miercuri, 29 iulie 2015

Triplu abuz de putere. Bine insurubat

Încă un lot consistent de medici este acuzat de corupţie doar că, spre deosebire de cazurile anterioare, în acest dosar apar pentru întâia oară câteva noutăţi esenţiale. Noutăţi care întregesc tabloul unui abuz de putere pentru care medicii au fost constant indicaţi drept principali vinovaţi. Deşi ei nu sunt singurii vinovaţi. Sunt doar o piesă, bine înşurubată, din acest mecanism înfiorător.

HotNews a fost printre primele media din România, dar nu singura!, care a atras atenţia insistent în privinţa legăturilor îngrijorătoare dintre producătorii şi distribuitorii de medicamente şi medicii români cu putere de decizie în sistemul medical. După ce am scris că 14 dintre cei 33 de profesori medici care conduceau comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii aveau legături financiare directe cu companiile farma, ne-am atras antipatia multor oameni puternici din spitale.

Dar nu aveam de ales: şi “doctorii trebuie să răspundă în faţa cuiva, pentru că puterea corupe”. Autorul acestei fraze este neurochirurgul britanic Henry Marsh, unul dintre cei mai oneşti, competenţi şi curajoşi medici pe care-i are Europa în prezent.

Bănuiam că puterea a corupt nu doar clinicile marilor spitale româneşti, ci şi birouri din minister sau din casele de asigurări de sănătate. Oamenii şopteau, funcţionarii cinstiţi (da, mai există) ne povesteau ce văd, pacienţii cu rude sau prieteni la vârf aşijderea. Dar nimeni nu era dispus să vorbească public despre asta. Se temeau şi teama lor era îndreptăţită.

Pacientul se află în puterea şefului birocrat care-i aproba/sau nu dosarul de care depinde tratamentul său salvator. Pâinea funcţionarului dintr-o casă judeţeană de sănătate depindea de un alt şef, mai influent, mai protejat. Puţini dintre noi suntem eroi, puţini avem apetit pentru risc şi sacrificiu. De ce am face-o atunci când, în România, existau atât de puţine precedente în care eroul cinstit l-a învins pe puternicul şi influentul hoţ? 

Ştiam că ispita corupţiei a prins în mreje şi anumite birouri în care îşi desfăşurau activitatea distribuitori de medicamente şi reprezentanţii producătorilor din România. Mari companii farmaceutice fuseseră deja amendate de guvernul Statelor Unite pentru practici corupte în ţări din estul Europei, dar identificaţi erau doar vinovaţii de la un capăt al lanţului, cel de peste ocean. În ultimii patru ani, companiile farmaceutice au plătit guvernului american amenzi de peste 18 miliarde de dolari pentru nereguli în vânzarea şi promovarea medicamentelor. O întreagă companie farma a fost rasă din China în urma unui scandal de corupţie pe 500 milioane de dolari. Era imposibil ca astfel de practici să nu existe şi în fanarul nostru. Dar omerta din sistem era deplină. Pentru că toţi aveau ceva de câştigat.

Dar ştiam că este doar o chestiune de timp până când puroiul va exploda şi la noi. Ani de-a rândul, singura fisură apărută în acest cod al tăcerii au fost declaraţiile de avere pe care şefii comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii, comisii care aveau un rol extrem de important în a decide ce medicamente sunt compensate de către stat (adică o afacere sigură pentru producători şi distribuitori), erau obligaţi să le completeze. Ani de-a rândul nu am putut scrie despre acest lanţ abuziv fără să fim acuzaţi că-i vânăm „stalinist” pe profesorii care salvează vieţi sau că-i calomniem pe demnitarii care-şi „sacrifică” nervii ca să conducă sistemul. Până ieri...

De ieri, o instituţie oficială a statului român, Departamentul Naţional Anticorupţie, îi anchetează nu doar pe medici, ci şi pe „directorii din cadrul casei judeţene de asigurări de sănătate”, pe „funcţionarii însărcinaţi cu aprobarea dosarelor pacienţilor” şi pe „reprezentanţii firmelor producătoare/distribuitoare de medicamente”.

Pentru prima oară sunt percheziţionate nu doar cabinetele unor medici-profesori, dar şi sediile unor companii farma şi birourile micilor zei birocraţi din sistemul medical românesc. Sper ca anchetele să urce şi mai sus, în primele birouri din Ministerul Sănătăţii, acolo unde şase ani s-au semnat ordine ilegale de îngheţare a preţurilor la medicamente.

Este remarcabil că, pentru prima dată, triplul abuz de putere din Sănătatea românească este anchetat în întregime:
  • Medicii-hoţi care şi-au bătut joc de încrederea pacienţilor lor şi de credibilitatea colegilor lor cinstiţi.
  • Funcţionarii corupţi din casele de asigurări de sănătate, care sunt plătiţi din banii pacienţilor.
  • Reprezentanţii farma (producători sau distribuitori) care au decredibilizat o industrie întreagă şi pe toţi cercetătorii oneşti care lucrează în ea şi al căror scop este să vindece, nu să fure.
Cine este victima acestui triplu abuz de putere? Pacientul. Eu şi cu tine. Noi. Şi nicicând omul nu este mai fragil şi mai vulnerabil ca atunci când este bolnav.

Câteva precizări tehnice:
  • Competenţa de a judeca/aprecia corectitudinea unui tratament aparţine exclusiv medicilor; nu procurorilor, nu jurnaliştilor, nu politicienilor. Dar acuzaţiile din acest dosar se referă la influenţarea acestor prescripţii prin oferirea de vacanţe camuflate sub conferinţe ştiinţifice la care, susţin procurorii, medicii nu au participat sau au participat foarte puţin.


Citeste mai multe despre   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu