vineri, 24 iulie 2015

Cum să evitați un apel la 112

Cum să evitați un apel la 112

Cum să evitați un apel la 112
24 July
23:53 2015
Reprezentanţii ISU Neamţ spun că multe situaţii de urgenţă pot fi evitate, dacă se respectă câteva reguli sau recomandări.
Perioada caniculară poate fi însoţită de o creştere a numărului incendiilor de vegetaţie, în special al celor de mirişti. Pentru a preveni eventuale situaţii de urgenţă ce ar putea fi generate de caniculă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ reaminteşte cetăţenilor că trebuie să respecte anumite reguli atunci când vor să cureţe terenurile prin arderea vegetaţiei.
În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt, parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Ce să faceţi sau să nu faceţi pe caniculă
De asemenea, pentru a ca populaţia să fie protejată pe timpul caniculei este nevoie să se ţină cont de anumite recomandări: deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice); evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00; purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; beţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică; evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală; nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei; menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie; nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme; cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră; creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului.
Este foarte util ca, în perioada caniculară, să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se vor reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Comentarii

0 comentarii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu