duminică, 12 iulie 2015

A apărut DOCUMENTUL prin care Germania cere un GREXIT temporar: citiţi-l aici

Documentul prin care ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, sugerează ieşirea temporară a Greciei din zona euro a fost publicat. Informaţia apărută sâmbătă în publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a fost infirmată în aceeaşi zi de Theodoros Mihopoulos, şeful de Cabinet al premierului grec Alexis Tsipras, printr-un mesaj postat pe Twitter.
În documentul pe care ministrul de Finanţe german l-a transmis reprezentanţilor ţărilor sceptice în ceea ce priveşte planul de reformă a lui Alexis Tsipras, se arată că măsurile anunţate de prim-ministrul grec – reformarea pieţei muncii, a sectorului public, a sistemului bancar şi privatizările – nu pot constitui baza pentru un nou program de salvare a Greciei, şi că este nevoie de o soluţie sustenabilă. Astfel, sunt prezentate două căi prin care Grecia ar putea primi în continuare ajutor. Prima soluţie ar fi îmbunătăţirea rapidă şi semnificativă propunerilor care să includă şi punerea la dispoziţie de către guvernul grec a unor bunuri în valoare de 50 de miliarde de euro pentru a mai reduce din datorie. Cea de-a doua soluţie este ieşirea temporară a Greciei din zona euro pentru 5 ani, timp în care UE i-ar acorda asistenţă că oricărui alt membru.

Summitul de urgenţă al celor 28 de şefi de stat şi de guverne din UE de duminică a fost anulat, pentru ca negocierile "foarte dificile" în vederea ajungerii la un acord asupra unui al treilea plan de salvare a Greciei de la faliment să continue, a anunţat Donald Tusk. Acesta a declarat că reuniunea liderilor din cadrul Eurogrupului va avea loc, aşa cum s-a programat, duminică, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României) şi că va "dura până încheiem un acord cu Grecia".
Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, şi urmau să se întâlnească din nou duminică, la ora locală 11:00 (12:00, ora României).
Înainte de reuniunea de sâmbătă, o serie de miniştri şi-au exprimat scepticismul în legătură cu faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis. Încrederea între cele două părţi a fost erodată grav în cursul celor cinci luni de negocieri tensionate asupra unui nou program de salvare.

Ramona Loznianu este editor al ziarului Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu