miercuri, 8 iulie 2015

Sex, droguri, alcool? De vină este anturajul!

Sex, droguri, alcool? De vină este anturajul!

G.D. | 2015-07-07 19:20
Sex, droguri, alcool? De vină este anturajul!
Întotdeauna de vină este altcineva pentru prostiile pe care le facem, mai ales dacă suntem adolescenţi teribilişti, veşnic în căutarea senzaţionalului. Fumăm pentru că fumează cel mai bun prieten, bem alcool pentru că toată lumea de la petrecere o face, ne drogăm ca nu cumva să fim priviţi drept oaia neagră a găştii şi ne începem viaţa sexuală atunci când o face anturajul, mai puţin când ne dorim noi. Acestea ar fi concluziile unui studiu în care au fost cuprinşi aproape două mii de adolescenţi cu vârste între 10 şi 18 ani din oraşele Iaşi, Bacău, Cluj-Napoca, Constanţa şi Bucureşti.
Studiul a vizat identificarea normelor sociale care influenţează adoptarea şi menţinerea de către adolescenţi a fumatului, a consumului de alcool şi de droguri, precum şi iniţierea timpurie a vieţii sexuale. Adolescenţii spun că adoptarea comportamentelor de risc depinde în mai mică măsură de presiunea directă a grupului din care fac parte, respectiv situaţiile în care cineva îi încurajează verbal să încerce un comportament de risc, şi mai mult de presiunea indirectă, care exploatează dorinţa lor de a simţi că aparţin grupului, că sunt în sincron cu starea generală de spirit.
Potrivit rezultatelor studiului, în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani s-a constatat o prevalenţă foarte ridicată a fumatului. Peste jumătate dintre cei intervievaţi au spus că au încercat să fumeze cel puţin o dată, pe primul loc fiind Bucureştiul (66 la sută), iar pe ultimul loc, Iaşiul (53 la sută). "Dintre aceştia, între 50 şi 55 la sută au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile. În rândul copiilor de 10-13 ani, prevalenţa fumatului se situează între doi şi şapte la sută la nivelul oraşelor analizate", se mai arată în studiul citat de agenţia Mediafax. La întrebarea "Câţi dintre cei de vârsta ta crezi că fumează?", cei mai mulţi adolescenţi au răspuns "mai mult de jumătate" sau "toţi", ceea ce sugerează existenţa unui climat favorabil fumatului. În cazul adolescenţilor între 14 şi 18 ani, vârsta medie la care au încercat prima dată să fumeze sau să consume băuturi alcoolice este 13-14 ani, perioadă în care începe să se manifeste acut nevoia de independenţă, de a face lucruri interzise copiilor, susţin autorii studiului.
Majoritatea copiilor cuprinşi în studiu, indiferent de grup sau de vârstă, consideră alcoolul ca fiind distructiv pentru sănătate. Cu toate acestea, la adolescenţii din categoria de vârstă 14-18 ani, experimentarea consumului de alcool nu este considerată în afara normei, consumul ocazional este relativ blamat, însă consumul frecvent este respins de majoritate.
Studiul a mai arătat că grupul de prieteni are o influenţă determinantă în alegerea frecvenţei şi cantităţii consumului de alcool.
În opinia autorilor studiului, contextul practic al începerii vieţii sexuale este unul de oportunitate şi mai puţin de planificare. Astfel, tinerii au indicat faptul că începerea vieţii sexuale s-a produs în momente mai speciale, marcate de lipsa adulţilor şi, uneori, de consumul de alcool, cu ocazia unor zile de naştere, excursii sau când au avut acces la spaţii private.
Autorii studiului au fost surprinşi să constate că nu părinţii sunt un partener semnificativ de discuţie sau o sursă importantă de informaţii, ci mai degrabă prietenii şi media.
Orice pentru a fi “cool”
Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a subliniat că unul dintre factorii cei mai importanţi care determină adoptarea unui comportament este imaginea adolescentului în grupul din care face parte. "În grupurile în care fumatul, consumul de alcool şi de droguri sunt comportamente percepute ca fiind «cool», adolescenţii tind să le adopte pentru a fi acceptaţi de grupul respectiv. La polul opus, în grupurile unde astfel de comportamente sunt desconsiderate, adolescenţii tind să nu le adopte", a arătat Sandie Blanchet.
Psihologul Daniela Dumulescu, de la Universitatea “Babeş-Bolyai”, a spus că adolescentul înseamnă mult mai mult decât comportamente negative, iar perioadele de criză, impulsivitatea, emotivitatea sunt percepute greşit, întrucât ele sunt stări normale în această perioadă.
Daniela Dumulescu a explicat că la nivel cerebral se produc modificări majore, pentru că adolescentul se adaptează la viaţa de adult şi este foarte important ca în această etapă lor să li se asigure un mediu sigur.

TAGURI: sex, drog, alcool, anturaj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu