miercuri, 29 iulie 2015

INTERVIU Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group: Omniasig si Asirom au capacitatea de a acoperi impreuna daune in valoare de 850 milioane euro, prin programul de reasigurare, in caz de cutremur major

"Omniasig si Asirom au capacitatea financiara de a acoperi impreuna daune in valoare de 850 milioane euro, prin intermediul programului de reasigurare. De fapt, daca luam in considerare regulile Solvency II, o capacitate de reasigurare a companiilor VIG in valoare de aproximativ 400 milioane euro ar fi suficienta pentru a acoperi pierderile cauzate de un cutremur major sau inundatii in Romania", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Peter Hagen, CEO Vienna Insurance Group, in replica la scenariul negru prezentat in aceasta luna de ASF potrivit caruia nici un mare asigurator nu ar face fata daunelor pe care le-ar avea de platit in caz de cutremur major.

HotNews.ro: In raportul ASF sunt prezentate urmatoarele concluzii in cazul scenariului de cutremur sever:

  • "ASTRA si GROUPAMA au inregistrat cele mai severe pierderi (o suma cumulata de 5,64 miliarde RON sau 57% din deficit) din cauza reasigurarii insuficiente. Cu toate acestea, scenariul este sever pentru toate societatile si niciuna (cu exceptia ING care nu practica asigurarile generale) nu ramane solvabila. Majoritatea societatilor participante (ASTRA, GROUPAMA, EUROINS, OMNIASIG, CARPATICA, ASIROM, PAID, UNIQA, GENERALI, EXIM, si AXA) au fonduri proprii negative".
  • Intrebare: Cum comenteaza oficialii VIG aceste concluzii la nivelul companiilor detinute in Romania?

Peter Hagen: In primul rand, as dori sa subliniez faptul ca Vienna Insurance Group apreciaza activitatile derulate de Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru a stabiliza piata de asigurari din Romania si, pentru a creste astfel in continuare siguranta clientilor. Companiile noastre de pe segmentul asigurarilor generale, Asirom si Omniasig, sunt protejate printr-un program solid de reasigurare. VIG testeaza intensiv, prin utilizarea unui model intern, gradul de adecvare al acoperirii programului de reasigurare pentru catastrofe naturale. Rezultatele acestor modele demonstreaza faptul ca avem un program de reasigurare solid si conservator. Din perspectiva de business, intrarea in incapacitate de plata a reasiguratorilor din programul nostru de reasigurare - asa cum prevede testul de stres pentru catastrofe naturale al ASF - reprezinta un scenariu extrem de improbabil".

HotNews.ro: Mihai Tecau, presedinte directorat Omniasig Vienna Insurance Group, a declarat urmatoarele joia trecuta, in replica la scenariul negru prezentat saptamana trecuta de ASF potrivit caruia nici un mare asigurator nu ar face fata daunelor pe care le-ar avea de platit in caz de cutremur major:

  • "Omniasig VIG are capacitatea financiara necesara pentru a-si onora integral obligatiile de plata asumate prin contractele de asigurare incheiate, chiar si in situatii de producere a unor evenimente extreme (catastrofe naturale sau orice alte tipuri de evenimente majore)".

Intrebari:

Peter Hagen: "Omniasig si Asirom au capacitatea financiara de a acoperi impreuna daune in valoare de 850 milioane euro, prin intermediul programului de reasigurare. De fapt, daca luam in considerare regulile Solvency II, o capacitate de reasigurare a companiilor VIG in valoare de aproximativ 400 milioane euro ar fi suficienta pentru a acoperi pierderile cauzate de un cutremur major sau inundatii in Romania. Programul nostru de reasigurare este plasat, in mod conservator, cu peste 60 de reasiguratori. Un procent de cel putin 95% din suma totala de 850 milioane euro este reasigurat cu companii care beneficiaza de rating 'A' sau mai mare din partea Standard & Poor's. Prin urmare, pozitia VIG in Romania este extrem de solida si de sigura".

HotNews.ro: O analiza realizata de AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, la solicitarea UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) si prezentata joia trecuta intr-o conferinta de presa arata ca Allianz-Tiriac, Asirom, Astra, Carpatica, Certasig, Euroins, Garanta, Generali, Gothaer, Groupama, Omniasig si Uniqa, care detin aproape 84% din piata de asigurari, au o capacitate de despagubire disponibila, prin protectiile de reasigurare de tip CAT XL cumparate pentru acest an, de peste 1,45 miliarde de euro, cu aproape 60% peste daunele pe care le-ar produce un cutremur ca cel din 1977 proprietatilor asigurate in prezent, daune estimate la 909 milioane euro.

In urma acestui studiu, la solicitarea HotNews.ro, Allianz-Tiriac a precizat ca circa 200 milioane de euro din suma de 1,45 de miliarde de euro  - capacitate de plata pe care 12 asiguratori din Romania ar avea-o la dispozitie in caz de cutremur major - exclusiv prin protectiile de reasigurare de tip neproportional cumparate pentru 2015, reprezinta protectie cumparata de Allianz-Tiriac Asigurari de la patru reasiguratori parteneri.

  • Intrebare: Cata capacitate cumparata in reasigurare de tip CAT XL au Omniasig si Asirom din totalul sumei de 1,45 miliarde euro?

Peter Hagen: "Intrucat nu cunoastem in detaliu metodologia prin care a fost calculata suma de 1,45 miliarde euro, nu pot decat sa reiterez cele spuse mai sus: In ipoteza unui eveniment intalnit o data la aproximativ 250 de ani, companiile VIG din Romania s-ar astepta la o pierdere cumulata de aproximativ 400 milioane euro potrivit modelului. Cu toate acestea, acoperirea VIG prin programul de reasigurare pentru un astfel de eveniment depaseste nivelul de 850 milioane euro mentionat mai devreme. Asadar, clientii si companiile noastre din Romania sunt in deplina siguranta".

  • Context: Scenariu negru prezentat de ASF: Nici un mare asigurator nu ar fi putut plati toate pagubele produse de un cutremur sever, la 30 iunie 2014

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat joi, 16 iulie, rezultatele unui test de stres in randul a 13 mari asiguratori, care a aratat ca in cazul unui cutremur sever, nicio companie (cu exceptia ING, care nu practica asigurarile generale) nu si-ar fi putut permite sa plateasca toate pagubele produse. Misu Negritoiu, presedintele ASF, a spus ca nu ar vrea sa induca panica in piata, subliniind ca testul, care ia in calcul si intrarea in incapacitate de plata a unui reasigurator, este 'extrema extremelor'. Contactati de HotNews.ro, oficialii UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) au respins concluzia, sustinand ca pana si intr-un scenariu atat de sever, cei mai multi dintre asiguratori vor fi in masura sa plateasca daunele asumate.

Iata ce concluzii apar in raportul prezentat de ASF cu privire la capacitatea asiguratorilor de a face fata unui cutremur major:

  • "Scenariile privind testele de stres specifice asigurarilor (si anume scenarii privind testele de stres care implica catastrofe naturale, respectiv cutremur si inundatii) au cel mai mare impact asupra pozitiei societatilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II.
  • In scenariul de catastrofa naturala cu cutremur, valoarea SCR (n.a rata cerintei de capital de solvabilitate) agregata creste de la 5,4 miliarde RON in scenariul de baza, la 6,4 miliarde RON. Cu toate acestea, totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scazut de la 174 milioane RON la - 3,6 miliarde RON.
  • La nivel individual, numai ING, o societate de asigurari de viata, a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce ALLIANZ a inregistrat o valoare a pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%.
  • Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%".

Despre VIG
Grupul Vienna Insurance Group (VIG), care pe piata locala detine Omniasig, Asirom si BCR Asigurari de Viata, a raportat pentru primele trei luni din acest an venituri din prime brute subscrise de 100,3 milioane de euro, in crestere cu 21,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasi perioada de referinta, profitul inainte de impozitare a urcat de la 500.000 de euro la 1,8 milioane de euro.


Citeste mai multe despre   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu