Citește și:
Băutura, clasificată de Sistemul de Sănătate American ca un stimulent moderat, se regăsește în bucătăriile birourilor, în casele oamenilor și în cafenelele din toate colțurile lumii. Substanța nu este lipsită de pericole, iar consumul în exces poate cauza de la dureri de cap, la internarea în spital și la dializă.
Ceea ce nu este foarte cunoscut încă, dar care a atras atenția mass-media este faptul că American Psychiatric Association’s Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders a pus, din 2013, lipsa cafeinei pe lista tulburărilor de sănătate mintală.
Potrivit Asociației Cafelei Britanice, 80 la sută din locuitorii Marii Britanii cumpără cafea instantă pentru consumul casnic și se beau 55 de milioane de căni zilnic, doar în UK. Asta înseamnă că, dacă luăm ca fapt ceea ce au spus cercetătorii americani, oboseala, durerile de cap și dificultățile de concentrare ale acestora pot fi catalogate drept simptome ale unor tulburări mintale. Efectele pozitive ale cafelei sunt peste tot și prezentate cu atât de multă atenție și interes precum criticile.
Psihologul Peter Rogers de la Universitatea din Bristol, specializat în efectele cafeinei, nu este sigur de încadrarea acesteia ca tulburare mentală. Admite că lipsa cafeinei în organism duce la sentimente neplăcute, unii oameni descriind simptome similare răcelii și dureri de cap intense din momentul în care nu mai beau cafea. De asemenea, stoparea consmului cafeinei are impact asupra concentrării.
Potrivit Indy100, toate aceste simptome ar trebui să dispară după câteva zile de abstinență.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu