vineri, 20 ianuarie 2017

Semnal de alarmă! Reabilitarea Spitalului Vechi, o promisiune veche de doi ani

Semnal de alarmă! Reabilitarea Spitalului Vechi, o promisiune veche de doi ani

poza stire spitalul vechi 1Joi, 19 ianuarie, primarul Lucian Micu a organizat o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din Roman. Scopul întâlnirii a fost o prezentare, din partea preoților și pastorilor, a problemelor pe care le înregistrează și identificarea posibilităților administrației locale în perspectiva sprijinirii acestora.
Primul care a luat cuvântul a fost Dragoș Munteanu, protopop de Roman, care a prezentat nevoile financiare ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, nevoi financiare care se ridică la valori foarte mari, raportat la o comunitate cum este Romanul.
Lista prezentată de protopopul de Roman făcea referire la obiectivele cuprinse în programul de reabilitare a Palatului Arhiepiscopal Roman, fiind vorba de nevoi de milioane de lei. Tot domnia sa a făcut referire al un eventual sprijin financiar pe care Primăria Roman ar putea să-l îndrepte spre aceste obiective, implicit către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
În luna iulie, anul 2016, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului primea Autorizație de Construire pentru „Consolidare și restaurare palat Episcopal”, pentru executare de lucrări în valoare de 7.092.259 lei.
În toamna anului 2015, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prezenta un proiect foarte generos în privința reabilitării Spitalului Vechi și transformarea într-un așezământ social – medical. Din acel moment nu s- mai făcut nicio referire la demersurile întreprinse pentru obținerea unei finanțări iar clădirea Spitalului Vechi se degradează de la o zi la alta, la obiectiv nefiind executate nici măcar lucrări de conservare.
Preotul Dan Alexandru Antoce, parohul Bisericii „Precista Mare” a amintit de proiectul de reabilitare al Spitalului Vechi
„Vreau să vă aduc aminte de proiectul de reabilitare al Spitalului Vechi, proiect de care nu s-a amintit aici deloc. Rog administrația locală să sprijine demersurile Centrului Eparhial de promovare a acestei investiții. Noi, Parohia Precista Mare, suntem proprietari ai clădirii Spitalului Vechi. Există un proiect care trebuie promovat.
Acesta este motivul pentru care noi, la Precista Mare nu vom solicita nici un ban și vă rog ca toți banii pe care ar trebui să-i primim noi, să-i direcționați spre renovarea Spitalului Vechi.
Este un obiectiv major și cred că ar aduce beneficii reale întregii comunități romașcani și mă refer la valoarea investiției, la locurile de muncă pe care le-ar genera și la tot ce se va realiza acolo. Din partea parohiei noastre vă solicităm sprijinul pentru acest demers”, a spus pe finalul întâlnirii Preotul Dan Alexandru Antoce, parohul Bisericii „Precista Mare”.
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului intenționează să reabiliteze clădirea Spitalului Vechi și să o modernizeze, obiectivul urmând să capete alte utilizări în scop social și în folosul comunității.
Proiectul propus se numește „REABILITARE SI EXTINDERE ASEZAMANT SPITALICESC "PRECISTA" – SPITALUL VECHI ROMAN”poza stire spitalul vechi 2
Episcopia Romanului propune reintroducerea cladirii in circuitul sistemului de sanatate publica, in acest sens avand deja studii fundamentate care au stabilit natura sectiilor spitalicesti ce pot functiona aici fara a concura alte specializari ale spitalului judetean si care pot avea o functionare sustenabila.
„Finantarea investitiei de baza se va face prin cofinantari proprii dar in buna parte prin obtinerea de fonduri guvernamentale din partea Ministerului Dezvoltarii, in acest scop initiandu-se un studiu de fezabilitate care va fi supus aprobarii insttutiilor guvernamentale autorizate”, se precizează în proiectul propus de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Principalele functiuni propuse, capacitatile acestora
In cladirea existenta si extinderile propuse se vor amenaja doua nuclee functionale principale:
A) SPITALUL DE NEUROLOGIE SI RECUPERARE NEUROLOGICA PRECISTA
B) CAMINUL DE BATRANI PRECISTA CU SPECIFIC DE RECUPERARE NEURO-MOTORIE
Prin investitia propusa se va reabilita Spitalul Vechi din Roman, recuperandu-se astfel unul dintre reperele arhitectural-istorice de prima importanta din patrimoniul municipiului. Totodata se va deschide un centru de ingrijiri medicale cu specializari complexe incluzand sectii de neurologie, recuperare neuro-motorie, policlinica si investigatii - imagistica. Datele sunt preluate din proiectul afișat pe pagina electronică a Primăriei Roman, supus dezbaterii pentru propuneri.
Romanul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu