miercuri, 29 iulie 2015

Surse: Cantitati mari de medicamente, unele foarte scumpe, gasite de procurorii DNA la cabinetele unor medici

Procurorii DNA au gasit la perchezitiile efectuate marti, in legatura cu dosarul de coruptie din domeniul farmaceutic, cantitati mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare. Procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2012 - 2015. DNA a facut marti 61 de perchezitii in Bucuresti si in sapte judete, in dosar fiind vorba de medici si farmacisti care favorizau medicamentele pentru cancer mai scumpe.

Medicamentele au fost gasite la cabinetele unor medici vizati de aceasta ancheta a DNA. Sursele au precizat ca unele erau foarte scumpe - de exemplu, o fiola ar costa 20.000 de lei.

Anchetatorii au mai gasit si documente legate de sejururile facute de medici si care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, in schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Procurorii au ridicat laptopuri si calculatoare care apartin persoanelor implicate, au adaugat sursele.

In acest dosar, marti au fost efectuate perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, faptele fiind savarsite in perioada 2012 - 2015, conform DNA.

Sursele arata ca ar fi implicati sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate - subprogramul oncologie.

Aceleasi surse au sustinut ca ar fi implicati un presedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mures, care controleaza farmacii, si peste 10 reprezentanti zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicati fac parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor si ar fi pretins si primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Modalitatile de cointeresare constau in perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate in tara sau in strainatate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obtinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate in realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacante in strainatate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promotionale.

Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe in locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, insa ar fi fost mai ieftine.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu