miercuri, 29 iulie 2015

Mirajul străinătăţii lasă spitalele pustii

Mirajul străinătăţii lasă spitalele pustii

Mirajul străinătăţii lasă spitalele pustii
30 July
03:06 2015
11 medici, doi farmacişti şi 53 de asistenţi medicali au cerut să plece în străinătate. Salariile prea mici sunt motivul principal pentru care personalul medical doreşte să părăsească sistemul medical românesc. Medicii pot câştiga în străinătate între 3.500 şi 10.000 de euro, în funcţie de experienţă şi specializare, iar asistenţii medicali – peste 2.000 de euro.

Spitalele din judeţul Neamţ riscă să rămână pustii şi fără personal, fiindcă medicii migrează cu zecile în alte ţări, mai atractive din punct de vedere financiar. Nemulţumirile lor se leagă, în general, de salariile prea mici, dar şi de lipsa de respect pe care o au cei mai mulți compatrioți faţă de profesia de medic.
Anul acesta, 66 de cadre medicale din judeţul Neamţ au cerut Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ să le fie eliberat un certificat de conformitate, care să le permită să lucreze în străinătate. Dintre acestea, 11 cereri au venit din partea unor medici, două din partea unor farmacişti şi 53 din partea unor asistenţi medicali. “Până la această dată, DSP Neamţ a eliberat, în anul 2015, 59 de certificate de conformitate, dintre care şase pentru medici şi 53 pentru asistenţi medicali”, a precizat doctorul Maria Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ.
Medicii pot solicita astfel de certificate şi de la Colegiul Medicilor Neamţ. În 2015, un doctor radiolog şi un doctor ginecolog din judeţul Neamţ au cerut un certificat de conformitate. Unul dintre aceştia lucrează acum în Suedia, în timp ce celălalt medic a rămas, în continuare, să lucreze în ţară.
“Chiar dacă, în judeţul Neamţ, numărul medicilor plecaţi la muncă în străinătate nu este foarte mare, la nivelul întregii ţări situaţia este mult mai îngrijorătoare. Ştiu că există un proiect de lege prin care se doreşte mărirea salariilor şi pensiilor cadrelor medicale. Eu îmi pun speranţa că se va întâmpla această minune, pentru că, altfel, vor continua să plece tot mai mulţi medici. Diferenţa dintre salariile noastre, din România, şi salariile cadrelor medicale din Occident este uriaşă. Chiar dacă nu vom ajunge la nivelul lor, eu sper că situaţia se va mai îmbunătăţi şi la noi”, susţine medicul Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor Neamţ.

Spitalele riscă să rămână fără personal
Şi anul trecut, 87 de medici, farmacişti şi asistenţi medicali au solicitat DSP Neamţ un certificat pentru recunoaşterea studiilor şi a profesiei în Uniunea Europeană. Din cele 87 de cereri, 74 au venit din partea unor asistenţi medicali, patru din partea unor medici stomatologi, doi farmacişti şi şapte medici specialişti de medicină generală.
Medicii pot câştiga, în străinătate, între 3.500 şi 10.000 de euro, în funcţie de experienţă şi specializare, iar asistenţii medicali – peste 2.000 de euro. La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, de exemplu, salariul unui medic se situează între trei sute şi 2.000 de euro, iar al unui asistent, între două sute şi 1.000 de euro.
Acesta este unul dintre motivele pentru care patru cadre medicale angajate ale Spitalului Roman au cerut, în 2015, concediu fără plată, pentru a pleca să lucreze în străinătate. “Un medic, un registrator medical, un îngrijitor şi un asistent medical au cerut, anul acesta, concediu fără plată, pentru a pleca la muncă în străinătate”, a spus medicul Oana Onu, directorul medical al Spitalului Roman.
După ce primesc acest certificat de conformitate de la DSP,  cadrele medicale alcătuiesc un dosar pe care îl depun la Ministerul Sănătăţii, iar de acolo primesc aprobarea finală pentru a pleca în străinătate.
În 2013, alte 82 de cadre medicale nemţene au depus cereri pentru obţinerea acestui certificat. A fost vorba despre 24 de medici de diferite specializări, farmacişti, stomatologi şi 58 de asistenţi medicali.

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu