marți, 28 iulie 2015

RASCOALA SE EXTINDE – Numarul magistratilor care se opun modificarilor la Legea 303/2004 propuse de Comisia nr. 1 CSM creste de la o zi la alta. Pana in prezent, 505 judecatori si procurori au semnat memoriul de protest trimis CSM. Printre ei se numara si consiliera Laurei Codruta Kovesi, judecatoarea Dana Titian


Se extinde revolta magistratilor impotriva propunerilor de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor facute de Comisia nr. 1 CSM - Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar. Dupa cum se stie, duminica 26 iulie 2015, 168 de magistrati au trimis un memoriu de protest catre CSM. A doua zi, luni 27 iulie 2015, numarul semnatarilor a ajuns la 405. Lista a continuat sa se mareasca.
Astfel, marti 28 iulie 2015, numarul judecatorilor si procurorilor care semnasera memoriul de protest ajunsese la peste 500. Mai exact, 505 magistrati si-au exprimat nemultumirea si dezacordul cu privire la propunerile de modificare a Legii 303/2004. Printre ei se regasesc nume cunoscute din magistratura, precum cele al judecatoarei Dana Titian (foto), consiliera sefei DNA Laura Codruta Kovesi, sau al judecatoarei Dana Girbovan, membra a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.
Dupa cum se stie, printre propunerile formulate de Comisia nr. 1 CSM se numara si cea potrivit careia avocatii cu o vechime in profesie de 18 ani pot fi numiti, fara concurs, in functii de judecator de judecatorie sau procuror la parchet de judecatorie.
De asemenea, la fel se va intampla si in cazul magistratilor asistenti la ICCJ cu vechime de 18 ani, care si-au incetat activitatea din motive neimputabile.
O alta propunere prevede ca persoanele care au ocupat minim 10 ani functia de judecator sau procuror, dar care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, vor putea fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante si parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.
Nu in ultimul rand, conform acelorasi propuneri durata mandatelor de conducere din instante si parchete, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, va creste de la 3 ani la 4 ani.
Accesari:859

Comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu