joi, 21 ianuarie 2016

Un fost rector al UMF recunoaste o catastrofa. Semnaturile lui apar pe documentele care au ajuns la DNA - FACSIMILE



• Cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezinta unele documente in exclusivitate • Doi dintre cei implicati vor sa devina rectori ai universitatii, sustinand ca nu au nicio implicare in scandalul inmatricularii studentilor straini, in conditiile in care au fost dati de gol de documentele pe care ei insisi le-au semnat

Te pufneste rasul cand citesti planurile manageriale pe care le propun pentru "dezvoltarea" Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa doi dintre candidatii la functia de rector al institutiei de invatamant superior. Asta deoarece, amandoi au detinut functii cheie in cadrul echipei care a manageriat universitatea in ultimii ani, iar acum critica vechea conducerea. Vorbim despre Dragos Pieptu, care a stat o scurta perioada de timp si pe scaunul de rector, dar a fost o lunga perioada de timp prorector sub mandatul lui Vasile Astarastoae si de Radu Iliescu, care de asemenea a fost prorector in acelasi interval. Insa, tupeul lui Pieptu merge pana acolo incat, sustine ca nu poarta nicio responsabilitate in scandalul care a zguduit la sfarsitul anului trecut UMF Iasi, cel legat de faptul ca, un numar de 94 de studenti straini, care au parcurs legal procedurile de admitere, au pierdut statutul de student. Reamintim ca, in acest caz, DNA Iasi a demarat o ancheta. Revoltator este ca, desi Dragos Pieptu este cel care a organizat si coordonat procesul de admitere, spune ca nu a avut nicio implicare in demersurile administrative care au dus la petrecerea acestei "catastrofe", dupa cum el insusi a calificat scandalul inmatricularii studentilor straini.

Citeste si: STARE DE SOC la UMF Iasi! Indivizii care au distrus institutia, aruncati la cosul de gunoi - GALERIE FOTO, VIDEO

"Din nefericire, dupa cum stim cu totii, catastrofa s-a produs: structuri non-academice din Universitate si din afara ei au încercat sa vicieze rezultatele admiterii la liniile de studiu în limbile straine. În ceea ce ma priveste, ca Rector, am facut tot ce mi-a stat în putere pentru ca pretul platit de Universitate sa fie cât mai mic. Includ aici si demisia mea, în conditiile în care nu eram responsabil în vreun fel, în afara doar de «vina» de a fi cel care a descoperit tentativa de fraudare", sustine Dragos Pieptu in preambulul planului managerial pe care-l propune pentru guvernarea UMF Iasi in cazul in care va fi ales rector.

Documentele vorbesc, domnule profesor

Prin urmare, domnul profesor Pieptu se spala pe maini de orice responsabilitate, ca orice politician roman demagog care se afla in campanie electorala. Din pacate, documentele oficiale din UMF il dau de gol si arata ca, Dragos Pieptu a coordonat direct procesul de admitere a studentilor straini. Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta in facsimil documentele respective. De precizat ca, aceste documente au ajuns si la DNA Iasi. Este vorba despre Decizia nr. 463 din 20.05.2015 privind "procedura de admitere pentru locurile cu taxa in valuta". Decizia semnata de "rector, prof.dr. Dragos Pieptu" mai cuprinde etapele procedurii si calendarul de evaluare. In aceeasi zi, acelasi rector Dragos Pieptu a semnat si ordinul se serviciu nr. 464, care se refera la calendarul de activitati privind procesul de admitere. Documentul cuprinde graficul activitatilor de admitere, primirea, inregistrarea si evaluarea dosarelor, precum si comisiile sau persoanele responsabile de ducerea la indeplinire a acestor atributii. Ca un document anexa la cele doua mentionate anterior, a fost alcatuita si "Procedura de desfasurare a activitatilor privind evaluarea dosarelor candidatilor pentru admitere la studii universitare de licenta". Si acest document, care cuprinde numele celor din comisiile care aveau ca sarcina verificarea, evaluare dosarelor de admitere etc., a fost validat si semnat de Dragos Pieptu. Si ghici pe cine gasim in comisia de validare, aceeasi comisie care avea ca sarcina supravegherea modului de inregistrare si de verificare a dosarelor? Alaturi de prof. dr. Carmen Vulpoi, prof. dr.Monica Hancianu etc., il gasim pe prof. dr. Radu Iliescu, celalalt candidat care infiereaza vechea echipa din UMF si sustine in programul sau de candidat ca nu a avut nicio implicare in scandalul inmatricularii studentilor straini. "Constatam pierderea atractivitatii Universitatii pentru studentii internationali, datorata scandalului public, generat de procesul de admitere în anul 2015", sustine Radu Iliescu, in planul sau de dezvoltare.

Iliescu si cercetarea

Nu ne putem abtine sa nu citam opinia lui Iliescu legata de performantele cercetarii din UMF Iasi. "Constatam ineficienta utilizarii resurselor si infrastructurii de cercetare,  insuficienta grupurilor de cercetare multidisciplinare si multicentrice, lipsa implicarii universitatii în dezvoltarea cercetarii clinice, ineficienta strategiei de prioritizare a domeniilor de cercetare relevante si productive în interiorul universitatii, rata scazuta de succes în atragerea de fonduri europene pentru cercetare, lipsa unor programe de stimulare a cercetarii si cercetatorilor similare celor din universitatile din topul clasamentelor internationale. Rezultate de cercetare sunt reduse în raport cu dimensiunile universitatii, reflectate în lipsa vizibilitatii în clasamentele internationale, afectând calitatea studentilor internationali", sustine Radu Iliescu, care timp de doi ani a fost prorector pentru cercetare in cadrul UMF Iasi si alti doi ani a fost prorector pentru relatii internationale. Pai cine nu te-a lasat, domnule Iliescu, sa faci pana acum ceea ce sustii ca trebuie indeplinit in domeniul cercetarii si relatiilor internationale, cat ai fost prorector?

Mai are rost sa spunem ca si Dragos Pieptu propune in planul sau de dezvoltare solutii minune pentru viitorul UMF, in conditiile in care a fost timp de 8 ani prorector pentru cercetare si pentru strategii. Pentru cei care au curiozitatea sa le citeasca si sa vada cat de departe pot merge cu ipocrizia, gasesc planurile de dezvoltare ale celor doi postate pe site-ul UMF.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu