miercuri, 20 ianuarie 2016

Ioan Chelaru: “Solicitarea liberalilor privind alegerea primarilor în două tururi nu are sorți de izbândă”

Ioan Chelaru: “Solicitarea liberalilor privind alegerea primarilor în două tururi nu are sorți de izbândă”

Ioan Chelaru: “Solicitarea liberalilor privind alegerea primarilor în două tururi nu are sorți de izbândă”
20 January
12:35 2016
Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susţine că solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin “nu are niciun fel de sorţi de izbândă”, fiind mai degrabă o iniţiativă “cu un evident caracter electoral”.
“După părerea mea, în solicitarea liberalilor se poate găsi o justificare de campanie electorală, în sensul în care doresc să arate celor care vor candida din partea PNL că se zbat, până în ultimul moment, pentru ca în campania electorală să se aplice o altă lege electorală care, în momentul de faţă, nu există. (…) Eu pot să înţeleg, ca strategie politică, că se încearcă un lucru de genul ăsta. Sub aspect legal şi legislativ, însă, este o imposibilitate ceea ce se cere şi nu cred că Guvernul actual îşi va permite să vină cu o ordonanţă de urgenţă, în an electoral, pe modificare de legislaţie electorală. De asta spun că solicitarea mi se pare cu un evident caracter electoral şi, din punctul meu de vedere, ea nu are niciun fel de sorţi de izbândă, în niciun caz”, a declarat marţi, senatorul Ioan Chelaru, pentru Agerpres.
El a amintit că toate legile electorale au fost elaborate în Parlament de o comisie specială, în care şi PNL a fost reprezentat.
“Aşa cum bine ştiţi, toate legile electorale au fost elaborate de o echipă complexă, multipartită, în care toate partidele politice au fost reprezentate şi care, pentru fiecare tip de alegeri – şi pentru locale, şi pentru parlamentare, şi pentru prezidenţiale -, au ajuns la un acord şi au prezentat Parlamentului câte un proiect pentru fiecare pact. Colegii liberali au votat, şi în comisie, şi după aceea, în plen, alegerea primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene dintr-un singur tur”, a explicat social-democratul.
Senatorul PSD a punctat că, în opinia sa, reacţia premierului Dacian Cioloş referitoare la solicitarea liberalilor a fost una “de bun-simţ”.
“Premierul a reacţionat cu bun-simţ şi spus: «Domnule, aţi dezbătut un an de zile legile electorale, aţi stabilit împreună care va fi legislaţia pentru următoarele alegeri, în preajma alegerilor – mai avem cinci luni până la alegeri – veniţi şi cereţi modificarea legii, ceea ce nu se poate». Ei (PNL – n.r.) au o problemă mare cu primarii. Primarii lor, cei care sunt în funcţie, ca şi ai noştri, de altfel, sunt avantajaţi de alegeri într-un singur tur, însă cei de la ei care vor să candideze şi au primari în funcţie contracandidaţi au şansele foarte mici. Atunci, ca să îi stimuleze un pic pe oameni să intre în bătălie electorală cu primari în funcţie, le arată că ei luptă până în ultimul moment pentru vot în două tururi. Eu cred că aceasta este raţiunea pentru care au redeschis, în acest moment, în spaţiul public, o problemă deja închisă”, a opinat Ioan Chelaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu