vineri, 29 ianuarie 2016

91.919.000 de lei, bugetul Romanului pentru 2016

91.919.000 de lei, bugetul Romanului pentru 2016

91.919.000 de lei, bugetul Romanului pentru 2016
28 January
13:00 2016
Bugetul municipiului Roman pentru anul în curs a fost adoptat joi, 28 ianuarie, în şedinţă ordinară, cu doar 15 voturi, deşi au fost prezenţi la şedinţă 20 de consilieri locali.
Cei cinci consilieri ai Partidului Social Democrat s-au abţinut la votul privind aprobarea bugetului local aferent anului 2016. Aleşii locali PSD se declară nemulţumiţi că nu au fost invitaţi la discuţii pe marginea proiectului, înainte de aprobarea acestuia.
“Până acum era o cutumă foarte elegantă a primarului profesor Leoreanu, în care făcea o şedinţă informală la care nu participa presa, unde, în două-trei ore, fiecare spunea problema pe capitolele respective. Și, întrucât, de data asta, nu s-a procedat ca de obicei, am considerat că e mai bine să nu votăm bugetul şi să spunem direct cetăţenilor de ce, pe capitole, cum făceam înainte”, a afirmat Constantin Holban, consilier local PSD.
Bugetul municipiului Roman pentru acest an este de 91.919.000 de lei. Pentru secţiunea de dezvoltare, care cuprinde investiţiile finanţate din bugetul local, au fost alocaţi 10.366.000 de lei.
Scumpirea gunoiului, respinsă
În aceeaşi şedinţă ordinară s-au mai adoptat alte 28 de proiecte de hotărâre şi a fost respins un proiect privind majorarea tarifelor pentru salubritate. Înainte de votul pe acest proiect, au fost oferite câteva explicaţii cu privire la originea solicitării de majorare şi a situaţiei actuale din judeţ.
“Acest proiect de hotărâre a apărut pe ordinea de zi ca o solicitare a Consiliului Judeţean şi a EcoNeamţ. Este vorba despre cele două limite între care noi, la momentul de faţă, ne desfăşurăm activitatea pe salubritate, şi anume: este vorba despre depozitarea gunoiului la groapa centrală a judeţului, de la Girov, pentru care avem solicitare sub formă chiar imperativă. Am avut chiar sub formă de presiune, aş putea să vă spun, acest lucru, în sensul de a duce gunoiul la groapa de la Girov”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Șeful administraţiei locale susţine că există cel puţin două argumente pentru care acest lucru nu trebuie făcut. “Conform proiectului european, MasterPlanul pe judeţul Neamţ, acest gunoi care trebuie să se ducă la groapa centrală de la Girov ar trebui să se ducă selectat. Vă dau un exemplu: PET-urile. Deci este clar în regulamentul de utilizare, de funcţionare a gropii centrale – v-am dat un simplu exemplu -, nu ai voie să depozitezi acest lucru acolo. Prin urmare, pe cale de consecinţă, ducând astfel de gunoi acolo, oricând noi, comunitatea, municipalitatea romaşcană, va fi pasibilă de amendă. În al doilea rând, acest transport de gunoi acolo ar presupune automat creşterea preţului, după cum reiese şi din acest proiect de hotărâre, pe două componente: 1) tariful pentru funcţionarea, pentru gestionarea gropii de gunoi de acolo – pe care trebuie să-l plătim – şi 2) transportul de la Roman al gunoiului până acolo”, a precizat Laurenţiu Dan Leoreanu. După această intervenţie, s-a trecut la vot, iar proiectul fost respins.
Ulterior, consilierii romaşcani au votat alte proiecte, printre care şi cel referitor la supraimpozitarea imobilelor neîngrijite. Acest lucru se va întâmpla din 2017, dar, până atunci, vor fi notificaţi toţi proprietarii care nu au grijă de casele ori terenurile lor. Din 2017, fiecare caz în parte va fi analizat în Consiliul Local, înainte de a se trece la supraimpozitare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu