joi, 26 ianuarie 2017

Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE

Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE

Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE Foto: Dreamstime - 6
 
Pentru buna sa funcţionare, creierul are nevoie de oxigenare şi hrănire.

Acestea se realizează cu ajutorul aparatului circulator cerebral. O suferinţă a circulaţiei cerebrale conduce, implicit, la o alterare a funcţiilor creierului. Cauza majoră a insuficienţei circulaţiei cerebrale este ate­roscleroza, caracterizată prin îngroşarea neuni­formă a arterelor, din cauza depunerilor de grăsime şi co­les­terol ce aderă pe artere, făcându-le rigide şi fria­bile (se rup uşor).
Factorii majori de risc pentru aterosleroză includ vârsta, sexul (bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile), nivelurile crescute de grăsimi şi colesterol rău (LDL) din sânge, fumatul, diabetul zaha­rat, obe­­zitatea, inactivi­tatea fizică. Ateroscle­roza pro­voa­că, de ase­menea, mari probleme circulaţiei apa­ratului cardiovascular. O con­secinţă a insuficienţei circu­laţiei cerebrale, du­blate de hi­perten­siu­ne, con­duce, inevita­bil, la accidentul vascular ce­re­bral (infarct cere­bral). Simp­­tomele şi semnele majore ale unui accident vascular cerebral sunt: tulbură­rile de vorbire, confuzia, amorţeala, durerile de cap. Accidentul vas­cular ce­rebral (AVC) este o urgenţă medicală. Face parte din gru­pul celor mai grave boli ale omului după afec­ţiunile cardiace şi cancer.
Bolile care apar din cauza insuficienţei circula­to­rii cere­brale se instalează lent, în pe­rioade lungi de timp. De cele mai multe ori, ele evoluează fără o simptomatologie evi­dentă. Dar când se manifestă, ele sunt dramatice. Accidentul vascular cerebral şi di­ferite probleme neurologice ce însoţesc AVC-ul invalidează tot restul vieţii pe cel suferind. Acesta este motivul pentru care ar trebui instalat, din timp, un tratament de prevenţie a insuficienţei circulatorii cerebrale. Cel mai indicat tratament profilactic, fără riscuri majore de supradozare, sunt preparatele obţi­nute din plante medicinale.
* Tratamentul insuficienţei circulaţiei cere­brale include pe lângă medicaţia alopată, şi prepa­rate din plante. Cele mai bune rezultate se obţin cu: saschiu, Ginkgo biloba şi tescovina de struguri.
* În hipertensiunea arterială cerebrală se folo­sesc: vâscul, păducelul, odoleanul şi usturoiul.
* În ateroscleroză se apelează la anghinare, tes­­covină şi usturoi.
Selecţia de plante pe care v-o propun se bazează pe experienţa mea de peste 40 de ani, în profesia de farmacist.

Preparate pentru uz intern
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE
 

Maceratul

Se obţine din vâsc.
Mod de preparare: 2 linguriţe de vâsc uscat şi mărunţit groscior se pun la macerat timp 10-12 ore, în 250 ml de apă rece, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere.

Pulberea
Se obţine din anghinare sau păducel.
Mod de preparare: planta uscată se macină fin într-o râşniţă de cafea. Se foloseşte ca atare, cu puţină miere, sirop, suc natural sau lapte fermentat (iaurt, sana, chefir, lapte bătut).

Infuzia
Se prepară din Ginkgo biloba sau anghinare.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se opăresc cu 250 ml apă fiartă. Se mai dă într-un clocot, apoi se lasă la infuzat timp de 30 minute. Se filtrează prin tifon sau printr-un strat subţire de vată. Se îndulceşte după gust.

Decoctul
Se prepară din sas­chiu, păducel sau odo­lean.
Mod de prepa­ra­re: 4 lin­guri de plantă us­cată şi mă­run­ţită gros­cior se fierb la foc mic, timp de 30 mi­nute, în 500 ml apă, într-un vas emai­lat. Se va avea în ve­dere să se comple­teze la final apa eva­po­­rată. Se filtrează fier­binte prin tifon sau va­tă medicinală, umec­tată în puţină apă. Se îndulceşte după gust.

Tinctura
Se prepară din saschiu, Ginkgo biloba, vâsc, păducel, odolean, usturoi sau anghi­nare.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se pun la macerat în 100 ml al­cool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile pentru o de­pli­nă limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, în­depărtându-se eventualul rezi­duu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoa­ne de sticlă sau plastic, de 20-30 ml, pre­văzute cu dop-pipetă. Termenul de va­la­bi­litate este de doi ani de la data preparării. Dacă se ob­servă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul îna­inte de uti­lizare.

Vinul terapeutic
Se prepară din saschiu, Ginkgo biloba, vâsc, păducel sau anghinare.
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată şi mărunţită groscior se ames­tecă cu 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat 10 zile, agi­tân­du-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează prin­tr-un material textil, fără stoar­cerea reziduului. Apoi se lasă la de­cantat alte 6 zile, sepa­rân­du-se partea limpede de rezi­duul de­pus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Ter­menul de va­la­bilitate este de un an de zile la tem­peratura came­rei, dacă vinul folosit la prepa­rare are concen­traţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice mai mici de 11 gra­de, vinul medicinal se va păstra în încăperi răcoroase.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă consumul acestora de către conducătorii auto sau de către cei care au in­to­leranţă la alcool. De asemenea, nu se recomandă celor care au hepatită alcoolică.

Tratamente interne

Reţete cu SASCHIU
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALESaschiu
 

* Insuficienţă circulatorie cerebrală
Decoct: se beau câte două ceşti de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers.
Vin: se administrează 30 ml pe zi, după masă.

* Accident vascular cerebral
Decoct: se beau câte două ceşti de ceai de saschiu pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vin: se administrează 30 ml pe zi, după masă.

* Boli degenerative (terapie complementară în demenţa senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză)
Decoct: se beau câte două ceşti de ceai de saschiu pe zi, îndulcite după preferinţă.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba.
Vin: se administrează trei linguri de vin pe zi, după masă.

* Boli neurologice ce însoţesc insuficien­ţa circulatorie cerebrală (cefalee, migrene, ver­tij, amorţeli, paralizii parţiale ale membrelor su­perioare, tulburări de echilibru)
Decoct: se beau câte două ceşti de ceai de sas­chiu pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-un ceai divers sau apă.
Vin: se administrează trei linguri de vin pe zi, după masă.

* Revigorant al sistemului nervos central - preparatele din saschiu sunt recomandate în obo­seala provocată de munca intelectuală intensă (sur­me­najul intelectual), viaţa cotidiană stresantă sau alte activităţi epuizante.
Decoct: se beau câte două ceşti de ceai de sas­chiu pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-un ceai divers sau în apă.
Vin: se administrează 50 ml pe zi, după masă.
Pentru toate beneficiile menţionate mai sus, prepa­ratele farmaceutice din frun­ze de saschiu nu ar tre­bui să lipsească din ta­bie­tul zilnic al omului vârst­nic sănătos sau bolnav.
(Farmacia Faltis are pe stoc toate preparatele far­maceutice obţinute din saschiu. Ele pot fi pro­curate direct din farmacie, telefonic sau prin email. Livrarea în ţară se face prin Poşta Română sau Fan Courier cu plata ramburs la primirea coletului.)

Reţete cu GINKGO BILOBA
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALETinctură de Gingko biloba
 

Preparatele din Ginkgo bi­loba se adresează, în prin­cipal, creierului şi inimii. Ginkgo biloba este o plantă de top în tratamentul bolilor cerebrale şi cardiace.

* Afecţiuni cerebrale (accidente vasculare cere­brale, incapacitate de con­cen­trare şi memorie slabă, ameţeli, vertij, migrene, ce­falee, anxietate sau depresii psihice, suprasolicitare ner­voasă. Sporeşte tonusul ge­neral al or­ganismului, înce­tineşte procesele de îmbătrâ­nire)
Infuzie: Se beau două căni de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: se iau 30 de picături, de două ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
Vin: se administrează 30 ml de vin (două lin­guri), de 2 ori pe zi.

* Afecţiuni cardiace

Infuzie: se beau două căni de ceai pe zi, după masă.
Tinctură: se iau 30 picături, de două ori pe zi, diluate cu puţină apă.
Vin: se administrează câte 30 ml de vin (două lin­guri), de două ori pe zi.
(Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură şi vin de Ginkgo biloba.)
Tinctura de Ginkgo bilo­ba poate fi admi­nis­trată în di­ferite combi­naţii cu alte tincturi din plante, ca adju­vant în bolile sistemului ner­vos central.

* Pentru insuficienţa circulatorie cere­brală, tinctura de Ginkgo biloba se poate asocia cu tinc­tura de saschiu.

* În atrofia sistemu-lui nervos central, boli de­generative (boala Alz­hei­mer sau ramolis­men­tul ce­rebral), se recomandă com­­binaţia de Ginkgo bilo­ba, sas­chiu, gingseng şi roz­ma­rin.

* În stări de agitaţie şi nelinişte, ca rezul­tat al sclerozei cerebrale, tinctura de Ginkgo biloba se poate combina cu tinctura de lavandă.

Reţete cu USTUROI
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE
 

* Boli circulatorii cerebrale
Tinctură: se iau câte 20 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba sau saschiu (preîntâmpină apariţia ra­molismentului cerebral.)

REŢETE PENTRU HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ CEREBRALĂ

Tratarea hipertensiunii arteriale reprezintă o ne­cesitate atât pentru prevenirea accidentului vas­cu­lar cerebral, cât şi după accidentul cerebral.

* Remedii cu VÂSC (Viscum album)
Macerat: Se bea seara şi dimineaţa, pe stomacul gol, câte un pahar (se lasă la macerat două linguriţe de plantă, în 500 ml apă rece).
Infuzie: se bea câte o cană de ceai, de două ori pe zi (o linguriţă de plantă opărită cu o cană de apă).
Vin: se administrează două linguri pe zi.

* Remedii cu PĂDUCEL (Crataegus monogyna)
Pulbere: se ia câte un vârf de cuţit de pulbere de fructe de păducel, de două ori pe zi.
Decoct: se bea câte o ceaşcă de ceai, de două ori pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi.
Vin: se administrează câte 30 ml (2 linguri), de două ori pe zi, după masă.

* Remedii cu VALERIANĂ (Valeriana officinalis)
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE
 
Decoct: se beau câte două ceşti de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi.

* Remedii cu USTUROI
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba sau saschiu.
(Farmacia Faltis prepară Hipoten­siminul pentru hipertensiunea arterială, ce are în compoziţie tinctură de usturoi, tinctură de păducel şi tinctură de saschiu.)

REŢETE PENTRU ATEROSCLEROZĂ

* Remedii cu anghinare (Cynara scolymus)
Pulbere: se ia de trei ori pe zi câte o jumătate de linguriţă de pulbere, amestecată în miere, sirop, suc, compot.
Infuzie: se beau câte trei căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de trei ori pe zi, în puţină apă sau ceai divers.
Vin: se administrează câte trei linguri, de două ori pe zi, după masă.

* Remedii cu Tescovină (Cortex et semen vitis vinifera)
Folosirea regulată a preparatelor de tescovi­nă, prin conţinutul lor ma­re de resveratrol, îm­piedică formarea ateroa­me­lor, deci a aterosle­rozei. Pentru efect ma­xim, tratamentul trebuie făcut zilnic, cu mici pau­ze.
(Farmacia FALTIS are pe stoc capsule cu se­minţe de struguri ro­şii, pulbere de tescovină şi tinc­tură de tescovină.)
Nota farmacistului
Terapia bolilor creie­rului este foarte greu de stabilit şi printre cel mai dificil de realizat. O boa­lă cerebrală, odată declanşată, greu poate fi vinde­cată. Medicaţia alopată stabilită de medicii specia­lişti este esenţială, dar un tratament naturist urmat în paralel este de mare efect. Terapiile combinate sunt de mare folos în afecţiunile creierului.
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente cu plante pentru BOLILE CEREBRALE
 
Reuşita unui tratament naturist, în combaterea bolilor cerebrale, depinde de acceptarea sa de bol­nav, acesta să aibă încredere în tratament şi să fie răbdător, pentru că beneficiile nu pot fi observate decât după perioade mai îndelungate.

Pentru informaţii despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul far­maciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deţine "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciştilor din România.
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu