sâmbătă, 25 iulie 2015

Medicii avertizează: Copiii sub trei ani nu trebuie expuși la soare

Copiii cu vârsta până la 3-4 ani nu ar trebui să fie expuși la soare, susțin specialiștii dermatologi.

  • Copii plaja - foto Hepta
Dr. Mihaela Leventer a declarat, vineri, că după vârsta de doi ani, copiii trebuie să meargă pe plajă cu pălărie și îmbrăcați, după ce li s-a aplicat o cremă fotoprotectoare pentru copii și numai între orele indicate. Aceasta a menționat că în prezent se găsesc haine din fibre speciale, care protejează pielea de razele soarelui.
La rândul său, prof. dr. Anca Zbranca de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa'' din Iași susține necesitatea expunerii la soare a copiilor pentru fixarea vitaminei D, dar să nu se exagereze.
"Expunerea 5 minute pe zi numai a mâinilor și feței copilului este suficientă pentru fixarea vitaminei D. Este foarte important ca aceștia să nu fie lăsați dezbrăcați pe plajă, ci numai cât merg în apă și să fie protejați cu cremă", a subliniat prof. dr. Zbranca.
Medicii dermatologi atrag atenția că expunerea la soare din copilărie duce în timp la afectarea pielii. Factorii genetici implicați în producerea melanomului nu pot fi modificați sau eradicați, dar este posibilă reducerea semnificativă a riscului dezvoltării melanomului respectând câteva reguli simple, susțin sprecialiștii.
Astfel, trebuie evitată expunerea intensivă și directă la soare, aceasta trebuie să fie progresivă și în afara intervalului orar 11-16. Trebuie să fie utilizate creme de protecție cu spectru larg (UVA și UVB) și cu factor de protecție corespunzător tipului de piele, cremă care este necesară la toate expunerile solare (de la cele de câteva minute până la cele în care desfășurăm activități îndelungate sub razele soarelui), scrie Agerpres.
Produsele de protecție trebuie aplicate cu 30 de minute înaintea expunerii la soare și se reaplică periodic la fiecare 2 ore. Umbrela nu protejează total de razele soarelui și trebuie folosite măsuri de protecție suplimentare. Se recomandă folosirea articolelor de îmbrăcăminte: pantaloni lungi, cămăși cu mânecă lungă, pălării cu boruri largi și ochelari de soare. Medicii susțin că soarele a devenit agresiv, deoarece stratul de ozon s-a subțiat.
Fiecare persoană ar trebui să-și cunoască timpul de protecție personal specific tipului cutanat în cazul expunerii la soare.
Tipul 1—culoarea pielii e deschisă, cu pistrui, părul e roșu sau blond, ochii sunt albaștri sau verzi, pielea e extrem de sensibilă la soare, nu se bronzează niciodată și se arde mereu, timpul de protecție personal este de 3-10 minute.
Tipul 2 — culoarea pielii e deschisă, dar puțin mai închisă decât tipul 1, părul blond sau blond închis, ochii sunt albaștri, pielea e sensibilă la soare, se arde ușor și se bronzează puțin. Pentru aceste persoane timpul de protecție personal este de 10-20 minute.
Tipul 3 — culoarea pielii e ușor închisă, păr blond închis sau șaten, ochi de culori variate, pielea e doar puțin sensibilă la soare, se bronzează ușor și repede, iar bronzul durează timp îndelungat. Timpul de protecție personal este de 20-30 minute.
Tipul 4 — culoarea pielii e brun deschisă, părul e șaten sau negru, ochii închiși, pielea e robustă, se bronzează repede și intens, bronzul durează timp îndelungat, timpul de protecție personal pentru ele este de 40 minute.
Anumite medicamente cresc sensibilitatea la lumină, de aceea trebuie consultat un medic înaintea expunerii la soare. Deodorantele, cosmeticele și parfumurile pot determina reacții alergice la soare, astfel aplicarea acestor produse ar trebui evitată, susțin medicii dermatologi.

0 comentarii
Articole similare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu