vineri, 10 iulie 2015

Majoritatea iesenilor sunt frustrati si rusinati! Iata ce le provoaca aceste stari groaznice

• Peste 60 la suta dintre ieseni au de infruntat aceasta problema majora in viata, ceea ce le provoaca sentimente de rusine, neajutorare, dar mai ales de frustrare • Aceste greutati sunt carate in spate de ieseni chiar in perioada vietii in care sunt cei mai productivi si plini de viata •

Jumatatea anului 2015 ii prinde pe ieseni intr-o situatie cu adevarat critica din punct de vedere financiar. Conform unui studiu facut recent, peste 60 la suta dintre ieseni se confrunta cu situatii financiare dificile în care nu reusesc sa îsi plateasca facturile si ratele la timp, motiv pentru care au de-a face cu datorii semnificative la banci comerciale, firme de creditare sau case de amanet. Circa 6 din 10 ieseni cu varste intre 25 si 45 de ani, adica in cea mai productiva perioada a vietii, au imprumutat sume semnificative de bani in ultima perioada. De asemenea, doar o cincime din persoanele peste 55 de ani au imprumutat bani. Aceasta situatie dificila implica si familiile datornicilor sau chiar apropiatii acestora, lucru care provoaca sentimente de stres, rusine si frustrare.

Citeste si: Fostii directori ai marilor companii au devenit patroni. Iata ce afaceri banoase controleaza

"Dintre persoanele cu datorii, un procent foarte mare, adica 98 la suta, au raspuns ca sunt urmarite de gandul datoriei. De asemenea, 87 la suta au spus ca le afecteaza starea de spirit, in vreme ce doar 13 la suta sustin ca nu sunt afectate. Circa doua treimi dintre sunt incercate de sentimentul de ingrijorare, este sentimentul care domina persoanele cu datorii. Apoi, 5 din zece persoane sunt stresate si nervoase, iar alte 40 de procente sunt incercate de sentimentul frustrarii", explica Daniela Dochia, Communication & PR Specialist KRUK International.

Numarul datornicilor s-a dublat in trei ani

Daca in anul 2011 existau 493 mii de persoane datornice cu o suma totala de circa 4 miliarde lei, anul 2014 gaseste in aceeasi situatie 904 mii de persoane. In zona Moldovei, circa 150 mii de persoane au datorii semnificative. Circa doua treimi din aceste datorii trebuie sa ajunga la bancile comerciale, alte 20 de procente la firmele de telecomunicatii, 8 procente la institutiile financiare, iar doua procente la firmele de asigurari. Media de varsta a unei persoane cu datorii este de 46 de ani in zona Moldovei, majoritatea fiind barbati, adica 60 la suta dintre acestia. Valoarea medie a unei datorii inregistrata de un iesean este de 7.404 lei. Cei mai multi pun aceasta situatie critica pe fondul unei economii aflate in criza in ultimii ani, alte 20 de procente considera ca de vina sunt bolile sau somajul si doar 40 la suta dintre persoane au spus ca sunt responsabile pentru situatia financiara creata, iar celor mai multi le este rusine de sine, dar si de familie.

Cum sa nu ajungi in astfel de situatii disperate

La prezentarea acestui studiu realizat pe un numar de aproximativ 4.000 de persoane, a participat si vedeta TV Iuliana Tudor, care a tinut sa puna accentul pe importanta planificarii cheltuielilor in familie si distribuirea banilor in functie de prioritati. Aceasta este de parere ca mentalitatea romanilor, desi foarte dificil de schimbat, trebuie educata in spiritul organizarii economice chiar in familie. "Poate cel mai greu lucru este sa te simti neajutorat, mai ales atunci cand te afli in situatia de a avea datorii. Bugetul familial este foarte important, eu si sotul meu planificam foarte atent cheltuielile chiar si cu un an inainte. Ce simplu este atunci cand faci o lista de cheltuieli, e o predictie a unor situatii si cred ca asta trebuie sa invete romanii. Trebuie sa nu consumi mai mult decat produci, este vorba de autodisciplina, iar oamenii trebuie sa invete asta pentru a nu mai ajunge in situatii disperate", a spus vedeta TV Iuliana Tudor.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM
Libertatea.ro
Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu