marți, 19 ianuarie 2016

Distribuitorii de medicamente, somați să nu ne lase fără pastile

Autor: Monica Cosac 19 Ian 2016 - 15:11
Distribuitorii de medicamente, somați să nu ne lase fără pastile George Doyle/Getty Images side view of rows of medicines on a shelf


Tot mai multe medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor din toată ţara, după scăderea preţurilor din luna iulie 2015, deoarece vânzarea acestora în România nu mai este profitabilă. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM) a atras atenţia distribuitorilor angro autorizaţi că riscă amenzi de până la 100.000 de lei şi suspendarea activităţii dacă nu asigură stocurile necesare pacienţilor români.

Şeful departamentului politici şi strategii al ANMDM, farm. Anca Crupariu, atrage atenţia distribuitorilor angro de medicamente autorizaţi că, potrivit legislaţiei din România, „au obligaţia de a asigura stocuri în cantitate suficientă şi continuu către farmacii şi persoanele autorizate să furnizeze medicamente, odată ce au în portofoliu un anumit medicament, astfel încât nevoile pacienţilor din România să fie acoperite”. „Dacă nu este respectată această obligaţie, există şi sancţiuni: amenzi cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii”, a precizat, pentru Jurnalul Naţional, farmacista Anca Crupariu.

În aprilie 2013, oficialii din Sănătate au suspendat temporar distribuirea în afara României a zeci de medicamente cuprinse în listele de compensate şi gratuite (de care beneficiază asiguraţii în sistemul public de asigurări de sănătate) şi pentru care exista un risc de discontinuitate în aprovizionarea farmaciilor. Deşi a fost prelungit de mai multe ori, în prezent, Ordinul de ministru 456/2013 nu mai este valabil, iar unii distribuitori au început să-şi vândă produsele peste hotare, ceea ce a dus şi la dispariţia din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţii cronici.
Potrivit Pharma&Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice, valoarea medicamentelor vândute în România a fost cu circa 10% mai mică la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, cel mai afectat fiind tocmai segmentul medicamentelor eliberate pe bază de reţetă.

Exportul paralel de medicamente duce la grave sincope în disponibilitatea unor tratamente cruciale pentru bolnavi. Fenomenul a început să ia amploare în România în 2009, după ce guvernanţii au decis ca medicamentele pe bază de prescripţie medicală, care sunt distribuite în ţară, să fie selectate pe criteriul celui mai mic preţ din UE. Astfel că distribuitorii sunt interesaţi să exporte medicamentele în ţări cu preţuri mai mari, în loc să le comercializeze în România.

Lipsa acestor medicamente din farmacii scade semnificativ accesul la tratament al pacienţilor, aceştia fiind obligaţi fie să întrerupă terapia, fie să le înlocuiască cu produse mai scumpe.
Se estimează că efectele majore ale reducerii preţurilor la medicamente, de la 1 iulie 2015, se vor simţi abia în 2016
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu