vineri, 29 ianuarie 2016

Sa va fie rusine! Nimeni nu a vrut sa-l primeasca pe acest bolnav care nu poate merge - FOTO



• Bolnavul nu are acte de identitate si nici locuinta • Are ambele picioare amputate de sub genunchi si a ajuns la UPU cu leziuni grave • Ce raspuns au primit medicii de la unitatile obligate sa-i ofere cazare

Nu este prima data cand acest barbat din Iasi ajunge la spital. In urma cu mai multe zile, a ajuns la UPU din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi cu leziuni extrem de grave la ambele picioare. A fost luat din strada de ambulanta. Este un om fara adapost, un barbat care traieste pe strada si se adaposteste pe unde apuca de frigul patrunzator de afara. Are ambele picioare amputate de sub genunchi si a fost diagnosticat cu degeraturi grave. Barbatul nu se poate deplasa decat cu ajutorul unui carut. In urma cu patru zile, medicii au decis sa-l externeze, dar acesta nu a putut parasi unitatea medicala, dearece nu are un carut, cel cu care se deplasa l-a pierdut, si nici nu s-a gasit un loc la adapostul de noapte sau in salonul de la Institutul de psihiatrie Socola unde sunt cazati oamenii strazii pe perioada iernii. De atunci, barbatul care nu are nici acte de identitate sta pe un scaun in UPU. Medicii sunt obligati sa-l tina in spital pana cand o unitate sociala il va primi. De asemenea, medicii fac un apel catre iesenii care pot sa-i doneze un carucior pentru ca acest barbat sa se poata deplasa.

"Pacientul este un caz social fara locuinta si fara a se putea deplasa singur. Are nevoie de un carucior. Sta de 4 zile in UPU pentru ca nu il primeste nici la adapostul de noapte, nici la Institutul Socola. Rugam pe cei care pot sa-i doneze un carucior sa-l ajute. Pana cand se gaseste un carut si un loc unde sa poata dormi macar pe timpul noptii, sta pe un scaun in UPU. Tot noi l-am ajutat cu un carucior anul trecut", a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon.

Nimeni nu rezolva o problema care persista de ani de zile

Ieri dimineata, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi a fost informat de asistenta sociala despre acest caz. In unitatea medicala mai sunt doi pacienti care nu pot fi externati din cauza ca nu au unde locui. In Clinica de ortopedie, un barbat trebuia sa plece acasa de 3 saptamani, iar un altul sta la chirurgie de o luna de zile. Pacientul de la chirurgie, in varsta de 48 ani, locuieste cu mama sa in varsta de 92 de ani, care refuza sa-l primeasca acasa, pe motiv ca este consumator de alcool.

"Cunosc cazul pacientului de la UPU si astazi asistenta sociala din spital a trimis adresa catre primarie, Directia de Asistenta Comunitara, Institutul de psihiatrie Socola si toate centrele medico-sociale din judet, pentru a se gasi un loc pentru acest bolnav. In peste 90 la suta dintre cazuri, primim raspuns ca nu sunt locuri. Pacientul nu are buletin si am facut deja demersuri catre Politie pentru a i se face actul de identitate. Pana acum, am facut 50-60 de buletine pentru bolnavii care au venit la spital fara a avea un astfel de document. Nu putem trimite acesti bolnavi in strada. Nu este prima data cand suntem nevoiti sa cumparam carucior pentru pacienti. Facem cheta si cumparam. Problema cea mai mare este ca nu au unde sta si nu se gasesc locuri de cazare in centrele medico-sociale sau adapostul de noapte. La Institutul Socola s-au alocat 15 paturi pentru cazurile sociale care ajung la UPU pe perioada iernii. Cand se face solicitare la 112 pentru persoanele gasite pe strada, toti sunt adusi la UPU", a declarat ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iasi. Din luna noiembrie 2015 si pana in prezent, peste 25 de cazuri sociale au ajuns la UPU de la spitalul mentionat. In fiecare iarna, adaposturile pentru oamenii strazii si centrele medico-sociale nu dispun de locuri pentru a caza aceste persoane, dar nimeni nu rezolva problema prin amenajarea altor spatii de cazare. Pana la primavara, in UPU vor ajunge si alte cazuri si spitalul va fi nevoit sa-i cazeze.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Galerie foto

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu