miercuri, 8 iulie 2015

Cum recunosti sifilisul?

Citeste totul despre sifilis, o boala cu transmitere sexuala extrem de periculoasa si protejeaza-te!

Cum recunosti sifilisul?
Un articol intimatemedicine.com
Ce este sifilisul?

Sifilis este un cuvant de origine greaca si inseamna "celui care ii plac porcii". Sifilisul este numita si boala franceza. Este o boala cu transmitere sexuala foarte periculoasa, cauzata de bacteria Treponema pallidum. Aceasta se poate raspandi la toate organele din corpul uman si poate fi fatala sau poate cauza daune ireparabile pentru inima, creier, ochi si incheieturi. 40% dintre copiii nascuti din mame cu sifilis au deformatiii genetice sau mor in timpul nasterii.

Cum te infectezi cu sifilis?

In 95% din cazuri, sifilis este transmis in timpul actului sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal). Intr-o mica masura, se poate transmite si prin sarut, muscat sau alt contact apropiat cu o persoana bolnava, care are rani deschise pe piele.

Care sunt simptomele?


Perioada de incubare dureaza pentru aproximativ 3 saptamani. Sifilisul este impartit in sifilis timpuriu, sifilis tarziu si congenital.

Sifilisul timpuriu

Bacteria intra in piele sau membrana mucoasa, dupa 3 zile aparand o umflatura, transformandu-se mai tarziu intr-un ulcer rotund sau de forma ovala nedureros, cu margini aspre. De obicei apare in zona genitala, pe buze sau in cavitatea bucala. Cateva zile mai tarziu, ganglionii limfatici din zona se umfla si dupa doua luni si majoritatea celorlalti.

Mai tarziu, apare si se raspandesti de pe trup pana la extremitati o eruptie non-iritanta. De obicei, dispare dupa 1 sau 2 luni si lasa pete albicioase pe piele.
Cum te infectezi cu sifilis?
Sifilisul este transmis in timpul actului sexual neprotejat

Sifilisul tarziu

Nu e necesar sa apara schimbari pe piele. Dar venele si sistemul nervos central sunt afectate. Boala poate fi dovedita si apoi controlata cu anticorpi in sange sau prin monitorizarea lichidului din creierul pacientului.

Sifilisul congenital

Cand mama este infectata cu sifilis, acest lucru poate duce la avort, copil nascut mort sau nasterea unui copil cu sifilis.

Cum poti preveni sifilisul?

Foloseste protectie (prezervativ) in timpul actului sexual (vaginal, oral sau anal). In acest fel, poti preveni infectia. Persoanele fizice care isi schimba des partenerii trebuie sa isi faca periodic teste de sange.

Tratamentul pentru sifilis

In stadiu incipient, daca sifilisul este detectat destul de rapid, penicilina poate fi de ajutor. In cazul in care persoana infectat este alergica la penicilina, este utilizata doxicilina sau tetraciclina. Aplicarea intramusculara este obligatorie (injectia medicamentului in muschi).
Un articol intimatemedicine.com
Taguri:
sifilis, boala cu transmitere sexuala, sex protejat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu