vineri, 31 iulie 2015

Nimeni nu se astepta la asta: Bancile s-au dezlantuit impotriva populatiei. Mii de ieseni dati in judecata



• Recuperatorii de creante si executorii judecatoresti au deschis in instanta sute de procese impotriva iesenilor • Oamenii sunt pusi in fata faptului implinit si asteapta neputinciosi momentul executarii silite • In ultimele doua luni, peste 300 de dosare de incuviintare a executarii au fost inregistrate la Judecatoria Iasi, iar numarul datornicilor a crescut alarmant in ultimii ani
Iesenii care nu si-au incheiat socotelile cu bancile primesc o lovitura grea din partea firmelor de recuperari contractate de bancile comerciale sa grabeasca procedeele de executare silita. Peste 300 de dosare de incuviintare au fost deschise in ultimele doua luni la Judecatoria Iasi prin intermediul companiei Kruk, firma poloneza de recuperari creante care are o campanie foarte agresiva pe piata din Romania. In aceste procese se face o adevarata increngatura intre banci, firmele de recuperari creante si executorii judecatoresti. In majoritatea proceselor deschise la Judecatoria Iasi, SC Kruk Romania mandateaza o alta firma - Secapital SARL, care mai departe se foloseste de Birourile Executorilor Judecatoresti BEJ Silimon Valentin si BEJ Angheluta si Asocatii pentru a demara procedeele de executare silita. De precizat faptul ca firma care intermediaza legatura intre Kruk si executorii judecatoresti, adica Secapital SARL, este controlata tot prin intermediul companiei Kruk.

"Este o chestiunea foarte serioasa care afecteaza populatia in mod negativ pentru ca se dau creantele intre banci si firme, se modifica valorile, iar asta fara ca oamenii sa stie sau sa fie informati. In cazul meu scrie in contractul cu BRD ca orice modificare se face cu acordul ambelor parti, insa nimeni de la Kruk sau un executor judecatoresc nu m-a contactat. Este foarte ciudat cum aceste titluri executorii sunt preluate de firme si sunt deschise procese pe banda rulanta chiar in timpul vacantei judecatoresti. Am vazut intamplator ca este un proces pe numele meu din partea Kruk, eu ce pot face acum in instanta daca nici macar nu am fost chemat?", spune Nicolae B., unul dintre sutele de ieseni care s-a trezit luna aceasta cu un proces din partea Kruk.

Se grabeste procedeul de executare silita

Transferul titlurilor executorii de la o companie la alta a starnit un mare val de ingrijorare in randul iesenilor direct interesati de datoriile catre banci. Procesele deschise pe banda rulanta par sa vina pe fondul schimbarii Codului de Procedura Civila. Unul dintre executorii judecatoresti care a primit din partea Kruk sute de dosare spune ca aceste procedee se fac tocmai pentru a se ajunge mai simplu la procedeul de executare silita.

"Este o procedura executorie si nu trebuie anuntati debitorii in aceasta situatie. Masurile se fac pe baza schimbarii Codului de Procedura Civila dupa care creditorul poate cere executarea silita. Eu nu as putea spune cu exactitate de cate cazuri ma ocup, ele au aparut in urma cu mai mult timp si sunt destul de numeroase", a explicat Valentin Silimon, executor judecatoresc. Reprezentantii firmei Kruk nu au putut fi contactati pentru a oferi un punct de vedere referitor la sutele de dosare deschise la Judecatoria Iasi.

Numarul datornicilor s-a dublat in ultimii trei ani

Jumatatea anului 2015 ii prinde pe ieseni intr-o situatie cu adevarat critica din punct de vedere financiar. Conform unui studiu facut recent chiar de catre Kruk, peste 60 la suta dintre ieseni se confrunta cu situatii financiare dificile în care nu reusesc sa îsi plateasca facturile si ratele la timp, motiv pentru care au de-a face cu datorii semnificative la banci comerciale, firme de creditare sau case de amanet. Circa 6 din 10 ieseni cu varste intre 25 si 45 de ani, adica in cea mai productiva perioada a vietii, au imprumutat sume semnificative de bani in ultima perioada. De asemenea, doar o cincime din persoanele peste 55 de ani au imprumutat bani. Aceasta situatie dificila implica si familiile datornicilor sau chiar apropiatii acestora, lucru care provoaca sentimente de stres, rusine si frustrare.

Daca in anul 2011 existau 493 mii de persoane datornice cu o suma totala de circa 4 miliarde lei, anul 2014 gaseste in aceeasi situatie 904 mii de persoane. In zona Moldovei, circa 150 mii de perosane au datorii semnificative. Circa doua treimi din aceste datorii trebuie sa ajunga la bancile comerciale, alte 20 de procente la firmele de telecomunicatii, 8 procente la institutiile financiare, iar doua procente la firmele de asigurari. Media de varsta a unei persoane cu datorii este de 46 de ani in zona Moldovei, majoritatea fiind barbati, adica 60 la suta dintre acestia. Valoarea medie a unei datorii inregistrata de un iesean este de 7.404 lei.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu