miercuri, 27 ianuarie 2016

Preturi record pe banii iesenilor! Nu ai sa crezi cat costa WC-urile la aceasta institutie din centrul Iasului!

• Autoritatile nu par sa mai aiba simt de masura atunci cand vine vorba de cheltuirea banului public • O institutie aflata in subordinea Primariei Iasi a cumparat numeroase bunuri la preturi cu mult mai mari fata de cele reale • Achizitiile au fost facute direct, fara organizarea unor licitatii, iar valoarea produselor cumparate de la firme private a fost mai mare de zeci de ori fata de la alte societati de profil

O institutie aflata in subordinea Primariei Iasi a platit preturi fabuloase pentru o serie de "maruntisuri" cumparate de la firme private. Este vorba despre Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) Iasi, institutie care a cumparat mai multe bunuri in perioada iulie - septembrie 2015, printr-o serie de achizitii directe, de la mai multe societati, fara a se organiza o licitatie in acest sens. Rezervoare de WC, baterii de dus sau prosoape au fost achizitionate la preturi chiar de zeci de ori mai mari fata de cele afisate de companii cu profiluri de activitate similare.

Citeste si: Dezastru economic pentru Iasi! Primaria, obligata sa plateasca despagubiri de 100 miliarde lei

Spre exemplu, in 30 iulie - 30 septembrie 2015, DAPPP Iasi cumparat prin achizitie directa urmatoarele bunuri (vezi facsimil pe bzi.ro): para dus la pretul de 1.500 lei (la magazinele de specialitate se vinde cu aproximativ 40 - 100 lei bucata); rezervor WC la pretul de 1.812 lei (pretul unui rezervor WC afisat de magazine este intre 100 si 150 lei), cablu desfundat canalizarea la pretul de 280 lei (pretul real afisat de comercianti este de aproximativ 100 lei); racord flexibil pentru suma de 347,81 lei (la magazinele de specialitate se vinde cu aproximativ 10 - 30 lei bucata); baterie apa la pretul de 900 lei (majoritatea comerciantilor afiseaza un pret real de 80 - 200 lei pentru aceste produse) etc. Pe langa aceste bunuri, DAPPP Iasi a mai cumparat in aceeasi perioada baterii apa, dus flexibil si baterie dus cu alti 3.700 lei, canea si robinet WC cu 370 lei, vopsea alba cu 310 lei, slapi cu 1.500 lei, cearsafuri cu 750 lei si prosoape de baie cu 3.600 lei.

Cum explica conducerea DAPPP aceste achizitii

Referitor la preturile platite de institutia subordonata Primariei Iasi, conducerea Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) sustine ca aceste achizitii directe se pot realiza doar cu anumite firme, si anume acelea care au conturi la Trezorerie, nu si cu celelalte firme, care detin doar conturi bancare. Astfel s-ar explica si preturile umflate platite de institutia publica.

"Aceste achizitii directe se fac prin cerere de oferte catre societatile care au cont deschis la Trezorerie. Unele firme detin astfel de conturi, altele nu. Majoritatea societatilor au doar conturi bancare, dar Primaria poate lucra doar cu acele putine firme care au conturi la Trezorerie. Ar fi mult mai simplu sa putem merge sa cumparam direct din bazar sau in alte locuri, dar nu putem sa umblam cu banii in mana si sa cumparam de unde este mai ieftin, deoarece legislatia impune sa lucram prin astfel de conturi", a declarat Letitia Palaga, seful Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat Iasi.

DAPPP este institutia municipalitatii iesene prin intermediul careia sunt desfasurate inclusiv licitatiile de concesionare si vanzare a imobilelor, locuintelor si spatiilor publice, deruland licitatii in valoare de cateva milioane lei in fiecare an.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu