joi, 28 ianuarie 2016

Atentat grav la sănătatea românilor, sub nasul premierului Cioloș: Înțelegere secretă între demnitari și producătorii de tutun

Atentat grav la sănătatea românilor, sub nasul premierului Cioloș: Înțelegere secretă între demnitari și producătorii de tutun

de 28 Ian 2016   •   09:05 Comenteaza
Atentat grav la sănătatea românilor, sub nasul premierului Cioloș: Înțelegere secretă între demnitari și producătorii de tutun 16
Foto: Facebook
Scandal monstru în curtea guvernului Cioloş. 
 
Mai mulţi demnitari din comitetul privind controlul consumului de tutun sunt anchetaţi de corpul de control al premierului sub acuzaţia că s-ar fi înțeles cu producătorii de tutun.
 
Mai exact, demnitarii ar trebui să înainteze o propunere de act normativ Guvernului prin care să amâne cu şase luni aplicarea mai multor directive europene.

Numai că acest lucru ar declanşa procedura de infringement împotriva României.

Investigația preliminară a fost demarată în urmă cu două zile de inspectorii Corpului de control al Guvernului.

Acum, inspectorii verifică toate informațiile care au apărut în mass- media și la nivelul parlamentarilor.
 
O serie de persoane din comitet sunt suspectate de conflict de interese. Sursele care au făcut aceste interpelări susțin că le-ar fi promis să intervină pe acel proiect de act normativ care a fost pregătit de mai bine de câteva luni de Ministerul Sănătății și care implementează o directivă europeană pe care România deja trebuia să o transpună de circa un an.
 
Data finală la care directiva ar trebui să intre este 20 mai, iar atunci producătorii de tutun ar trebui să fie obligați să schimbe toată linia de producție, deoarece trebuie să afișeze un nou mod de ambalaj al tutunului, iar investiția se ridică la câteva milioane de euro.
 
Ei au cerut practic o derogare de șase luni la guvernul Cioloș și speră să o și obțină, deși riscăm procedura de infrigement.
 
 
CE TREBUIE SĂ FACĂ PRODUCĂTORII 
 
Începând din mai 2016 
 
- se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule
 
- schimbarea ambalajelor pachetelor de tutun 
- etichetarea se schimbă radical 
Sursa: Ministerul Sănătăţii


Printre numele vehiculate ca fiind vizate de ancheta corpului de control al Guvernului apare şi cel al sub-secretarului de stat în Ministerul de Externe, Horaţiu Radu.

Acesta a ţinut să precizeze, pentru Antena 3, că este doar membru supleant în comitetul privind controlul consumului de tutun.

“Personal nu am cunoştinţă de nicio anchetă. Nu sunt membru al acestui comitet, ci membru supleant. În această calitate am luat parte la o singura şedinţă la data de 11 ianuarie 2016. Poziţia noastră constantă, exprimată şi în acea şedinţă, a fost că directiva trebuie transpusă corect şi în termen. Acest aspect se poate verifica pe site-ul Ministerului Sănătăţii unde a fost publicată minuta redactată în urma şedinţei.
 
La data de 21 ianuarie 2016, când a avut loc întâlnirea cu reprezentanţii industriei, nu am participat la şedinţă. Nu am avut vreo întâlnire cu reprezentanţi ai industriei tutunului cât am fost membru al acestui comitet şi nici vreo întâlnire privată cu aceştia. În mod constant, Ministerul Afacerilor Externe a cerut instituţiilor responsabile transpunerea în termen şi corect a oricărei directive”, se arată într-un comunicat de presă, remis Antena 3.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu