miercuri, 29 iulie 2015

SUSPICIUNI DE FRAUDE CU FONDURI EUROPENE – Avocatul Dorin Andronic a fost trimis in judecata intr-un dosar privind obtinerea ilegala de subventii de la bugetul UE. Andronic este acuzat de complicitate la abuz in serviciu: „Botezatu Savel Viorel a avizat la plata facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatura Andronic Dorin si a aprobat si semnat dispozitii si ordine de plata, cauzand un prejudiciu bugetului local al comunei Udesti, de 44.940 lei”


Avocatul Dorin Andronic (foto), din Baroul Suceava, a fost trimis in judecata, marti 28 iulie 2015, de procurorii DNA. Andronic este acuzat de complicitate la abuz in serviciu.
Masura a fost dispusa intr-un dosar privind posibile fraude cu fonduri europene. In aceeasi cauza a fiost trimis in judecata si primarul comunei Udesti, Viorel Sava Botezatu, acuzat de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, tentativa la comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, in forma continuata (trei infractiuni), instigare la influentarea declaratiilor (doua infractiuni) si instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri.
Totodata, Marinela Borza, casier la Primaria Udesti si presedinte al Asociatiei Crescatorilor Animalelor si Utilizatorilor de Pasuni – O.A.D.I.C.I. Udesti, la data presupuselor fapte, a fost trimisa in judecata pentru folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, tentativa la comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, influentarea declaratiilor si sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri.
Prezentam acuzatiile DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor
BOTEZATU SAVEL VIOREL, primar al Comunei Udesti si reprezentant al consiliului local Udesti, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
-folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (doua infractiuni);
-tentativa la comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
-fals intelectual, in forma continuata (trei infractiuni);
-instigare la influentarea declaratiilor (doua infractiuni) si
-instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri.
BORZA MARINELA, casier la Primaria Udesti si presedinte al Asociatiei Crescatorilor Animalelor si Utilizatorilor de Pasuni – O.A.D.I.C.I. Udesti, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
-folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-tentativa la comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene;
-influentarea declaratiilor si
-sustragere sau distrugere de probe ori de inscrisuri.
ANDRONIC DORIN, avocat in cadrul Baroului Suceava, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Cu ocazia campaniei din anul 2010, inculpatul Botezatu Savel Viorel, in numele Consiliului Local Udesti, a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obtine ilegal subventii de la bugetul Uniunii Europene, in cuantum de 235.726,56 lei. In baza acestor acte, inculpatul Botezatu Savel Viorel a incercat sa dovedeasca indeplinirea conditiei de eligibilitate privind intrebuintarea imasului comunal in scopuri agricole productive, insa A.P.I.A. Suceava a respins plata subventiei, intrucat fermierul Consiliul Local Udesti nu a respectat conditiile de eligibilitate.
Pentru campaniile din anii 2011 si 2012, inculpatul Botezatu Savel Viorel, in numele Consiliului Local Udesti, a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obtine ilegal subventii de la bugetul Uniunii Europene. In baza acestor acte, inculpatul Botezatu Savel Viorel, a obtinut ilegal, in numele Consiliului Local Udesti, subventii in valoare de 607.406,96 lei din bugetul administrat de Uniunea Europeana – Fondul European pentru Garantare in Agricultura (F.E.G.A.).
In perioada 2010 – 2012, pentru a putea accesa fondurile respective nerambursabile, inculpatul Botezatu Savel Viorel, in calitate de primar al comunei Udesti, a semnat documente oficiale emise de Primaria Udesti, confirmand continutul nereal al actelor, prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului.
In campania din anul 2013, inculpatul Botezatu Savel Viorel, a sprijinit-o pe inculpata Borza Marilena sa obtina nejustificat, prin depunerea de documente fictive, in numele Asociatiei Crescatorilor Animalelor si Utilizatorilor de Pasuni O.A.D.I.C.I. Udesti, de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, suma de 418.782,62 lei, provenita din fondurile Uniunii Europene.
Aceasta suma de bani, a ajuns ulterior, sub forma de redeventa si impozit pe teren, in contul Primariei Udesti, al carui ordonator de credite este inculpatul Botezatu Savel Viorel.
In cazul campaniei din anul 2014, inculpata Borza Marinela a depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava mai multe documente fictive, pentru a obtine in mod ilegal subventii de la bugetul Uniunii Europene, insa A.P.I.A. Suceava a respins plata subventiei pentru aceasta campanie.
in luna noiembrie 2014, inculpata Borza Marinela i-a determinat pe fermierii din comuna Udesti sa semneze “Declaratia – Anexa nr. 4”, prin care era imputernicita sa depuna cererea de subventie in numele asociatiei iar, membrii acesteia isi asumau responsabilitatea cerintelor ce conditionau acordarea subventiei.
Ulterior, aceeasi inculpata, la instigarea inculpatului Botezatu Savel Viorel, a depus acest document la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Suceava, cu scopul de a inlocui acelasi act, depus in luna mai 2014 si care continea numai semnaturi fictive.
Mai mult, inculpatul Botezatu Savel Viorel a instigat pe inculpata Borza Marinela, sa nu declare adevarul in fata organelor de urmarire penala si totodata ca aceasta din urma, prin amenintare, sa influenteze depozitiile unor martori, cu ocazia controlului efectuat de inspectorii A.P.I.A. Suceava. Prin aceasta, inculpatul a urmarit ca prin actele de control ce urmau a fi intocmite de A.P.I.A. Suceava, sa nu se constate neindeplinirea conditiilor de eligibilitate a dosarului de subventie al asociatiei respective, sa nu fie stabilite creante de recuperat si implicit existenta unor fapte de natura penala.
In perioada iulie 2011 - aprilie 2014, inculpatul Botezatu Savel Viorel, in calitate de primar al comunei Udesti si ordonator de credite, a incheiat 10 contracte de asistenta juridica cu Cabinetul de Avocatura Andronic Dorin, reprezentat de inculpatul Andronic Dorin, fara a respecta prevederile OUG nr. 34/2006. In baza acestor contracte, inculpatul Botezatu Savel Viorel a avizat la plata facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatura Andronic Dorin si a aprobat si semnat dispozitii si ordine de plata, cu precizarea ca pentru patru dintre dispozitiile de plata nu a avut la baza contracte de consultanta juridica incheiate intre cele doua parti, cauzand astfel un prejudiciu bugetului local al comunei Udesti, in valoare totala de 44.940 lei, cu consecinta obtinerii unui folos necuvenit pentru inculpatul Andronic Dorin.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) s-a constituit parte civila in dosarul penal cu suma totala de 1.026.189, 58 lei, suma la care se adauga dobanzile si penalitatile, calculate de la data efectuarii fiecarei plati catre fermierii - beneficiari: Consiliul Local Udesti si A.C.A.U.P. O.A.D.I.C.I. Udesti pana la data achitarii efective a debitului.
Primaria Udesti s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 44.940 lei reprezentand prejudiciul cauzat de cei doi inculpati Botezatu Savel Viorel si Andronic Dorin.
In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatului Botezatu Savel Viorel, pana la concurenta sumei de 607.406,96 lei si asupra bunurilor mobile si imobile, ce apartin inculpatei Borza Marinela, pana la concurenta sumei de 418.782,62 lei.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Suceava cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
Foto: monitorulsv.ro
Accesari:465

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu