miercuri, 29 iulie 2015

Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu autism

Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu autism

Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu autism
30 July
02:48 2015
În primele şase luni ale anului, 14 copii din judeţul Neamţ au fost diagnosticaţi cu autism, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, se înregistra un singur caz.

Pe parcursul semestrului I, în judeţul Neamţ au fost eliberate 1.133 de certificate de încadrare în grad de handicap pentru copii, dintre care 170 au fost cazuri noi luate în evidenţă, iar alte 963 au fost certificate emise ca urmare a reevaluării. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost emise 1.147 de certificate de încadrare în grad de handicap, dintre care 186 fuseseră cazuri noi.
Din păcate, deşi au fost încadraţi mai puţini copiii în grad de handicap anul acesta, a crescut îngrijorător numărul cazurilor noi de autism. În primele şase luni ale anului 2014 a fost emis un singur certificat de încadrare în grad de handicap pentru autism, iar anul acesta au fost 14 astfel de cazuri. De altfel, predomină afecţiunile psihice, în 2015 fiind eliberate 61 de certificate noi de handicap pentru copii diagnosticaţi cu diverse afecţiuni psihice sau mintale. Pe locul imediat următor se află copiii cu afecţiuni somatice (ale organelor interne sau tumori), fiind 43 de cazuri noi anul acesta. Alţi 37 de copii au fost încadraţi în grad de handicap fiind diagnosticaţi cu mai multe boli asociate, opt aveau suferinţe fizice (afecţiuni osteo-articulare, musculare etc.), nouă aveau handicapuri vizuale, trei – auditive, opt aveau grave probleme neurologice, iar un copil a primit certificat de handicap fiind diagnosticat cu HIV.
“Copiii cu diverse grade de handicap pot beneficia gratuit de terapii în cadrul centrelor aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, inclusiv de terapii specifice pentru TSA (tulburările de spectru autist) şi de terapii de recuperare şi reabilitare la domiciliu. O echipă mobilă, formată din maseur, kinetoterapeut, asistent social şi psiholog merge periodic la domiciliile copiilor din tot judeţul, oferindu-le terapii gratuite şi consiliere. Părinţii copiilor trebuie să se adreseze instituţiei noastre şi vor fi îndrumaţi cu privire la paşii pe care îi au de făcut. Terapiile făcute de specialişti pot ajuta copiii să aibă o viaţă cât mai independentă şi pot ajuta la integrarea lor socială”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.
Copiii încadraţi într-un grad de handicap primesc alocaţia de stat dublă. În funcţie de gradul de handicap, copiii beneficiază de buget complementar cuprins între 39-106 lei lunar, iar copiii încadraţi în gradul de handicap grav beneficiază şi de plata unui asistent personal (de regulă, unul dintre părinţi), în valoare de 777 de lei lunar.

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu