joi, 21 ianuarie 2016

România, în priză. CONSUM URIAȘ DE GAZE ȘI ELECTRICITATE din cauza gerului năpraznic

România, în priză. CONSUM URIAȘ DE GAZE ȘI ELECTRICITATE din cauza gerului năpraznic

21 ianuarie 2016 14:11
Consumul național de energie electrică a crescut în aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, în condițiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depășește 9.000 de MW. Și dacă temperaturile rămân extrem de scăzute, România se îndreaptă și spre un consum de 60 milioane de metri cubi de gaz pe zi, cu 10 milioane de mc mai mult decât într-o zi normală de iarnă.
“Ne îndreptăm spre o zonă de 60 de milioane de metri cubi de zi în cazul în care temperaturile sunt extrem de scăzute. Avem o mică componentă de import. Ea variază de la zi la zi. Este vorba de operatori economici sau distribuitori care îşi asigură necesarul din sursele pe care le consideră cele mai convenabile”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, citat de Agerpres.
El a precizat că în momentul de faţă sistemul energetic naţional este stabil. “Trebuie să vorbim de siguranţa funcţionării sistemului şi aici vorbim de gaz, de energie electrică, de grupurile pe cărbune. trecem printr-o perioadă extrem de geroasă, o perioadă care nu s-a încheiat, au fost şi intemperii. La începutul săptămânii am văzut linii de înaltă tensiune sau de medie tensiune smulse de vânt, stâlpi culcaţi la pământ. S-a intervenit în toate aceste situaţii. Au lucrat câteva sute de oameni la temperaturi foarte scăzute. S-a reuşit reconectarea tuturor consumatorilor. Ieri la prânz nu mai era niciun consumator deconectat”, a mai afirmat ministrul Energiei.
De asemenea, acesta a mai spus că îi îndeamnă pe cei care lucrează în teren să deplaseze cât mai multe echipe pentru a fi remediate defecţiunile care apar.
Și consumul naţional de energie electrică a crescut în aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica, în condiţiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depăşeşte 9.000 de MW.
Astfel, ieri (miercuri), în intervalul orar 18:00-19:00, în vârf de consum, la nivel național s-au utilizat 9.484 de MW de energie electrică. Un astfel de nivel nu a mai fost atins din 1 februarie 2012, când, în același interval orar, consumul a fost de 9.487 de MW. În aceste condiții, au fost pornite grupuri suplimentare de producere a energiei electrice pe cărbune și păcură, pentru acoperirea cererii. „Nu au fost pornite toate grupurile de rezervă, încă avem capacități pe care le putem porni în cazul în care este nevoie”, a spus Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Național.
La nivelul întregii zile de miercuri, 20 ianuarie 2016, consumul mediu a fost de 8.287 MW, cu 7,8% mai mare decât în aceeași zi a anului trecut. Cărbunele a fost principala resursă a zilei: 3.214 MW, urmat de energia hidro (2.203 MW), hidrocarburi (2.184 MW), nuclear (1.383), eoliene (139 MW), biocombustibili (51 MW) și fotovoltaice (43 MW).
Joi, la ora 12.00, consumul la nivel național era 9.018 MW, iar producția ajungea la 10.301 MW, diferența fiind reprezentată de exporturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu