joi, 30 iulie 2015

Cu siguranta copilul tau ti-a cerut acest lucru! Daca i l-ai cumparat, vei regreta toata viata



• In aceasta perioada caniculara aceste produse par a fi tot ce iti doresti, insa in spatele aspectului placut se ascund adevarate capcane • Nimeni nu stie ce contin cu adevarat acestea, nici macar vanzatorii • O afacere profitabila distruge incet, dar sigur, sanatatea iesenilor

In aceasta luna, nu a fost nicio zi fara temperaturi ridicate, iar fiecare iesean a cautat orice metoda pentru a se racori. Unii au preferat sa se scalde in piscinele din oras, altii s-au refugiat la poalele padurii, iar cei mai multi au infruntat caldura cu bauturi racoritoare si inghetata. In mai multe zone din oras au aparut ca ciupercile dupa ploaie tonete cu inghetata si sucuri. Aceste mici magazine nu duc lipsa de clienti in zilele calduroase, iar cei care nu pot rezista deloc tentatiei sunt in principal copiii.

Pentru ca atat inghetata, cat si sucurile sunt viu colorate, sar imediat in ochii pofticiosilor si nimeni nu se intreaba ce contin aceste produse. De fapt, nimeni nu poate da un raspuns cu exactitate, pentru ca nu exista niciun fel de etichete pe care sa fie trecute ingredientele. Cutiile pentru inghetata, cornetele sau paharele pentru sucuri sunt si ele viu colorate, dar neinscriptionate. Asadar, nimeni nu poate afla daca printre ingrediente se afla diverse substante alegene sau daunatoare. Atat timp cat afacerile merg bine, patronii acestor chioscuri nu se sinchisesc sa ofere astfel de informatii clientilor.

Ingrediente capcana aflate in paharele cu suc

Mai multe astfel de chioscuri din oras nu au niciun fel de eticheta in care sa fie trecute ingredientele, insa comerciantii sunt foarte siguri de calitatea marfii lor. "Sucurile sunt foarte bune si racoritoare. In aceasta perioada se vand foarte bine, sunt si ieftine si gustoase. Pe etichetele de pe PET-urile in care sunt aduse sunt trecute ingredientele, nu stiu ce contin, dar nu s-a plans nimeni pana acum de ele", sustine un comerciant din oras. Intr-adevar, pe etichetele PET-urilor este posibil sa fie trecute ingredientele, dar clientii nu le pot vedea. Sucurile "inghetate" sunt cele mai vandute in aceste magazine si au preturi cuprinse intre 2 si 4 lei pentru un pahar.

Specialistii in nutritie spun ca astfel de bauturi pot provoca diferite probleme consumatorilor. In majoritatea cazurilor aparatele care mentin gheata sunt deconectate pe timpul noptii de la reteaua de energie electrica, iar acest lucru afecteaza calitatea bauturii. Totodata, bauturile acestea contin zeci de coloranti artificiali, indulcitori si fel de fel de arome. Unele surse sustin ca sucurile care se gasesc in recipientele care le mentin inghetate se gasesc in marile lanturi de supermarketuri la preturi foarte mici. De aici se poate deduce calitatea acestora si sumele uriase care intra in buzunarele patronilor. "Astfel de bauturi ar trebui pe cat de mult evitate si interzise copiilor. Consumul acestora poate produce indigestii si chiar toxiinfectii alimentare", atentioneaza un cunoscut nutritionist din Iasi.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu