vineri, 31 iulie 2015

Tinerii fac coada la acest cabinet medical. Doctorii nu vad asta cu ochi buni



• Numarul tinerilor care ajung la medicul de specialitate cu aceasta problema este in crestere • Toti prezinta aceleasi simptome • Medicii de specialitate spun ca aceste probleme de sanatate nu ar trebui sa le intalneasca la populatia tanara

Afectiunile cardiace sunt din ce in ce mai frecvente in randul tinerilor. Cu ani in urma, infarctul miocardic era asimilat unei persoane in varsta sau cu boli cardio-vasculare severe. In prezent, numarul tinerilor care au suferit un infarct miocardic este in crestere. Medicii cardiologi sustin ca cea mai frecventa afectiune cardiaca pe care o intalnesc in randul tinerilor este distonia neurovegetativa, urmata indeaproape de sindromul de suprasolicitare si, pe locul trei, complicatiile cardiace provocate de hipertiroidie.

"Sunt multi tineri care ajung la cardiolog cu probleme cardiace. Cele mai frecvente sunt distoniile neurovegetative si sindromul de suprasolicitare. Simptomele specifice distoniei neurovegetative sunt palpitatiile, batai puternice ale inimii sau batai slabe insotite de senzatia ca inima s-a oprit, frecventa cardiaca crescuta. Uneori pacientii simt si intepaturi precordiale. Toti pacientii necesita investigatii complexe pentru a exclude o boala organica. In general aceasta distonie neurovegetativa nu este cauzata de o afectiune cardiaca care sa ne ingrijoreze. Bineinteles ca avem si o categorie de tineri care are tulburari de ritm cardiac pe fondul excesului de cafea si bauturi excitante. Infarctul miocardic este tot mai frecvent in randul populatiei tinere. In general, bolile de inima afecteaza din ce in ce mai multi tineri", a declarat prof. dr. Florin Mitu, seful Clinicii de recuperare cardiovasculara din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi. Persoanele care sufera de distonie neurovegetativa pot prezenta dureri abdominale, cefalee, ameteala, senzatie de teama, nod in gat, oboseala, nervozitate. Medicii de specialitate au precizat ca aceasta afectiune apare pe fond de oboseala excesiva, anxietate, stres psiho-emotional.

Suprasolicitarea imbolnaveste inima

Suprasolicitarea poate creste semnificativ riscul de boli coronariene sau de infarct miocardic. "Sindromul de suprasolicitare, fizica sau psihica duce la aparitia tulburarilor cardio-vasculare. Aceasta afectiune o intalnim si in randul copiilor care sunt suprasolicitati la scoala sau a tinerilor care se pregatesc pentru un examen si depun un efort intens pentru studiu. Sindromul de suprasolicitare este frecvent intalnit in randul tinerilor. Aceste tulburari cardiace care apar pe fond de suprasolicitare se pot trata daca pacientul respecta si sfaturile medicului cardiolog. Odihna este foarte importanta", a spus prof. dr. Florin Mitu.
Persoanele diagnosticate cu hipertiroidie, boala frecvent intalnita la adultii tineri si persoanele de varsta mijlocie, pot ajunge la complicatii cardiace daca boala nu este tratata corespunzator. "Avem tineri care pe fond de hipertiroidie dezvolta probleme cardiace, cum ar fi extrasistole, insuficienta cardiaca, fibrilatie atriala, frecventa cardiaca mare. Aceste probleme cardiace pot fi evitate daca boala este tratata", a spus seful Clinicii de recuperare cardiovasculara.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu