sâmbătă, 23 ianuarie 2016

S-a decis noul rector al UMF Iasi. Dupa o lupta incinsa, acesta este chirurgul Viorel Scripcariu



• De astazi, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi are un nou rector • Dupa o lupta stransa, la care au luat parte sapte candidati, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu va conduce institutia de invatamant superior in urmatorii patru ani

Din cea mai dura batalie academica din Iasi, anume ocuparea pozitiei de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa, invingator a fost declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, chirurg de profesie si sef la Clinica de Chirurgie Oncologica de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iasi. Acesta a obtinut majoritatea voturilor dupa centralizarea celor 728 buletine. Asta, desi initial trebuiau sa se prezinte la urne 838 cadre didactice din UMF. Rezultatul numaratorii votului si numele noului sef al UMF a fost anuntat tarziu dupa miezul noptii.

Planul noului rector

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu crede ca o reforma este foarte bine venita in universitatea ieseana. Principalele obiective pe care le va avea in vizor se indreapta catre accesarea a cat mai multor proiecte. "Sunt pentru o reforma, care este necesara si vreau sa spun ca ar fi gresit sa nu recunoastem ca in universitate in ultimii 10 ani nu s-au facut lucruri majore. Peste 30 de proiecte au fost la UMF si imi doresc sa accesez in continuare cat mai multe. Imi propun si sa continui aceste proiecte. De asemenea, imi propun si sa imbunatatim conditiile de lucru a cadrelor didactice, si sa fie cat mai bine pentru viitorii studenti. Ne vom concentra pe imbunatatirea actului didactic pentru ca studentii sa aiba o pregatire cat mai buna. In cadrul universitatii trebuie schimbata echipa in primul rand. Cel mai important pentru mine va fi sa castig increderea colegilor si sa dezvolt o echipa, iar asta nu inseamna numai prorectori si cei din Senat sau presedintele Senatului. Toti sunt pe pozitie de egalitate si de aceea trebuie sa colaboram strans. Presedintele sa inteleaga ceea ce rectorul si Consiliul de Administratie isi doreste si sa povesteasca in Senat, dar si feedback-ul acestuia e important pentru rector. Apoi, comunicarea este ceea ce trebuie sa schimbam. Nu a fost bine la UMF existenta problemelor de comunicare atat in mediul academic, universitar, dar chiar si in afara universitatii, pentru ca au aparut probleme in presa. Acestea au fost amplificate, au aparut anchete si astfel de probleme nu isi au locul intr-un mediu academic. Nu in ultimul rand, imaginea institutiei trebuie schimbata. Este foarte greu sa indrepti imaginea unei institutii. Corpul academic al UMF este foarte valoros, suntem recunoscuti la nivel european. Cu siguranta va fi greu, dar nu imposibil de schimbat. Orice lucru e posibil, sunt chirurg si nu pot zice ca e imposibil. Am incredere in ceea ce mi-am propus si imi doresc sa fac asta", si-a sintetizat planul academic pentru urmatorii patru ani prof. univ. dr. Scripcariu.

Cum s-a derulat votarea

De reamintit ca in lupta oficiala pentru noul mandat ce se va incheia in anul 2020 s-au mai inscris si prof. univ. dr. Stefan Georgescu, reputat chirurg si actual ordonator de credite al unitatii de invatamant superior, prof. univ. dr. Norina Forna - decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof. univ. dr. Radu Iliescu - Prorector cu activitatea de strategie institutionala, evaluare academica si relatii cu organizatiile studentesti, sindicale, ONG-uri si comunitatea locala la Universitatea de Medicina si Farmacie, prof. univ. dr. Luminita Smaranda Iancu, sef de catedra la disciplina de Microbiologie, Facultatea de Medicina de la UMF respectiv prof. univ. dr. Dragos Pieptu de la Facultatea de Medicina General, Mihai Chirita - Facultatea de Bioinginerie Medicala.

In urma scrutinului din UMF, prof. univ. dr. Norina Forna s-a clasat pe locul secund, urmata de prof. univ.dr. Radu Iliescu, prof. univ.dr. Stefan Georgescu, prof.univ.dr. Luminita Iancu, prof.univ.dr. Dragos Pieptu si prof.univ. dr. Mihai Chirita.

Cadrele universitare cu drept de vot s-au prezentat la urne intre orele 8.00 - 21.00 în Sala de Sport a UMF, sala situata pe strada Vasile Alecsandri. De altfel, aici a fost si unica sectie de votare, atat pentru noul rector dar si a reprezentantilor în consiliile facultatilor si Senatul de la Universitatea de Medicina.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu