vineri, 20 ianuarie 2017

„Oamenii au nevoie de hrană spirituală, nu să vină la biserică pentru că le dăm să mănânce!”

„Oamenii au nevoie de hrană spirituală, nu să vină la biserică pentru că le dăm să mănânce!”

poza stire biserici hrana 1Afirmațiile au fost făcute la întâlnirea organizată de primarul Lucian Micu, joi, 19 ianuarie, la Primăria Roman, cu reprezentanții cultelor din Roman, de preotul Ioan Gherasimescu, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe”.
Reprezentanții altor biserici au prezentat o serie de proiecte filantropice care au în centru sprijinirea familiilor aflate în nevoi și a persoanelor sărace, din Roman.
Daniel Lela – pastorul Bisericii Penticostale din Roman și Zona Roman și pastorul Bisericii Penticostale din Bacău
„Sunt la o întâlnire inedită și mulțumesc invitației dumneavoastră. Eu sunt venit în Roman din zona Aradului de mai mulți ani.
Pentru anul 2017, pentru comunitatea locală, ne-am propus unele lucruri, în primul rând să fim mai implicați în viața socială.
Am început cu un Servo – Bazar, invitând în cadrul bisericii noastre cei mai nevoiași oameni din oraș pentru a le oferi o mână de ajutor. Am încurajat credincioșii să doneze, din casele lor, haine, obiecte bune, pe care nu le folosesc, pentru a le dărui în semn de dragoste nevoiașilor. Am stimulat oamenii să-și demonstreze dragostea în acțiune.
Ne propunem un parteneriat cu Primăria Roman, de unde solicităm o listă cu până la 50 de familii, cele mai nevoiașe, cărora să le oferim hrană, pentru început de trei ori pe săptămână și să ajungem la șase zile din șapte, să le dăm o hrană caldă, celor care se confruntă cu sărăcia.
Nu încurajăm lenevia dar avem persoane care chiar au nevoie de ajutor.
Un alt proiect vizează curățenia orașului. Vreau să atragem tinerii comunității noastre, să formăm echipe care să manifeste influență în curățenia orașului, care să comunice un mesaj romașcanilor, că suntem o țară europeană, oameni cumsecade și să contribuim la curățenia orașului nostru.
Noi suntem mândri de orașul nostru și se vreau să vă mulțumesc pentru implicare. Sunt lucruri realizate, vizibile, poți ieși cu copiii în diferite locuri de relaxare, în ștrand, în parc.
Eu sunt din Lipova dar sunt mândru de orașul în care locuiesc, de municipiul Roman. Laud municipiul Roman peste tot pentru că sunt investiții foarte multe, obiective frumoase realizate și oameni în conducerea Primăriei Roman care se implică foarte mult.
Dacă se poate, rog conducerea Primăriei Roman să ne ajute cu realizarea unui proiect de termoizolare a clădirii bisericii noastre.”
Preotul Mihăiță Popovici – Asociația „Iubire și Speranță”poza stire biserici hrana 2
„Asociația noastră oferă hrană la 80 de copii. Nu am solicitat Primăriei Roman, decât în situații rarisime, sprijinul și asta pentru faptul că am știut că primăria este foarte mult implicată în diverse proiecte și dacă iubești o instituție cauți să o ocrotești, nu să devii un cerșetor.
Avem o audiență foarte puternică din partea comunității, nu ne finanțează nimeni decât omul pe care-l întâlnim pe stradă, la biserică și lucrul acesta este extraordinar.
Am organizat, de ceva vreme, un număr de cinci ateliere vocaționale, în cadrul Centrului de Zi. Lucrăm pe două module, un modul pe strada Petru Aron și un modul pe strada Sucedava, la Școala 2, unde avem 30 de copii de etnie romă pe care am reușit, la ora actuală, să iubească școala și să fie prezenți la ore.
Atelierele sunt importante pentru că anticipează problemele pe care le vor întâlni tinerii noștri: inițiere în arta culinară, de croitorie, de muzică, de dans, de calculatoare și prelucrare foto – video.
Am avut și un centru de jurnalism pe care am vrea să reînființăm și dorim să ne facem o stație de radiofonie locală, în interior, să învățăm cum se concepe un reportaj, o știre.
Pentru proiectele pe care le avem și pe care dorim să le realizăm, suntem în faza de a obține o finanțare de la o entitate juridică din Danemarca și am fost rugați să introducem, dacă se poate, Primăria Roman în parteneriatul nostru. Ne-am bucura dacă ne-ați putea susține, în eventualitatea obținerii finanțării, cu suma de 10.000 de Euro.”
Preot Ioan Gherasimescu – parohul Bisericii „Sf. Gheorghe”
„Părintele protopop vorbea de proiectul de reabilitare a Bisericii „Sf. Gheorghe”. Proiectul tehnic are valoarea de 1 milion de Euro, fără TVA. Proiectul este depus la Agenția Nord Est, pentru finanțare europeană.
Avem și noi, parohia, contribuția noastră la acest proiect, contribuție care depășește 350.000 lei. Este nevoie și de un parteneriat cu Primăria Roman. Parohia „Sf. Gheorghe” se află în Strategia de Dezvoltare a municipiului Roman.
Vrem să facem nu doar o cosmetizare a monumentului istoric, vrem o reabilitare integrală a clădirii.
În Parohia Sf. Gheorghe avem și o asociație care poartă același nume, unde desfășurăm activități filantropice și religioase, culturale. Avem în atenția parohiei 120 de persoane, din raza parohiei.
Mă bucur să aud de la reprezentanții celorlalte culte și admir că se intenționează a se oferi hrană, oamenilor aflați în nevoi. Consider că, înainte de toate, oamenii au nevoie de hrană spirituală pentru că tare mi-e teamă că o să cădem în extrema aceea că vor veni la biserică pentru că le dăm să mănânce.
Colaborarea noastră este de a hrăni spiritual oamenii. Dacă este să-i ajutăm și sub aspect filantropic, să-i ajutăm să cunoască un nivel mai înalt, să creăm instituții, nu să le dăm să mănânce, astăzi un blid de mâncare și mâine vor veni să cerșească. Îmi doresc o colaborare cu dumneavoastră, reprezentanții celorlalte culte!”
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu