin nu a avut copii. Buharin era cu 18 ani mai tânăr.
În autobiografia sa intitulată “A Life in Two Centuries”, istoricul Bertram D. Wolfe, care în tinerețe l-a cunoscut bine pe Buharin, relatează un episod mai puțin cunoscut din 1921, revelator în privința afecțiunii pe care Lenin i-a purtat-o acestuia. Grav bolnav in acel moment, lui Buharin i-a fost refuzată viza pentru a pleca în Germania la tratament medical. Alarmat de starea sănătății lui Buharin, Lenin i-a scris personal ambasadorului sovietic din Germania, Nikolai Krestinski, cerându-i să-l abordeze personal pe cancelarul Louis Wirth cu următorul text: “Sunt un om în vârstă și nu am copii. Buharin este ca și fiul meu. Vă cer o favoare personală… să i se elibereze o viză lui Buharin pentru a avea șansa de a primi tratament în Germania.” Viza a fost acordată! Episodul este menționat de Stephen Cohen în a sa biografie magistrală a lui Buharin. Poate că merită amintit ce scria ilustrul istoric al bolșevismului care a fost Leonard Schapiro: “Relația personală a lui Lenin cu Buharin era un straniu amalgam de iritare, gratitudine și -ceva rar la Lenin- afecțiune autentică.” Gratitudinea provenea din prețuirea lui Lenin pentru unele din lucrările teoretice ale lui Buharin, în primul rând Imperialismul și economia mondială, prefațată de Vladimir Ilici însuși. Cartea lui Buharin a apărut cu două luni înaintea mini-tratatului lui Lenin, “Imperialismul — Stadiul cel mai înalt al capitalismului” (1916).
Lenin nu avea obiceiul să recunoască public datoriile sale intelectuale, dar este cert că interpretarea lui Buharin a statului de tip Leviathan l-a influențat puternic atunci când a scris Statul și revoluția (1917), una din cărțile sale pe drept cuvânt descrisă adeseori drept semi-anarhistă. Așa stând lucrurile, într-o scrisoare către Alexandra Kollontai, Lenin mărturisea că a învățat mult de la Buharin, iar în 1917 i-a cerut Nadejdei Krupskaia să-i scrie lui Buharin: “V.I. mi-a cerut să vă spun că nu mai are niciun fel de divergență cu dumneavoastră în ceea ce privește chestiunea statului” (Wolfe, pp. 470-474)
Excepțional dotat intelectual, de o sensibilitate pe care unii au descris-o drept maladivă (el însuși s-a autodefinit ca neurastenic), printre cei mai cultivați membri ai elitei bolșevice, Buharin era pe drept cuvânt văzut ca un posibil urmaș al lui Lenin. În “Scrisoarea către Congres” (de fapt Testamentul lui Lenin), fondatorul bolșevismului îl numește pe Buharin copilul favorit al întregului partid. În memoriile sale (“Oameni, ani, viață”), Ilya Ehrenburg povestește despre șarmul irezistibil și umorul contagios al lui Nikolai Ivanovici. În anii ’60, atunci când au apărut amintirile lui Ehrenburg, numele lui Buharin era încă interzis, drept care scriitorul a folosit prenumele și patronimicul.

O carte apărută în 2006 (editată de Alexander Vatlin și Larisa Malashenko) la Yale University Press se intitulează “Piggy Foxy and Sword of Revolution: Bolshevik Self-Portraits” și conține zeci de caricaturi făcute în anii ’20 și la începutul anilor ’30 de unii lideri bolșevici, inclusiv Nikolai Buharin. A fost, cum se spune în introducere, “umorul unei epoci fără umor” iar autorii acestor caricaturi, inclusiv Buharin, erau “the cartoonists from the Bolshevik Olympus”. Într-unul din aceste desene, Buharin s-a reprezentat pe sine ca Piggy Foxy: “Sunt puține trăsături porcine în imagine, dar multă viclenie vulpină: urechi și nas ascuțite, coadă stufoasă și așa mai departe. Nu vom ști poate niciodată ce l-a făcut pe Buharin să se deseneze astfel, dar în chip ironic portretul i-a prevestit soarta” (p. 14).
În prefața acestei cărți, Simon Sebag Montefiore captează esența relației tragi-comice dintre liderii bolșevici și sistemul pe care l-au instituit — a fost un caz paradigmatic de alienare politică în care obiectul reificat a distrus subiectul care l-a inventat: “Istoria bolșevicilor pe parcursul brutalei turbulențe a lungii lor revoluții, de la luarea puterii în octombrie 1917, trecând prin războiul civil și colectivizare, și până la canibalismul ritual al Marii Terori, este pe cât de absurdă, pe atât de sumbră. Tragedia sa este făcută pentru satiră și totuși sfidează caricatura întrucât demența ei pare dincolo de umor. Așadar marea valoare a acestei remarcabile colecții de desene, caricaturi, schițe este că atât artiștii cât și subiecții erau magnați bolșevici. Nu numai majoritatea subiecților, dar și aceea a artiștilor au fost executați la ordinul lui Stalin în timpul Terorii. Caricaturile sunt adeseori scandalos de pervers-amuzante. Într-adevăr, această carte este profund rizibilă, dar râsul are un ecou în beciurile Lubiankăi și putem urmări prin aceste imagini presimțirea și tristețea iar apoi tragica baie de sânge. Sunt mult mai mult decât desene comice: sunt un tezaur pentru istoric și cred că pe viitor, istoricii lui Stalin și ai stalinismului vor trebui să utilizeze această carte” (p. VII)
În scurta caracterizare a lui Buharin din “Scrisoarea către Congres”, Lenin îl numea un strălucit teoretician al partidului, după care, parcă spre a atenua generozitatea complimentului, adăuga că Buharin n-a înțeles niciodatp “esența dialecticii”. Ținând seama de pasiunea ultimului Lenin pentru Hegel și dialectică, putem gândi că era o critică extrem de serioasă. Deși, pe de altă parte, niciunul dintre magnați, cu excepția lui Troțki, nu se putea măsura cu Lenin din punct de vedere doctrinar. În mod cert, nu Iosif Djugașvili, care era legat de Buharin printr-o intensă prietenie. Ambii și-au numit fetele Svetlana și există poze cu Svetlana Buharina și Svetlana Stalina petrecându-și vacanțele împreună. Lenin nu se înșela: citind în închisoare “manualul popular de sociologie marxistă” scris de Buharin, Antonio Gramsci, adică fostul student al lui Benedetto Croce, supunea volumul unei critici devastatoare. Pentru Gramsci, Buharin era ostatecul unui pozitivism factualist, al unui scientism empirist incapabil să perceapă rolul subiectivității în istoria umană. Era însă vorba în critica lui Gramsci de accente teoretice și nicidecum de crime politice.
Fără sprijinul lui Buharin și al amicilor săi Alexei Rîkov și Mihail Tomski, membri ai Biroului Politic și demnitari de prim rang, Stalin nu ar fi putut să învingă Opoziția Unificată de după 1925. Ultra-stângismului lui Troțki, Zinoviev și Kamenev, echipa Stalin, Molotov, Buharin, etc, i-a opus un pseudo-centrism menit să magnetizeze masa membrilor de partid. În 1927, Buharin realiza că pentru Koba ideologia și puterea erau sinonime și că secretarul-general folosea teoria ca pretext pentru a-și atinge cele mai abjecte scopuri. Ruptura dintre Stalin și Buharin avea să se petreacă în 1928 în jurul chestiunii colectivizării, când Koba a preluat programul troțkist al atacului împotriva țărănimii. Buharin a protestat, dar fără succes. Stalin decisese că venise momentul revoluției de la vârf. 1929 avea să fie “anul marii cotituri”, al unei catastrofe sociale fără precedent.
Opoziția lui Buharin în raport cu radicalizarea extremă susținută de grupul lui Stalin (Viacelsav Molotov, Lazar Kaganovici, Sergo Ordjonikidze, Anastas Mikoian, Gheorghi Malenkov, Serghei Kirov, Valerian Kuibîșev și șeful OGPU Ghenrikh Iagoda) era consecința nemijlocită a opțiunii sale pentru o strategie evolutivă incrementală, așadar nu una a salturilor mortale și a violenței ridicată la rang de normă politică absolută. Încă din 1925, Buharin intrase într-un acerb conflict politic și teoretic cu vechiul său prieten Evgheni Preobrajenski care susținea “legea acumulării primitive socialiste”. Cei doi scriseseră împreună “ABC-ul comunismului”, se despărțeau acum pe tema ritmului industrializării și a relațiilor dintre proletariat și țărănime în perioada de tranziție. După 1930, Buharin renunță la pozițiile sale anterioare și își retractează pozițiile admițând corectitudinea liniei lui Stalin. I se oferă o serie de pozițiie administrative și științifice pe linia Institutului de Istorie a Științei și Tehnologiei. Capitularea politică se soldează cu o parțială revenire în 1934, când Stalin îi permite lui Buharin să ia cuvântul la Congresul al XVII-lea al PC(b) al URSS. Face parte din comisia de redactare a noii constituții a URSS și este redactor-șef al organului guvernamental Iztvestia. În primăvara anului 1936, Buharin pleacă la Paris pentru a negocia cu liderii Internaționalei socialiste achiziționarea de către URSS a arhivei Marx-Engels, evacuată, după 1933, din Germania nazistă. Cu acel prilej, s-a întâlnit cu două vechi cunoștințe, menșevicii Fiodor Dan și Boris Nikolaievski, cumnatul apropiatului său camarad politic, urmașul lui Lenin ca președinte al Sovnarkom (Consiliul Comisarilor Poporului). După toate datele, Buharin s-a confesat acestor veterani socialiști și le-a vorbit despre atmosfera de teroare instituită de Stalin, îndeosebi după suspecta asasinare a lui Serghei Kirov pe 1 decembrie 1934 la Leningrad. Nu contează cât de dure erau criticile lui Buharin, pentru Stalin era suficient că omul pe care îl acceptase din nou în comitetul central stabilise punți de comunicare cu vechii inamici ai bolșevismului. Obsedat de conspirații, urzind el însuși complot după complot, Koba nu avea cum să creadă în inocența lui “Buharcik”. Spre a relua una adagio al epocii, inamicul putea subiectiv nevinovat, obiectiv servea însă intereselor contrarevoluției și prin urmare trebuia anihilat.
Mega-procesul din martie 1938 i-a oferit lui Buharin o ultimă șansă de a-și afirma crezul hegeliano-marxist. Sfidându-l pe inchizitorul Vîșinski, Buharin a făcut apel la faimoasa teză hegeliană privind viclenia rațiunii și a afirmat apodictic că “Istoria este tribunalul suprem”. Pentru ca Istoria să-și atingă scopul, scrisese Hegel în “Prelegerile de filosofia istoriei”, Alexandru trebuia să moară de friguri, Iisus trebuia să moară pe cruce și Napoleon în exil pe Insula Sfânta Elena. Reamintindu-și poate aceste rânduri, Buharin se va fi gândit că pentru atingerea marelui scop al escatologiei revoluționare bolșevice era firesc ca el, Nikolai Ivanovici, să fie împușcat ca un câine turbat. Înainte de despărțire, Buharin i-a dictat mult mai tinerei sale soții și mamă a băiatului abia născut, Ana Larina, o scrisoare către viitoarea generație de lideri ai partidului. Larina a învățat pe dinafară textul, manuscrisul a fost ars. Peste ani, Mihail Gorbaciov, îndemnat de Alexander Iakovlev va decide reabilitarea postumă a celui care a crezut până în ultima clipă că în steagul cel roșu al revoluției atotbiruitoare se găsește și o picătură din sângele său.
Este, cred, instructiv să citez în încheiere cuvintele apostatului marxolog Bertram Wolfe, unul dintre cei mai pătrunzători interpreți ai destinului leninismului: “Teoretic, Buharin era un marxist, dar, ceea ce era insolit printre marxiștii secolului XX, era un gânditor independent și nu un simplu reproducător al clișeelor marxiste. Credea cu pasiune în binecuvântata utopie menită să succeadă prăbușirii ordinii existente, dar în același timp a scris studii originale despre această ordine, despre capitalul financiar, despre monopolism, despre continua existență a pieței alături de trusturile gigantice. A devenit instantaneu leninist la prima lor întâlnire, dar nu un papagal leninist. A continuat să gândească și să argumenteze pe cont propriu și în chestiuni importante nu numai că l-a urmat pe Lenin, dar l-a și mentorat pe acesta. Știa că utopia la care visa nu se va putea naște prin respingere totală și negare a întregii ordini existente. A găsit elemente în această ordine… pe care proletariatul ar trebui să le utilizeze și din care ar trebui să învețe.” (p. 471) Nu fără melancolie, Wolfe amintește dragostea lui Buharin pentru animale. În jurul său, la Kremlin, se găseau arici, șerpi de grădină, un șoim vătămat, o vulpe și alte creaturi bizare. În ale ei “Douăzeci de scrisori către un prieten” fiica lui Stalin, Svetlana Alliluieva scria: “Peste ani, mult după moartea sa, vulpea lui Buharin încă mai dădea târcoale prin Kremlin, care era părăsit și dezolant la acea vreme, jucându-se de-a v-ați ascunselea în Grădina Tainițki” (p. 473)
Eseu transmis la postul de radio Europa Libera.
Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro
Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,