luni, 13 iulie 2015

Nimeni nu a avut curajul ei! O asistenta din Iasi intra in istoria medicinei



• Responsabilitatea si munca pe care trebuie sa o depuna vor ajuta multi oameni care sunt bolnavi si pe care poate sa ii vindece • Decizia acestei asistente medicale va fi un exemplu pentru toti cei care vor dori sa isi faca meseria cu mai multa pasiune • Cu siguranta, multi asistenti vor dori sa isi deschida astfel de cabinete

Decizia acestei asistente medicale va fi un exemplu pentru toti cei care vor dori sa isi faca meseria cu mai multa pasiune. Responsabilitatea si munca pe care trebuie sa o depuna va ajuta multi oameni care sunt bolnavi si pe care poate sa ii vindece. Ca urmare a legii date de Ministerul Sanatatii conform careia asistentii medicali isi pot deschide cabinete de practica independeta, o asistenta din judetul Iasi este aproape sa-si vada visul cu ochii. Gabriela Cristina Aissiou are experienta atat in spitalele din tara, cat si peste hotare si este prima asistenta medicala din judetul Iasi, poate chiar din Romania, care va deschide un cabinet de practica independenta, datorita faptului ca este aproape gata cu toata documentatia si avizele. Astfel, aceasta asistenta din Iasi va intra in istoria lumii medicale, ca fiind printre primele care si-a deschis un cabinet privat individual.

A facut Liceul Sanitar si profeseaza in domeniu de peste 20 de ani. Este foarte dedicata meseriei pe care si-a ales-o. In 2004, a facut Medihelp-ul, un ONG din Pascani pentru ingrijiri la domiciliu, dar cam de pe atunci isi doreste sa practice aceasta meserie individual. "Eu consider ca noi ne putem asuma raspunderea pentru actele pe care le facem ca si asistenti medicali si nu trebuie neaparat ca un doctor sa stea langa noi. Daca e de consiliat, daca e de invatat un pacient despre regim, daca trebuie sa ii fac o injectie, imi pot asuma raspunderea pentru lucrul acesta, nu trebuie sa am un doctor la cabinet pentru a-mi deschide un cabinet de practica individuala", a precizat Gabriela Aissiou, asistent medical la Spitalul CFR Pascani.

In ziua de azi, meseria de asistent medical s-a limitat doar la a fi in spatele biroului. In acest mod, acesta isi pierde manevrabilitatea, isi pierde din competente, pentru ca nu exerseaza, ci face doar raporturi si rezolva lucrurile ce tin de birocratie. Activitatea pe care o pot face asistentii medicali este mult mai larga, nu trebuie sa se restranga doar la atat. Prin legea data de Ministerul Sanatatii care permite infiintarea cabinetelor de practica independenta, unui asistent medical i se acorda sansa sa poata progresa, sa isi poata obtine traiul fara sa fie depedent de un medic, pentru ca pe timpul studiilor acestia capata destula experienta.

Servicii diverse oferite de asistenti in cabinetele individuale

Gabriela Aissiou este prima asistenta din Iasi care a inceput deja demersurile pentru deschiderea unui astfel de cabinet in Pascani. Are un spatiu amenajat cu strictul necesar, pentru inceput, si deja isi doreste ca pe viitor sa il extinda. "Vreau sa maresc spatiul pe care il am, visez deja sa fac o asociatie de cabinete individuale si sa facem sa fie ca o policlinica. Este un pas urias facut de organizatie, toate meritele trebuie aduse doamnei Lili Pintilie (presedintele Ordinului Asistentilor, filiala Iasi - n.r.), ea este cea care a luptat pentru aceasta lege", a mai povestit Gabriela Aissiou. Spatiul pe care il detine este inchiriat, are 36 mp si este echipat cu cele necesare. In prezent, asistenta lucreaza la Spitalul CFR Pascani si preda, de asemenea, la o scoala postliceala din acelasi oras.

Planul asistentei pentru functionarea cabinetului este de 24 de ore, din diferite motive: tratamentele pacientilor nu sunt doar pe timp de zi, pot avea nevoie si noaptea de medicamentatie; cabinetul sau poata avea o activitate foarte buna si productiva, fiind mereu la dispozitia pacientilor. Pentru inceput, va lucra 12 ore singura, dar se gandeste sa mai angajeze personal in viitorul apropiat. Serviciile pe care le va oferi la cabinetul de practica individuala se leaga de interventii autonome, consiliere pe diferite domenii, servicii ce le poti efectua cu acordul medicilor, punctii facute intramuscular, intravenos, pansamente, reabilitare dupa fracturi. "In felul acesta, oamenii nu vor mai trebui sa mearga pana la Iasi la kinetoterapie, pentru ca aici nu exista nicio clinica de recuperare", povesteste Gabriela. "E cam greu sa fii primul in ceva, treci prin greutati, esti deschizator de drumuri si dupa tine toti vor avea acces mai usor. Trebuie, totusi, sa te implici, sa vada lumea ca te dedici", continua asistenta.

Aproape gata de data deschiderii cabinetului, Gabriela mai are de pasit un hop. Singurul aviz de care mai are nevoie este o asigurare de malpraxis, pentru ca inca nu exista o astfel de asigurare pentru cabinete de practica independenta, abia fiind data aceasta lege. Are nevoie de o asigurare de malpraxis de 20.000 euro pe cabinet, ea detinand una de doar 10.000 euro, care ii da acordul sa profeseze in spitalul din Pascani.

Avantajele infiintarii acestor cabinete

Gabriela Aissiou spune ca beneficiile unor astfel de cabinete sunt mai multe. Cozile de la spitale se vor rari, persoanele care nu necesita interventii urgente pot apela la cabinetele asistentilor, internarile din spitale pentru cazuri care nu necesita monitorizare continua nu vor mai fi facute, pacientii putandu-si rezolva probleme la aceste cabinete. De asemenea, se creeaza noi locuri de munca, in felul acesta toata lumea are de castigat. "Sunt de parere ca e un lucru minunat pentru toti, si pentru noi ca asistenti ca putem profesa in ceea ce ne-am dorit, si pacientii vor putea beneficia de serviciile noastre oricand doresc", mai povesteste Gabriela. Pentru inceput, se doreste incheierea unor contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru decontarea anumitor servicii, dar se pare ca aceste discutii vor mai dura. Tarifele dintr-un astfel de cabinet vor fi pentru toate buzunarele, oamenii platind in jur de 15 lei pentru o perfuzie sau 3,5 lei pentru administrarea antibioticelor. "Ne dorim contract cu CAS macar pentru jumatate de suma pentru fiecare pacient, e pentru binele lor. Deocamdata se poate deconta de CAS doar pentru ingrijiri la domiciliu, dar si pentru asta trebuie umblatura", spune Gabriela Aissiou.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu