vineri, 24 iulie 2015

Guvernatorul BNR ATACĂ DUR Codul Fiscal: ”Ne ţin motoarele pentru aşa ceva?”

Mugur Isărescu este de părere că, din punct de vedere economic şi financiar, pachetul de reduceri şi taxe este ”inaplicabil”, iar reexaminarea este ”un lucru înţelept”.

Publicitate
Şeful Băncii Naţionale a atras atenţia asupra pericolelor din noul Cod. În opinia sa, Codul Fiscal conţine şi măsuri bune pentru economie, însă impactul bugetar de 2,3% din PIB pe care îl presupune aplicarea sa de la 1 ianuarie 2016 va produce deraieri importante ale economiei româneşti. El a precizat că nu a luat în calcul şi majorările de salarii anunţate pentru sectorul bugetar, care ar mai aduce un impact de 1,3% din PIB.
"Cum putem aplica aceste măsuri fără să negociem cu partenerii internaţionali. Avem deja creştere de 4%! Unde vrem să ajungem? La 8%? Ne ţin motoarele pentru aşa ceva? Noi suntem la 4% (creştere economică) la viteză de croazieră. Ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi vrem să tragem brusc de manşă. 2,3% din PIB. (...) Este o mişcare brutală, de proporţii, care în condiţii de creştere economică nu îşi are rostul. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade", explică Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a subliniat faptul că discuţiile din ultima vreme pe marginea Codului Fiscal dovedesc faptul că fundamentele economice nu sunt înţelese nici la 25 de ani de economie liberă, şi a punctat şase lucruri pe care ar trebui lămurite. "Câte am auzit în ultimele 10 zile şi câte am citit de la formatori de opinie, mă pune tare pe gânduri. Mi-am notat 6 lucruri care, dacă erau clarificate, nu mai duceau la aceste discuţi. O discuţie în care criteriile economice sunt amestecate cu cele politice, sociologice, nu duce la nimic", a punctat şeful BNR, citat de Agerpres.
În acest context, el a menţionat că unul din aspectele insuficient cunoscute este cel legat de "cum este condusă o economie de piaţă". "Este condusă prin politici. Instrumentul principal de conducere este politica fiscal bugetară, care cuprinde şi partea de taxe şi partea de cheltuieli".
În opinia acestuia, discuţiile privind o deviere de 0,1% - 0,2% de la traseul stabilit nu reprezintă doar o problemă de finanţare, ci şi de deviere de la politicile anunţate. "Conducerea economiei de piaţă se face prin politici fiscal-bugetare, şi aici deficitul este esenţial. O deviere de două puncte într-un an ...se înroşesc (ecranele instituţiilor financiare - n.r.), apar semnale de alarmă: ce e cu avionul ăsta? A plecat de la Bucureşti la Bruxelles şi unde vrea să ajungă...la Polul Nord? Deviaţiile de la aceste principii se penalizează, se ia carnetul de conducere...se consideră că nu ştii să conduci!", a punctat Isărescu.
Potrivit guvernatorului BNR, in momentul în care vrei să ieşi din ţintele stabilite, e ca şi cum ai schimba ruta unui avion, şi trebuie să îţi anunţi intenţiile. "Dacă vrei să ieşi din ruta stabilită, trebuie să spui...uite, când ajung la creştere economică de 4%, trec pe pilotul automat. Înseamnă că deficitul de 1% este o normalitate. Dacă vrei să ieşi din el, să treci de la 4% la 5% trebuie să demonstrezi că ai cu ce, ai combustibil, ai motoare puternice. Negocierile sunt foarte grele", a mai spus oficialul BNR.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu