Citește și:
Interviu cu Georgiana Nedelea, medic specialist în ortopedie-traumatologie, doctor în medicină, chirurg (Spitalul Foișor).
- Sunteți una dintre puținele femei-chirurg din România; chirurgia fiind, după cum se știe, o specializare aparent rezervată bărbaților. Ar trebui să ne amintim că prima femeie-chirurg din România a terminat facultatea în sec. al XIX – lea: Maria Trancu- Rainer care, în primul Război Mondial, a fost asistată, la operații chiar de Regina Maria, supranumită „mama răniților”. Cum percepeți dumneavoastră, medicul și femeia, această meserie care nu vă aduce într-o zonă foarte elegantă a vieții și cum credeți că au văzut, de-a lungul timpului, femeile-chirurg apropierea de această meserie?
- Într-adevăr, meseria nu este una obișnuită. Perioada studiilor, să zicem, perioada adolescenței, a primei tinereți e una foarte serioasă, necesită muncă multă dar mai ales dedicație. În momentul de față, lucrurile s-au schimbat. Chirurgia nu mai este un domeniu dedicat exclusiv bărbaților. Sunt multe femei-chirurg. Din punctul meu de vedere, chirurgia este cea mai spectaculoasă ramură a medicinii. Rezultatele pe care le obții în chirurgie sunt întotdeauna mai rapide, mai satisfăcătoare. Cred că este cea mai frumoasă și mai bună meserie care există în lume.
- Dacă ne aducem aminte, fiindcă tot am pomenit de războiul în care Maria Trancu- Rainer era chirurg având-o în preajmă pe regina Maria și repara trupurile rănite ale soldaților, în urmă cu și mai multe secole o rană mai gravă se vindeca cu fierăstrăul…
- Da, lucrurile au evoluat. S-au găsit tratamente noi, medicamente noi și tehnici chirurgicale noi. De aceea, chirurgia este atât de spectaculoasă. Pentru că este foarte dinamică. În fiecare an, se inventează, se fac lucruri spectaculoase, pacienții se recuperează mai repde. Nu mai suntem la nivelul de fierăstrău dar, în continuare, sunt momente în care chirurgia este unica soluție. Tot așa cum sunt oameni care consideră că tăierea sau pusul pe masa de chirurgie și de operație este un lucru foarte grav, foarte periculos și foarte neplăcut.
- ...și foarte bărbătesc.
- Sigur că da. Există, însă, specialități în care veți întâlni mai multe femei-chirurg decât bărbați, gen oftalmologie, ORL, ginecologie. Specialități mai fine.
- Mai feminine.
- Da. Ortopedia rămâne, însă, după mine, din păcate, o specialitate în general dedicată bărbaților. Este și o specialitate care necesită forță fizică deloc de neglijat. Deși, nu atât de mult în ultima peroadă, când tehnicile au evoluat, instrumentele de lucru, instrumentarul de operație au evoluat mult și se poate face chirurgie de înaltă performanță chiar în condițiile în care nu ai o forța fizică ieșită din comun. Chirurgia coloanei, în mod deosebit, este o specialitate ortopedică ce nu necesită, în momentul de față, forță fizică deosebită. Eu cred că vor fi și mai multe femei-chirurg de acum încolo, în ortopedie.
- Ținând cont de faptul că, iată, corpul omenesc are 152 de oase, unele de o finețe extraordinară, eu cred că, într-un fel, aveți un atu, ca femeie, pentru că nu este ușor să lucrați și cu zonele acestea foarte fine, pentru că, nu?... nu vorbim numai despre femur, bazin, etc…
- Exact! Vorbim și despre zone delicate ca și aspect, dar și ca funcție foarte importantă și la care recuperarea este foarte dificilă. Și atunci, intervenția chirurgicală trebuie să fie foarte atentă, foarte meticuloasă. În general, în astfel de cazuri, femeile au mai multă răbdare decât barbații. Sunt mai perseverente. Din punctul meu de vedere, cel puțin pentru chirurgia articulațiilor mici, cred că femeile vor avea, în viitor, mai mult succes și mai multă căutare decât bărbații.
(...)
- Sunteți medic specialist în chirurgie ortopedică și în traumatologie, sunteți doctor în științe medicale, sunteți considerată unul dintre cei mai avizați cunoscători ai maladiilor spinale. Ar trebui să ne oprim asupra acestei grupe de boli care afectează și vârstele foarte tinere. Copiii noștri stau toată ziua aplecați deasupra computerului, nu mai este doar poziția greșită la scris de pe vremuri, e mai mult decât atât și iată că apar toate acele deformații ale coloanei, de la cifoză la scolioză… din cauza mersului, a așezării incorecte sau chiar a poziției în timpul somnului.. maladii ale secolului, nu? Care este rolul familiei, al doctorului pediatru și al ortopedului pentru ca generațiile viitoare să nu ia drumul înapoi?
- E simplu. Părinții trebuie să le facă copiilor un program corect și echilibrat. Nu poate să-și petreacă toată ziua la birou, citind și nici toată ziua la calculator. Trebuie să aibă program de sport, activități fizice. Un copil cu o activitate fizică normală nu are nevoie de suport special sau de îndrumare specială, legat de coloană. Nu trebuie să facă kinetoterapie sau înot...trebuie, pur și simplu, să aibă 2-3 ore pe zi în care se joacă, aleargă și desfășoară o activitate fizică normală. Vizavi de medicul pediatru, categoric trebuie să existe un program de screening care, din păcate, nu avem în acest moment în România și în care copiii aflați în perioada de creștere ar trebui văzuți și evaluați, măcar o dată pe an. În aceste condiții, lucrurile ar fi văzute și tratate mult mai din timp și mai la momentul potrivit în care putem să rezolvăm, să corectăm și să ținem sub control boli care, din păcate, pot evolua prost și care pot duce către o intervenție chirurgicală. Deși suntem chirurgi și ne dorim și ne place să operăm, scopul este să nu ajungem cu acești copii la operație. Scopul este să-i aducem la vârsta de 18 ani când practic își încheie perioada de creștere și atunci maladiile de tip diformități la nivelul coloanei sunt considerate a fi sub control, trebuie să-i aducem în acest moment cu o coloană cât mai corect formată. Acest lucru se poate întâmpla fie evaluându-i, medicul pediatru și văzând momentul în care există o curbură anormală și trimis spre specialist care măsoară și apreciază momentul tratamentului, gradul de tratament pe care trebuie să-l facă, evolutivitatea bolii, fie de către părinți . Din păcate, marea majoritate a copiilor de la noi sunt aduși de către părinți, nu la recomandarea unui medic pediatru sau medic de școală. Părintele sesizează cum copilul stă cocoșat, cu umerii într-o parte, stă cu piciorul sub el la calculator și rămâne înțepenit... Ar trebui aduși măcar pentru a fi evaluați. Și după ce facem această evaluare, decidem ce se va întâmpla mai departe, să facă kinetoterapie, să poarte corset...Din păcate, sunt foarte mulți copii care vin cu diformități la 12-14 ani. În mod normal, ei ar trebui să aibă o coloană dreaptă, frumos formată, un tonus muscular bun, o poziție corectă la scris, la joacă, la calculator. Din păcate, ulterior, la 25-30 de ani, lumea își petrece viața la birou, pe scaun, cu ochii în calculator ei spun trebuie să fac asta acum, dacă n-o fac eu cine s-o facă, trebuie să muncesc, să câștig bani...etc Este o concepție total greșită. Viața ne-a fost lăsată să facem de toate, în ritmul potrivit și cu echilibrul potrivit.
- Există recomandări care pot fi făcute până ce pacientul să ajungă la medicul ortoped? Să schimbăm salteaua, scaunul de birou, să punem un adaus la scaun, etc...
Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR
Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Lumea necunoscută a femeilor chirurg
Ea este omul care te poate repara. Tot așa cum
meșterii repară un Pinocchio de lemn; de data aceasta, ea are în față un
Pinocchio (sau mai mulți) cu suflet.Interviu cu Georgiana Nedelea,
medic specialist în ortop...
A fost publicată lista medicamentelor pentru care nu mai există autorizaţie de punere pe piaţă
Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor
Medicale (ANMDM) anunţă că a suspendat autorizaţiile de punere pe
piaţă a unor medicamente pentru care s-au făcut studii clinice de
bioechivalenţă la ...
Aerul din Bucureşti ucide locuitorii
Potrivit rapoartelor oficiale, aerul din Capitală e
mai curat decât în urmă cu câţiva ani. Minunea se petrece, însă, numai
în scriptele birocraţilor, care au tras concluzii folosind aparatură
care...
S-a descoperit de ce unii oameni au tendinţa de a înşela
Cercetarea, care a fost efectuată la universităţile
Harvard şi cea din Austin, relevă faptul că testosteronul îi determină
pe oameni să înşele iar cortizolul susţine comportamentul lipsit de
etică,...
Un fruct obișnuit al verii - ALIAT ÎMPOTRIVA CANICULEI. Află care sunt efectele lui uluitoare
Cercetătorii din Chicago (SUA) au descoperit că
acidul octanoic, conținut de acest fruct-etalon al verilor noastre,
suferă o serie de transformări benefice, atunci când este mâncat pe timp
de... caniculă.Astfel,...
LEACURI BĂTRÂNEȘTI și SECRETE din „farmacia naturii”
Leacurile tradiționale - și mă refer aici la
tradițiile satului românesc - și-au dovedit eficiența de-a lungul
secolelor. Chiar dacă ne-am făcut un obicei de a înghiți un pumn de
pastile la fiecare...
Este INCREDIBIL cum îți poate SCHIMBA VIAȚA doar o linguriță din acest INGREDIENT MIRACULOS!
N-o să îți vină să crezi cum îți poate schimba viața
o linguriță din acest ingredient miraculos, mâncată în fiecare
dimineață, după reguli foarte exacte!Dieta care are la bază acest
ingredient-minune...
Dieta MINUNE cu lămâie: 7 zile pentru o mărime mai mică la blugi (MENIU complet)
Deși nu este unul din cele mai gustoase fructe,
lămâia se numără în topul preferințelor grație numeroaselor sale
beneficii. Pe lângă efectele antiseptice și antiinflamatoare, lămâile
întăresc sistemul...
Tratament împotriva ameţelilor
„Vai, ce amețeală ma luat!”, spun majoritatea celor
care se confruntă frecvent sau pentru prima dată cu simptomele
vertijului. Iar primul lucru la care se gândesc este că de vină sunt
stresul și oboseala...
Sfatul medicului: Poți rămâne însărcinată dacă suferi de endometrioză?
Dr. Silviu Istoc, medic specialist
obstetrică-ginecologie Sub influenţa hormonilor, endometrul se
măreşte în fiecare lună pentru a primi o sarcină, iar în lipsa acesteia
endometrul se elimină şi astfel se...
Regenerarea gingivală
Indiferent cât de mult respectă igiena dentară,
jumătate dintre locuitorii planetei sunt predispuși la afecțiuni
parodontale. Netratate la timp, acestea afectează grav nu doar gingiile,
ci și osul, fiind unele...
Hormonul senzaţiei de saţietate
Preferinţa pentru mâncăruri grase și apetitul
exacerbat sunt provocate de absenţa unui hormon numit glucagon (GLP-1),
spune un studiu recent. Cercetătorii cred că dorinţa de a mânca, chiar ș
i atunci când...
Avertisment: tumorile oculare, un pericol în creștere
Pericolul expunerii la razele ultraviolete, pentru
piele, e cunoscut deja de majoritatea populației, însă ce nu știu mulți
este că și ochii pot fi afectați de expunerea la soare. Vara, una dintre
preocupările...
Vrei să te protejezi de soare? Alimente care APARA pielea
Pentru a ne proteja de radiațiile solare trebuie, în
primul rând, să fim atenți la dieta zilnică. Iată ce au descoperit
cercetătorii: deși factorul de protecție solară este indispensabil pe
timp de vară,...
Efect INCREDIBIL! Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi
Beneficii multiple? Cine ar fi crezut că bananele,
fructe aproape banale și la îndemâna tuturor, ar putea avea un impact
atât de mare asupra stării de sănatate? Bananele conțin trei zaharuri
naturale - sucroză,...
- Silueta perfecta in vara: Dieta rapida “7 zile” care iti subtiaza intregul corp. Dieta fabuloasa de slabire “Sapte zile” reuseste sa detoxifieze, sa va faca mai putin pufoase si sa pierdeti cateva......Citește articolul
- Bea aceasta bautura pe stomacul gol pentru a curata corpul de toxine! In cazul in care aveti nevoie pentru a subtia talia dvs si sa imbunatatiti in acelasi timp sangele si sa reduceti colesterolul,......Citește articolul
- China: Bombardier "invizibil" pentru atacuri in Pacific China si-a propus sa construiasca un bombardier strategic 'invizibil', capabil 'să lanseze atacuri în......Citește articolul
- Este infernal ce se întâmplă acum în Bucureşti. Fotografia care arată o realitate dură Dacă v-a speriat prognoza meteorologilor cu privire la canicula de azi, când s-au anunţat 40 de grade în Bucureşti, aflaţi......Citește articolul
- Prima imagine cu Victor Ponta și fiul său, în vacanță, la Miami Premierul Victor Ponta a plecat în vacanţă alături de soţie şi cei doi copii. Cei 4 au ales Statele Unite pentru o......Citește articolul
- Ce salarii sunt la McDonald’s. Cât câştigă un angajat la început şi la ce sumă poate ajunge Pentru mulţi tineri, McDonald’s reprezintă un prim pas în carieră sau un loc de muncă pe perioada vacanţelor. Salariile......Citește articolul
- Bianca Drăguşanu şi Victor Slav se iubesc pe ascuns. Uite-i îmbrăţişaţi, cu zâmbetul până la urechi. Vedeta se pregăteşte să-i facă un copil "băiatului de la meteo" Bianca Drăguşanu şi Victor Slav trăiesc o dragoste cu năbădăi. Deşi la televizor se declară singuri cuc, iar pe internet......Citește articolul
- Spynews.ro știe toate DETALIILE celei mai așteptate nunți din lumea showbiz-ului! ”Sunt fericită, ce să mai aștept?” Este, probabil, bruneta care a reușit, în doar câțiva ani, să devină una dintre cele mai cunoscute figuri ale showbiz-ului......Citește articolul
- A reinventat ȘMECHERIA! Imagini absolut demențiale cu un celebru Don Juan dâmbovițean Majoritatea ”băieților de oraș”, celebri prin București pentru numărul mare de cuceriri amoroase și pentru generozitatea......Citește articolul
- O legumă banală, care poate să-ți salveze viața, în verile caniculare Au trecut deja șapte milenii de când și-au propat calitățile de „medicamente naturale”, fiind......Citește articolul
- Ții dietă, slăbești și iar te-ngrași? CUM SĂ FENTEZI „EFECTUL YO-YO” Vrei să slăbești, te ambiționezi, reușești! Și după aceea? După aceea kilogramele se reîntorc, tiptil,......Citește articolul
- Obezitatea la pisici - și asta e o problemă! Ca şi oamenii, animalele de companie sunt predispuse, dacă sunt sedentare, la obezitate şi, implicit, la problemele......Citește articolul
-
De la Windows 1.0 la Windows 10, într-un GIF de 15 secunde
17:26
-
Noi detalii legate de cele două fetiţe violate la Iaşi, de un barbat de...
17:22
-
CINE DEVINE COMANDANTUL ARMATEI AMERICANE LA 1 OCTOMBRIE 2015?
17:21
-
AVERTIZARE NOWCASTING - Cod galben de furtună în judeţele Neamţ şi...
17:02
-
Ce face SUA pentru echilibrul in Orientul Mijlociu mai intereseaza pe...
16:55
-
Ce s-a discutat la şedinţ a CSAT-ului
16:52
-
Matematician român la Princeton: “Rezultatul muncii este medalia ta...
16:45
-
AVERTIZARE NOWCASTING - Cod galben de ploi torenţiale în judeţul Vrancea
16:39
-
Lumea necunoscută a femeilor chirurg
15:57
-
Scafandrii din Giurgiu au fost alertaţi pentru găsirea unui bărbat...
15:57
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu