miercuri, 15 iulie 2015

Averea ascunsa a unui mahar din medicina ieseana. Documentele falsificate au dat-o de gol



• Este cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie, iar familia sa controleaza importante afaceri in domeniul farmaceutic • In declaratiile de avere completate de aceasta nu sunt trecute toate veniturile • Profesorul a admis in discutiile cu jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI ca nu a completat corect declaratiile de avere

Cel mai probabil anchetele anticoruptie referitoare la foloasele necuvenite sau la averile nejustificate ale cadrelor didactice din Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa i-au speriat atat de tare incat unii dintre profesorii institutiei de invatamant superior evita sa-si mai declare corect veniturile tocmai de frica sa nu fie luati la intrebari. Intr-o astfel de situatie se afla chiar numarul doi din UMF Iasi, adica prorectorul Ileana Cojocaru care recunoaste cu sinceritate ca declaratiile de avere pe care le-a completat in ultimii ani nu contin toate veniturile realizate in mod oficial. Mai trebuie adaugat ca UMF Iasi este printre putinele institutii de invatamant superior din tara care refuza sa aplice legislatia privind transparenta veniturilor realizate de cadrele didactice si a achizitiilor si asta in ciuda sanctiunilor aplicate de Agentia Nationala de Integritate sau DNA.

Citeste si: Coruptie la gramada! Fiica unui puscarias, promovata pe smen, asistent universitar la UMF - FOTO

In continuare, declaratiile de avere ale cadrelor didactice din UMF nu se regasesc pe site-ul institutiei. Incercarea jurnalistilor cotidianului BUNA ZIUA IASI de a obtine copii dupa declaratiile de avere ale prof. dr. Ileana Cojocaru, cadru didactic in cadrul Facultatii de Farmacie, au fost intampinate cu ostilitate si in consecinta sortite esecului. Angajatii de la secretariatul Facultatii de Farmacie au transmis ca nu detin documentele respective si i-au indrumat pe jurnalisti catre Oficiul Juridic. Numai ca sefa oficiului juridic nu a fost de gasit la birou si nici nu a raspuns la telefon. In cazul prof. dr. Ileana Cojocaru singura declaratie de avere publicata este cea completata in anul 2011, document pe care profesoara Facultatii de Farmacie recunoaste ca l-a completat eronat. Asta deoarece Ileana Cojocaru a "uitat" sa-si treaca toate veniturile declarate. Sa nu uitam ca in ultima perioada Directia Nationala Anticoruptie a trimis in judecata nenumarati functionari publici pentru faptul ca nu si-au completat corect declaratiile de avere omitand sa-si divulge toate veniturile. Acestia sunt judecati acum pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii. Printre veniturile nedeclarate se numara sumele existente in conturile bancare, dividendele de la societatea Sedcom Libris, veniturile din inchirierea unor apartamente si a unor spatii comerciale, dar si veniturile realizate de la Colegiul Farmacistilor din Iasi sau sumele incasate in cadrul unor programe derulate prin intermediul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii.

Amnezie totala

In declaratia din anul 2011 sunt trecute doar salariile de la UMF si niste despagubiri in valoare de 5.000 lei acordate de stat familiei Cojocaru in baza unei legi privind acordarea unor compensatii celor care au avut de suferit din cauza razboaielor mondiale si regimurilor totalitare. Potrivit unor surse din cadrul Fiscului, din documentul completat in anul 2011 de Ileana Cojocaru lipsesc venituri realizate din inchirierea unor apartamente si a unor spatii comerciale in valoare totala de 8.500 lei. De asemenea, lipsesc veniturile realizate din dobanzile aferente sumelor din contul deschis la BRD si la BCR.

Citeste si: Cadouri pretioase de la UMF pentru pupincuristii lui Astarastoae - FOTO

De asemenea, potrivit acelorasi surse, Ileana Cojocaru a mai realizat venituri din dividende de la societatea Sedcom Libris in valoare de cateva zeci de lei, iar de la Colegiul Farmacistilor a incasat 1.548 lei. De la Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii, Ileana Cojocaru a incasat in 2011 suma de 400 lei, mentiune care lipseste, de asemenea, din declaratia de avere. Si in ceea ce priveste salariile de la UMF, in documentul din 2011, sunt trecute niste sume neconforme cu realitatea. Astfel, in timp ce Ileana Cojocaru a declarat ca a incasat de la UMF doar 82.298 lei, potrivit unor surse din cadrul Fiscului aceasta a platit impozit aferent unor venituri in valoare totala de 119.481 lei. De asemenea, aceasta a incasat suma de 1.395 lei de la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, venituri care de asemenea nu sunt trecute in declaratia de avere.

Nicio declaratie de avere nu este completata corect

Contactata telefonic de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Ileana Cojocaru a admis ca nu a completat corect declaratiile si de asemenea a refuzat sa elibereze o copie dupa declaratia de venituri aferenta anului 2014. "Eu am depus declaratia pentru anul 2014 la oficiul juridic, nu vad de ce v-as trimite o copie. Este adevarat ca am omis sa trec in declaratia din anul 2011 unele venituri cum ar fi cele de la Colegiul Farmacistilor, dar asa am fost invatata de catre ceilalti colegi ai mei. Acum ca mi-ati spus ma gandesc sa modific si declaratia din anul 2014 deoarece am omis si in acest document sa trec veniturile de la Colegiul Farmacistilor si pe cele de la Sedcom Libris. Sincera sa fiu veniturile de la Sedcom Libris nu le-am declarat deoarece nu le-am ridicat. In ceea ce priveste conturile, am omis sa trec sumele de pe cardurile bancare si dobanzile aferente. Dar cum am spus, o sa rectific totul. Dar de ce va intereseaza veniturile mele? Sa stiti ca nu sunt atat de mari", a spus prof. dr. Ileana Cojocaru.

Citeste si: Iscoada rectorului de la UMF, platita regeste. A incasat cei mai multi bani din universitate

Veniturile au crescut, dar si afacerile

Chiar daca Ileana Cojocaru a refuzat sa ne furnizeze o copie dupa declaratia de avere din anul 2014, putem spune pe baza unor informatii furnizate de surse din cadrul Fiscului ca aceasta a realizat venituri care ar starni invidia multora chiar si a unor magistrati sau medici care muncesc pe branci de dimineata pana seara. Astfel, veniturile "oficiale" realizate de Ileana Cojocaru in anul 2014 sunt de 143.051 lei, adica circa 12.000 lei pe luna din care salarii incasate de la UMF - 135.973 lei, Colegiul Farmacistilor - 1.274 lei, KRKA Romania SRL (drepturi de proprietate intelectuala) - 1.190 lei. In cadrul UMF Iasi, Ileana Cojocaru este cadru profesor si prorector pentru studii universitare, ciclul de studii învatamânt fundamental. De asemenea, Ileana Cojocaru este unul dintre cei mai influenti membri din Iasi din cadrul Colegiului Farmacistilor, institutie care printre altele avizeaza si verifica functionarea farmaciilor din judetul Iasi. Indraznim sa spunem ca acesta este si motivul pentru care afacerile familiei Cojocaru se deruleaza exclusiv in domeniul farmaceutic si prospera de la an la an. Fiica sa, Laura Palade, administreaza unul cele mai mari lanturi de farmacii din municipiul Iasi si anume Lara Farm. Aceste farmacii deconteaza lunar sume importante de bani de la bugetul Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. De asemenea, familia prof. dr. Ileana Cojocaru detine si alte farmacii in judetul Iasi si nu numai.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu