joi, 21 ianuarie 2016

SRI CONDUCE ROMANIA. NICI CSAT NU-L POATE CONTROLA – Nu exista sanse sa-i aflam pe acoperitii din Justitie. Consilierul lui Klaus Iohannis, Dan Mihalache: „CSAT nu are instrumente pentru a verifica 23.000 de magistrati... CSAT poate sa ia acele declaratii si sa le trimita institutiilor, iar institutiile raspund. Raspunsul a fost: nu exista ofiteri acoperiti. Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiteri acoperiti. Eu am anumite dubii asupra acestei proceduri”

SRI CONDUCE ROMANIA. NICI CSAT NU-L POATE CONTROLA – Nu exista sanse sa-i aflam pe acoperitii din Justitie. Consilierul lui Klaus Iohannis, Dan Mihalache: „CSAT nu are instrumente pentru a verifica 23.000 de magistrati... CSAT poate sa ia acele declaratii si sa le trimita institutiilor, iar institutiile raspund. Raspunsul a fost: nu exista ofiteri acoperiti. Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiteri acoperiti. Eu am anumite dubii asupra acestei proceduri”

Marţi, 19 ianuarie 2016 16:34 | Scris de George TARATA | pdf | print | email
Iata cat de serios este raspunsul Administratiei Prezidentiale in ceea ce priveste pretinsa inexistenta in Justitie a colaboratorilor si acoperitilor serviciilor secrete. Desi anumiti membri ai CSM au anuntat cu mare fast comunicatul Presedintiei cum ca nu sunt acoperiti printre judecatori si procurori, nici macar consilierul presedintelui Klaus Iohannis, Dan Mihalache (foto), nu este convins de veridicitatea acestui raspuns. Asta se intelege dintr-o declaratie de marti, 19 ianuarie 2016, facuta de Mihalache, seful cancelariei presedintelui.
Intrebat fiind despre problema acoperitilor din Justitie, consilierul lui Iohannis a inceput prin a spune ca subiectul i se pare unul hazardat si ca are sentimentul ca cineva se afla in campanie electorala in justitie pe aceasta tema. Ulterior insa, Dan Mihalache si-a exprimat scepticismul in legatura cu posibilitatea CSAT de a verifica declaratiile date de magistrati pe proprie raspundere, potrivit carora nu sunt lucratori sau ofiteri ai serviciilor de informatii. Consilierul lui Iohannis a explicat ca CSAT nu are instrumente de a verifica toate aceste declaratii si ca nu poate altceva sa faca decat sa le trimita institutiilor abilitate, adica serviciilor secrete, care sa raspunda. Cu alte cuvinte, CSAT intreaba la SRI, SIE si celalalte servicii daca au acoperiti in Justitie, iar acestea raspund. Evident, raspunsul nu poate fi decat unul singur, si anume ca nu exista lucratori, colaboratori sau ofiteri printre judecatori si procurori, caci este limpede ca niciun serviciu nu si-ar deconspira oamenii sau reteaua.
Cireasa de pe tort a venit insa la finalul declaratiei. Dan Mihalache, poate cel mai apropiat colaborator al presedintelui Klaus Iohannis, a precizat ca are anumite dubii in ceea ce proveste aceasta procedura referitoare la depistarea acoperitilor din Justitie.
Afirmatiile lui Dan Mihalache sunt extrem de grave. Asta intrucat ele arata, in opinia noastra, ca raspunsul Administratiei Prezidentiale despre faptul ca nu ar exista acoperiti in Justitie nu este altceva decat praf in ochi si o batjocura la adresa asociatiile profesionale ale magistratilor si la adresa judecatorilor si procurorilor de buna credinta. Aceleasi declaratii confirma, pe de alta parte, ca SRI este institutia care conduce Romania, in conditiile in care nici macar CSAT nu poate controla daca informatiile oferite de acest serviciu sunt sau nu veridice.
Pe de alta parte, ne intrebam: de unde au scos colaboratorii lui Iohannis cifra de 23.000 de magistrati?
Iata declaratia lui Dan Mihalache:
Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva e intr-o campanie electorala in justitie prin tema asta. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o, pare-mi-se e din 2005 sau 2006 ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine, e un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate intr-o zi aceasta prevedere ar trebui regandita, pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. Daca imi aduc aminte bine de la colegul meu Oprisor (n.r. - Ion Oprisor, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala), cam asta era cifra. CSAT poate sa ia acele declaratii pe proprie raspundere si sa le trimita institutiilor (n.r - serviciilor secrete), institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost. Nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiteri acoperiti. De aceea va spun ca eu am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului”.
Presedintia Romaniei: „Nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”
Amintim ca Administratia Prezidentiala a anuntat, luni 18 ianuarie 2015, ca CSAT, din dispozitia lui Klaus Iohannis, a verificat veridicitatea declaratiilor date de magistrati in ceea ce priveste relatiile cu serviciile de informatii. Si ca nu exista nimic in neregula. Conform Administratiei Prezidentiale, in urma verificatilor, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Prezentam raspunsul Administratiei Prezidentiale:
Din dispozitia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in anul 2015, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a verificat, in conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, prin institutiile abilitate, la solicitarile Consiliului Superior al Magistraturii si ale Ministrului Justitiei, veridicitatea declaratiilor judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca cei in cauza nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
In urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.
Rezultatele verificarilor au fost comunicate atat Consiliului Superior al Magistraturii, cat si Ministerului Justitiei, in functie de institutia care a solicitat efectuarea acestora”.
Accesari:2316

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu