joi, 26 ianuarie 2017

Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel), 2017

Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Statului Israel în România organizează cea de-a doua ediţie a festivalului de film dedicat Holocaustului, intitulată Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel).

Evenimentul se va desfăşura în perioada 27 - 29 ianuarie 2017, la Institutul Francez din Bucureşti, sala Elvire Popesco (bd. Dacia, 77). În cele trei zile ale festivalului, iubitorii de cultură şi istorie vor putea viziona atât filme documentare despre personalitatea remarcabilă a scriitorului Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, şi momente dramatice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât şi filme artistice având ca subiect Holocaustul.

Vineri, 27 ianuarie 2017, începând cu ora 18:00, va avea loc deschiderea oficială unde vor fi prezenţi reprezentanţi ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", ai Ambasadei Statului Israel şi Ambasadei Franţei la Bucureşti, membri ai comunităţilor evreieşti din România, personalităţi culturale din ţara noastră şi din străinătate.
Festivalul îi va avea ca invitaţi speciali pe regizorii Romulus Balasz (Franţa) şi Simcha Jacobovici (Israel).

Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, ora 18:45, proiecţia de film Souvenirs de Iaşi va avea loc în prezenţa regizorului Romulus Balasz, iar duminică, 29 ianuarie 2017, de la ora 19:00 va putea fi vizionat filmul Struma alături de regizorul israelian Simcha Jacobovici, urmat de o dezbatere.

Programul filmelor ce vor rula poate fi consultat pe website-ul Institutului şi pe pagina de Facebook a Institutului.


Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel)
27 - 29 ianuarie 2017, Institutul Francez din Bucureşti
Program

Vineri, 27 ianuarie 2017

 Ora 18:00 - 18:30 - Deschiderea oficială
Ambasada Franţei la Bucureşti, Ambasada Statului Israel la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Institutul Francez din Bucureşti

 Ora 18:30 - 20:20 - Dire l'indicible: La quête d'Élie Wiesel (1997, Ungaria şi Franţa, 1h 48min)
Film documentar, regizor Judit Elek

 Ora 20:40 - 22:15 - The Courageous Heart of Irena Sendler (2009, SUA 1h 35min)
Regizor John Kent Harrison, cu: Anna Paquin, Marcia Gay Harden, Goran Visnjic, Nathaniel Parker, Michelle Dockery, Steve Speirs, Iddo Goldberg.

Sâmbătă, 28 ianuarie 2017

 Ora 16:00 - 18:25 - In Darkness (2011, Polonia, 2h 25min)
Regizor Agnieszka Holland, cu: Robert Wieckiewicz, Benno Fürmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader, Herbert Knaup.

 Ora 18:45 - 20:15 - Souvenirs de Iaşi (2016, Franţa, 0h 54min)
Film documentar, regizor Romulus Balasz
Dialog cu regizorul filmului

 Ora 20:35 - 22:25 - The Grey Zone (2001, SUA, 1h 48min)
Regizor Tim Blake Nelson, cu: David Arquette, Steve Buscemi, Harvey Keitel, Mira Sorvino, Daniel Benzali.

Duminică, 29 ianuarie 2017

 Ora 15:00 - 18:40 - Le dernier des injustes (2013, Franţa, 3h40) Regizor Claude Lanzmann

 Ora 19:00 - 21:00 - Struma (2001, Canada, 1h 32min)
Regizor Simcha Jacobovici
Dialog cu regizorul filmului

Sinopsisurile filmelor

Dire l'indicible: La quête d'Élie Wiesel (1997)
Distincţii: Nominalizat pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Chicago

Scriitorul Elie Wiesel se întoarce după 50 de ani în oraşul său natal Sighet, în Transilvania, pentru a reface parcursul călătoriei tragice care l-a dus la Auschwitz şi Buchenwald, împreună cu familia sa, pe când avea doar 15 ani.
Filmul constituie un memorial al evreilor din Ungaria şi al martiriului lor de la Auschwitz, evocat de către arhive excepţionale, mărturia lui Elie Wiesel fiind de o mare valoare documentară.

The Courageous Heart of Irena Sendler (2009)
Distincţii: Nominalizat pentru Globul de Aur

Filmul prezintă povestea muncitoarei Irena Sendler, membră a Rezistenţei poloneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, arestată de către nazişti pentru că a salvat aproape 2500 de copii evrei, ajutându-i să iasă din ghetourile din Varşovia.

In Darkness (2011)
Distincţii: O nominalizare la Oscar

Filmul este inspirat dintr-o poveste reală: polonezul Leopold Socha care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a salvat viaţa unui grup de evrei din Lvov, riscându-şi propria viaţă. Când Socha întâlneşte grupul pentru prima dată, doar interesul financiar îl face să-i găsească o ascunzătoare în canale. Treptat, atitudinea sa se schimbă însă, acesta devenind un erou pentru a salva oameni de la exterminare.

Souvenirs de Iasi (2016)

Un film documentar ce a luat naştere dintr-o anchetă asupra istoriei ţării natale a regizorului, România. În 2013, acesta descoperă într-o carte, ascunsă timp de decenii de către regimul comunist, dovezi privind participarea României la Holocaust, lucru despre care nu ştia nimic. O serie de poze făcute în timpul Pogromului de la Iaşi sunt mărturie atât a masacrelor urbane, cât şi a metodelor folosite pentru a deporta şi extermina supravieţuitorii. 74 de ani mai târziu, regizorul se întoarce pe urmele masacrului căutând locurile unde au fost făcute pozele. În doi ani de zile, le-a găsit aproape pe toate şi a descoperit povestea acestei tragedii.

The Grey Zone (2001)
Distincţii: National Board of Review (SUA, 2002, câştigă Premiul Libertăţii de expresie), nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian (2001)

Filmul redă povestea adevărată a doctorului Miklos Nyiszli, un evreu maghiar ales de către Josef Mengele pentru a fi patologul şef la Auschwitz. Nyiszli era unul dintre Sonderkommandos de la Auschwitz - grupe speciale de prizonieri evrei, puşi de către nazişti să ajute la exterminarea compatrioţilor lor în schimbul câtorva luni de viaţă în plus. Împreună, Sonderkommandos luptă pentru a organiza singura revoltă armată, care însă nu a avut loc niciodată la Auchwitz.
Când revolta este pe punctul de a începe, un grup din unitate descoperă o fată de 14 ani care supravieţuise miraculos gazării. Oamenii devin obsedaţi de a salva acest copil, chiar dacă astfel pun în pericol revolta care ar fi putut salva mii de vieţi.

Le Dernier des Injustes (2013)
Distincţii: Nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, Premiile César şi Premiile Golden Trailer

În 1975, Claude Lanzmann îl filmează la Roma pe Benjamin Murmelstein, ultimul preşedinte al Consiliului Evreiesc din Theresienstadt, singurul «decan al Evreilor», care nu a fost ucis în timpul războiului. În 2012, Claude Lanzmann regizează aceste interviuri la Roma, revenind la Theresienstadt, oraşul "dat evreilor de către Hitler", "ghetoul model", ghetoul capcană ales de Adolf Eichmann pentru a promova propaganda nazistă.
Traversând trei generaţii, filmul aduce în lumină mai clar ca niciodată geneza "soluţiei finale", demascând adevărata faţă a lui Eichmann.

Struma (2001)
Distincţii: Cel mai bun film documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Portland

1941. Aproape 800 de evrei români urcă la bordul unei ambarcaţiuni de 46 metri - numită Struma - o navă de refugiaţi către Palestina. Supraîncărcată, nava are probleme, motorul i se opreşte, iar aceasta rămâne blocată în portul de la Istanbul, în timp ce Turcia, încercând să rămână "neutră", deliberează soarta pasagerilor.
23 februarie 1942. Turcii tractează Struma din Marea Neagră. Ţipete disperate se aud de la ţărmul mării. Mesaje "Salvaţi-ne" se găsesc de-a lungul navei. Struma pluteşte fără ţintă. 12 ore mai târziu, o torpilă este trasă asupra ambarcaţiunii, dintr-un submarin. După alte 24 de ore, pescarii turci merg la locul faptei şi găsesc un singur supravieţuitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu