joi, 26 ianuarie 2017

Măreția Americii – cel puțin până vinerea trecută – era indiscutabilă.

Dar ceea ce Președintele Donald Trump n-a reușit să înțeleagă – după cum a arătat în mod cât se poate de clar în discursul său inaugural, afectat și isteric – este că această măreție nu este fabricată în America, ci în străinătate.
Cu toată retorica lui protecționistă și “America înainte de toate”, forța Statelor Unite în lume se bazează doar parțial pe puterea militară și importanța economică. Mult mai importante sunt alianțele sale.
Nicio altă țară din istorie nu a avut mai mulți aliați pe care să-i fi folosit mai eficient.
În alianță cu alte țări America a învins Germania nazistă sau Japonia Imperială.
Alături de aliați a câștigat Războiul Rece.
Alături de aliați America a scris regulile lumii de după Războiul Rece– globalizare, extinderea democrației, susținerea drepturilor omului, intervenția pentru prevenirea genocidului și a altor atrocități, o ordine internațională bazată pe reguli care spun că cel ce are puterea nu are întotdeauna dreptate.
Alianțele reprezintă fundamentul Occidentului – o mulțime de țări bogate, democratice, guvernate de lege, având împreună o populație de peste un milliard de oameni și un PIB de aproape 30 de mii de miliarde de lire sterline, ceea ce reprezintă (sau reprezenta) cea mai mare speranță de justiție, libertate, prosperitate și stabilitate.
Occidentul avea deja probleme: divizat, derutat și imobil, confruntat cu ascensiunea Chinei și eșecul tot mai evident al modelului său economic.
Dar victoria dlui Trump îi aduce lovitura finală. Noul președinte nu dă doi bani pe alianțe. El ignoră promisiunile trecute. Regulile sunt pentru fraieri. Contează doar să câștigi  și “America înainte de toate”.
Această atitudine – de gangster, obsedat de sine și savuros de ignorantă, până la caricatură, amintește de Otto West și al său ‘să nu mă faci prost”, fostul ucigaș de la CIA, interpretat memorabil de Kevin Kline în 1998, în clasicul “Un peștișor pe nume Wanda”.
Dar asta e o tragedie, nu o farsă.
Ca și corespondentul său imaginar – care credea că London Underground este o mișcare politică – dl. Trump are lipsuri uluitoare. El nu înțelege “triada nucleară’ a Americii – echilibrul dintre  sistemele  marine, aeriene și terestre de lansare a armelor nucleare. Consideră NATO ‘depășit’ și nu înțelege calitatea de membru al organizației care – crede el – nu face nimic pentru combaterea terorismului.
În recentul interviu pentru The Times, a așezat-o pe Angela Merkel – cel mai important prieten al Americii din politica mondială – alături de Vladimir Putin, sinistrul cleptocrat, fost KGB-ist de la Kremlin.
Iar președinția sa, și așa fragilă și extrem de nepopulară, s-ar putea prea bine prăbuși peste ruinele relațiilor cu Rusia.
In ultimele decenii fiecare președinte American a încercat să se împrietenească cu Kremlinul. Ronald Reagan a fost vrăjit de volubilul și dezorganizatul Mihail Gorbaciov. George HW Bush a făcut o greșeală similară, tratându-i de sus pe ucrainenii iubitori de libertate, în dezastruoasa  sa conferința “Chicken Kiev”, din 1991. Bill Clinton a fost vrăjit de promisiunile de democrație și capitalism ale Rusiei lui Boris Yelțin.
George W Bush l-a privit în ochi pe Putin “și i-a citit sufletul”; alții au văzut doar literele K, G și B.
Barack Obama a susținut și el ‘resetarea” din 2009, crezând că președintele-marionetă al lui Putin, proaspăt instalat la Kremlin, a marcat o reală schimbare de putere.
Toate aceste încercări au sfârșit lamentabil.
Uniunea Sovietică s-a destrămat. Conducerea lui Yelțin s-a prăbușit umilitor în corupție și eșec economic.
Dl Putin s-a dovedit a fi nu un înnoitor reformist, ci un birocrat dur, mai întâi distrugând media și libertățile politice în țară, și apoi – odată ce creșterea prețului petrolului i-a refăcut măreția – agresând țări vecine precum Estonia, Georgia și Ucraina.
Și totuși, toate aceste greșeli erau reparabile. Au fost făcute în contextul unei alianțe transatlantice remarcabil de solidă și plină de succes.
NATO, care ar fi putut expira în 1991, s-a reinventat ca far călăuzitor  pentru țările care doreau să-și integreze  sistemele militare și de securitate în Occidentul democratic.
A dezvoltat capacități anti-terorism, a intervenit cu succes pentru răsturnarea regimului militarist al lui Slobodan Milosevic și a pune capăt războaielor din fosta Iugoslavie și a condus lupta împotriva talibanilor în Afganistan.
In ciuda multor judecăți greșite, Președintele Obama a susținut ca NATO să revină la misiunea sa inițială, și ulterior neglijată, de apărare teritorială.
După 2009, alianța s-a trezit în fața amenințării Rusiei. Dl. Obama a convins cu vorba bună o Germanie ezitantă să accepte planuri limitate de apărare a țărilor din prima linie: Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.
După atacul Rusiei asupra Ucrainei, din 2014, acele eforturi s-au intensificat, cu exerciții, noi planuri și limitate desfășurări de trupe. După ce și-a retras armamentul din Europa, în 2013, Statele Unite au trimis înapoi tancurile peste Atlantic pentru a susține prezența NATO în Polonia.
Într-adevăr, Statele Unite contribuie cel mai mult, acoperind aproape o cincime din totalul cheltuielilor de apărare ale NATO. Și da, doar Marea Britanie, Estonia și Polonia ating ținta de 2% din PIB, cheltuind eficient pe armament modern (și Grecia și Turcia cheltuiesc 2%, dar mai puțin înțelept).
Contrar retoricii izolaționiste a dlui Trump – care a afirmat în discursul său inaugural că America a subvenționat armate străine, în detrimental propriei armate – Statele Unite nu luptă singure. Așa cum Marea Britanie coordonează apărarea în Estonia, Canada are grijă de Letonia, Germania se ocupă de Lituania.
Acum câțiva ani, Rusia ar fi putut mărșălui în țările baltice la fel de ușor cum a luat Crimeea de la Ucraina. Acum orice agresiune ar însemna uciderea a mii de soldați din peste zece state membre ale NATO.
Progresul este acum în pericol.
Fără presiunea americană care a menținut unitatea Occidentului în fața regimului lui Putin, pe care a continuat să-l pedepsească pentru agresiunile sale și încălcarea regulilor, va fi mai greu. Politicieni precum Doamna Merkel au făcut eforturi uriașe să-i aducă pe liderul maghiar și pe cel italian, și pe alți lideri europeni la un numitor comun în ceea ce privește sancțiunile. Succesul ei s-a datorat, în parte, și susținerii tacite a Statelor Unite.
În prezent, politicieni precum maghiarul Victor Orbán ar putea susține că îmbrățișează aceeași atitudine pro-rusă a Președintelui Trump, liderul prin definiție al lumii libere.
Un al doilea mare pericol este o nouă înțelegere de la Yalta – ecou al dezastruosului și cinicului acord dintre Franklin Roosevelt și Iosif Stalin, din 1945, în ciuda sfatului lui Winston Churchill.
Dar acordul inițial de  la Ialta recunoștea doar sferele de influență create de cucerirea militară. Ialta 2.0 i-ar da Rusiei țări care au rezistat cu succes, precum Georgia și Ucraina.
Dl Trump vede viața ca pe o serie de înțelegeri spectaculoase.
Prin urmare ar putea fi extrem de tentant pentru el să încerce o înțelegere rapidă cu Dl. Putin.
Ceea ce nu trebuie să fie neapărat ceva dezastruos: refacerea precarului regim al controlului armelor în Europa, mai ales în privința rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune, ar fi cu adevărat de dorit.
Am negociat acorduri de control al armelor cu Uniunea Sovietică. Cu siguranță putem negocia și cu Rusia dlui Putin.
Dar aceste negocieri cer răbdare și experiență; niciuna dintre ele nu reprezintă punctul forte al dlui Trump.
Versații negociatori ruși vor fi observat că liderul American are nevoie să-și trâmbițeze succesul. Ei vor încerca să extindă agenda, astfel încât  să includă și securitatea europeană – asta înseamnând un acord făcut peste capul țărilor vizate.
O nouă Ialta – probabil una care ar include oprirea extinderii NATO, o explicită sau implicită recunoaștere a supremației Kremlinului, parțială sau totală, în fostul său imperiu sau poate o prezență mai redusă a forțelor NATO în statele din prima linie – ar fi dezastruoasă.
Ea ar sfărâma unitatea europeană, grăbindu-i pe foștii aliați ai Americii să-și încheie propriile acorduri cu Rusia. Dl Putin va promova înșelătoria, intruziunea, agresiunea și mita la o scară nemaivăzută până acum.
Iar asta duce la un al treilea pericol: calculele greșite. Dl Putin se grăbește, împins de evidentele slăbiciuni de ordin economic și demografic ale Rusiei. Așa cum dl Trump va fi tentat să încheie acorduri, la fel de tentat va fi și dl Putin să le încalce.
În această privință, noul președinte american se va vedea pus în fața unei grele încercări. Lipsa de reacție, de exemplu, în cazul unei povocări la adresa statelor baltice, ar desființa instantaneu NATO. O reacție excesivă riscă să provoace un război devastator
Poate că asta l-ar face pe subversivul și alunecosul domn Putin să mai stea pe gânduri. În prezent, cel mai puternic adversar al Rusiei este ghidat de un om remarcabil prin lipsa lui de reținere – cineva care, în zorii zilei, se avântă pe Twitter  în certuri  mânioase  cu celebrități, care își pierde cumpătul când i se atrage atenția sau este împiedicat să facă ceva. S-ar putea ca dl Trump să fie un ignorant în materie de armament nuclear, dar vorbește despre el cu o iresponsabilă insolență.
Așadar, ar fi poate mai bine să nu fie provocat cu orice preț? De această mică speranță atârnă viitorul Occidentului.
Traducerea: Mihaela Danga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu