miercuri, 29 iulie 2015

Alfabetizare vizuală

David Hurn în dialog cu Bill Jay
Cum citim fotografiile
Editura Aqua Forte, 2013
Colecţia Diafragma 9



Citiţi un fragment din această carte.

*****

Încet, pe nesimţite, lumea se umple de fotografii. Comunicarea prin viu grai sau prin scris este, nu de puţine ori, substituită de limbajul vizual. Miliarde de poze ajung periodic în "văzul" reţelelor sociale. Astfel, timpul dedicat lecturii unei imagini devine tot mai scurt. În acest context, modul în care citim o fotografie este esenţial, altfel riscăm să devenim nişte analfabeţi vizuali.

Orice imagine e dublu articulată: desemnează (descrie ceea ce se vede) şi semnifică (este pasibilă unei interpretări). Orice fotografie conspiră, pe undeva, la a ne modifica subtil atitudinea şi, în ultimă instanţă, acţiunile. Semnificaţia acesteia variază în funcţie de mediul social, educaţia, standardul de viaţă şi aspiraţiile noastre ca privitori. La fel, ea depinde de contextul în care este receptată, fie că e vorba despre un album personal, un ziar, o publicaţie de artă, o galerie, un monitor şi aşa mai departe. Există, prin urmare, doar o singură interpretare valabilă sau sunt mai multe? Într-un dialog viu, cu paranteze de ordin istoric şi cu exemple practice, cei doi autori încearcă să limpezească lucrurile. Gândind cu voce tare, ne îndeamnă să înţelegem noi înşine modul în care o simplă fotografie, lipsită de grai, ne vorbeşte. Un dialog relaxat, consistent, edificator.

Bonus! O selecţie din Best of EndNotes, aşa cum au apărut în numărul omagial al Revistei LensWork, dedicat lui Bill Jay. Acest om a reflectat în scris la fotografie vreme de mai bine de cincizeci de ani. Din celebrele sale note putem afla printre altele: care e secretul ultim al fotografiei, de ce o chema pe o pisică tocmai Koudelka sau care sunt cele mai practice sfaturi adresate de maeştri unor fotografi în devenire.

Cartea apare în colecţia Diafragma 9 şi are 168 de pagini. Formatul este 15x21 cm, are copertă cretată cu clape. Costă 29 lei.

Voicu Bojan, editor Colecţia Diafragma9 (www.diafragma9.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu