vineri, 10 iulie 2015

Primul portret al lui Iisus din istorie, descoperit la Marea Moartă


Icoanele și reprezentările vechi ale Mântuitorului Iisus îl înfățișează cu un chip prelung, oval, cu ochii mari, cu barbă și plete ondulate. Imaginea lui s-a păstrat cu fidelitate de-a lungul veacurilor, iar descoperirea primului său portret confirmă încă o dată cât de prețuit a fost de contemporanii săi.
Un codex din plumb, descoperit în peșterile de la Marea Moartă, dezvăluie informații deosebit de importante despre începuturile creștinismului și despre învățăturile lui Hristos. Chipul unui tânăr cu plete, care pare că poartă o coroană de spini pe frunte, este gravat chiar pe prima tăbliță a codexului. Cercetătorii presupun că este vorba de Iisus Hristos, deoarece, pe alocuri, în text, se poate descifra sintagma ”Salvatorul Ierusalimului”. Din păcate, fragmentele înscrise pe tăblițele de plumb aparțin unui dialect străvechi și nu pot fi înțelese în totalitate. Dar descoperirea acestui codex este considerată cea mai importantă de la găsirea manuscriselor de la Marea Moartă.

Chipul lui Iisus, inspirație pentru primii creștini

iisus
Chipul lui Iisus, gravat pe plumb
Codexul nu este mai mare decât o carte de credit, dar conține informații deosebit de importante despre credința iudeilor creștini care s-au refugiat din Ierusalim în munții Iordaniei, să scape de prigoana romanilor. În jurul Mării Moarte și-au găsit adăpost în primul secol după Hristos, secta esenienilor, fariseii și saducheii, diverse triburi de iudei care îmbrățișaseră credința nouă. Din textele descoperite în peșteri au fost desprinse o mulțime de informații despre începuturile creștinismului, despre ritualurile religioase secrete și despre învățăturile apostolilor. Dar codexul de plumb cu chipul Mântuitorului reprezintă o adevărată ”Carte a revelației”. Chiar dacă textele sunt scrise în feniciană și nu pot fi traduse în totalitate, ele conțin și imagini simbolice despre viața lui Iisus mai ușor de înțeles. Spre exemplu, frunza de palmier reprezintă Casa lui David, unde proorocii au anunțat prima dată venirea lui Mesia, iar steaua de sub ea, Casa lui Iosif, cel care i-a fost tată pe pământ. Pe o altă foiță, au fost încrustate zidurile Ierusalimului și crucile martirilor care l-au urmat pe Iisus. Iar o mare taină a codexului este numele real al lui Dumnezeu, pe care numai marele preot avea îngăduința să îl rostească între zidurile templului.

Prima Evanghelie sau doar un fals?

Codexul de plumb se află în prezent în posesia beduinului Hassan Saida, care trăiește în prezent în Israel. El a refuzat să vândă tăblițele cu chipul lui Iisus, în schimb a încercat să găsească o echipă de cercetători dispusă să le studieze. Autoritatea Israeliană pentru Antichități a prelevat câteva mostre și a dat un verdict controversat: tăblițele sunt falsuri. Cu toate acestea, Saida nu a depus armele și a continuat să caute sprijin în străinătate. Codexul a ajuns la laboratoarele de metalurgie de la Universitatea Oxford, unde s-a confirmat faptul că tăblițele au fost realizate în zona Mediteranei, în timpul ocupației romane, ca atare ar putea fi într-adevăr moștenirea unor triburi protocreștine. Saida este convins că deține una dintre primele evanghelii din istorie, dar studiul tăblițelor a intrat deocamdată în impas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu