PUBLICITATE
“Pot sa va spun ca i-am confirmat domnului presedinte Iohannis, astazi, cand discutam despre asta, ca orice angajat din autoritati de management si din organisme intermediare are un salariu mult mai mare decat presedintele, sau primul ministru, sau ministrii. Noi o sa ramanem cam cei cu salariile cele mai mici.”, le-a spus Victor Ponta jurnalistilor. (Sursa: gov.ro)
O luna mai tarziu, in februarie, Victor Ponta si-a intarit afirmatia intr-o discutie, la guvern, pe tema dialogului social cu un reprezentant al sindicalor. Primul ministru a afirmat ca salarizarea in sectorul bugetar este un “dezastru”, “incepand cu presedintele tarii si primul-ministru, care au salarii mai mici decat secretara de la orice companie”.
"Aici aveti perfecta dreptate. Stiti foarte bine ca e un dezastru cu salarizarea in sistemul bugetar, incepand cu presedintele tarii si primul-ministru, care au salarii mai mici decat secretara de la orice companie. Si nu mai vorbesc de ce se intampla in autoritatile locale, unde cred ca toti deja sunt cu salariul minim sau aproape toti sunt cu salariul minim. Tocmai asta incearca Ministerul Muncii, sa reaseze macar un pic lucrurile. Si in invatamnant acum s-a ajuns, s-au comasat nu stiu cate categorii. Asta-i problema pe care am incercat s-o rezolvam doar de jos in sus, adica ridicand salariul minim, dar n-am reusit altfel, dar sper sa gasim resursele si mai ales solutia" (Sursa: Mediafax)
In replica, Klaus Iohannis a declarat ca “evaluarea” primului-ministru este “foarte subiectiva”, insa considera ca cunatumul salariilor trebuie sa reflecte “intr-o oarecare masura ierarhia in stat."
"Este o evaluare foarte subiectiva, dar eu cred ca si cuantumul salariului sau indemnizatiei trebuie sa reflecte intr-o oarecare masura ierarhia in stat", a declarat Iohannis intrebat despre declaratia lui Ponta.
Klaus Iohannis nu a dorit sa spuna daca, in opinia sa, presedintele ar trebui sa castige mai mult decat in prezent.
"Va las pe dumneavoastra sa judecati. Stiti foarte bine cat castiga presedintele sau prim-ministrul, cat castiga un director dintr-o regie autonoma si asa mai departe. Concluziile se pot trage foarte simplu", a explicat Iohannis intrebat care este opinia sa in privinta majorarii salariului presedintelui. (Sursa: Mediafax)
Informatia ca salariului presedintelui Iohannis ar putea ajunge la suma de 20.000 de lei a aparut inca din luna martie, in presa, atunci cand Romania TV anunta ca Guvernul Ponta lucreaza la o noua Lege a salarizarii in sistemul public si odata cu intrarea in vigoare acesteia in vigoare indemnizatia demnitarilor va fi majorata. In 3 martie, ministru Muncii, Rovana Plumb, declara, la Romania TV, ca se lucreaza la o nou lege a salarizarii in sistemul public, care va contine doar cinci clase de salarizare, mentionand ca spera ca lege sa intre in vigoare pana la sfarsitul anului.
La sfarsitul lunii martie, Guvernului prezenta proiectul de lege pentru noua lege a salarizarii. Potrivit Mediafax, initiativa legislativa propunea un salariu maxim brut de 22.000 de lei pentru presedintele tarii, premier, parlamentari si ministri.
Cateva zile mai tarziu, dupa prezentarea proiectului de lege, Ponta anunta ca, odata cu finalizarea Codului fiscal si de procedura fiscala, in partea a doua anului trebuie finalizata si initiativa legislativa privind salariile bugetarilor, apreciind ca “trebuie sa rearanjam scara normala a valorilor”.
”Trebuie sa rearanjam scara normala a valorilor. Nu e normal ca presedintele, premierul, presedintii Camerelor sa castige mai putin decat cine stie ce angajat dintr-o institutie militarizata sau dintr-o institutie de stat. (...) Sunt convins ca impreuna cu noul ministru de Finante o sa gasim solutiile”, a declarat Ponta, in 30 martie, intr-o conferinta de presa la sediul PSD (Sursa: B1TV)
In aprilie, Ponta sustinea ca personalul din autoritatile de management trebuie bine platit, alfel, cu un venit de 300-400 de lei, se va duce in mediul privat pentru 3-4.000 de euro sau vom avea de-a face cu fenomenul coruptiei la nivelul acestor institutii. In acelasi timp, premierul explica ca daca ministru Fondurilor Europene, Marius Nica, ar fi “sef de autoritate de management, ar castiga mult mai mult” ca ministru, “cel putin dublu”. Prezent alaturi de el, Nica, a replicat: “De trei ori!”. Ponta a mai adaugat ca ministrii lucreaza pentru binele tarii si se jertfesc pentru binele tarii.
"Dar domnia sa, dorind sa lucreze pentru binele tarii si jertfindu-se, ca toti cei de fata, pentru binele public, noi nu vrem salarii, noi vrem doar sa lucram", a adaugat premierul. (Sursa: Mediafax)
Pe subiectul salarilor angajatilor din administratia centrala s-a pronuntat si ministru finantelor, Eugen Teodorovici. El a declarat, in mai, intr-o emisiune televizata, ca salariul unui de ministru “e rusinos”, iar salariile din administratie ar trebui “reasezate”.
„Este un subiect pe care noi nu-l discutam cu omologii nostri, pentru ca nimeni nu te crede. Nu as putea sa spun cat anume ar trebui sa castige, dar toate aceste salarizari trebuie reasezate: de la presedintele statului pana la functionarul pe studii medii dintr-o primarie de comuna. Trebuie toate reasezate. Eu imi aduc aminte din anii de administratie petrecuti, unde salarizarea era altfel asezata: mai comprimata, fara foarte multe trepte de salarizare, mult mai usor de aplicat si era cat de cat, sa spunem, decenta. Pana la un punct, dupa care s-a pierdut tot. Fara o administratie puternica nu ai cum sa speri, decat accidental, ca se pot face lucrurile bine”, a spus ministrul Finantelor. (Sursa: Digi24)
Tot in mai, Liviu Pop, ministru pentru Dialog Social, declara, intr-o conferinta de presa, ca proiectul de lege privind sistemul salarizarii in sistemul bugetar ar trebui sa intre in dezbatare publica "in asa fel incat sa existe o lege aplicabila cat mai repede". Potrivit Mediafax, Pop considera ca presedintele Romaniei ar trebui sa aiba un salariu corelat cu cel al premierului si presedintelui Inaltei Curtii de Casatie si Justiei, reglementare care a si fost inclusa in Ordonanta emisa, miercuri, de Guvernul condus de premierul interimar Gabriel Oprea.
"Pe grila de salarizare s-a vehiculat ca salariu maxim in administratia din Romania sa fie brut de 5.000 de euro", a mai declarat Pop, in aceeasi conferinta de presa.
CONTEXT
O declaratia a sefului Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, de joi seara, facuta intr-o emisiune televizata, prin care aceasta sustinea ca nu presedintele Iohannis i-a cerut lui Gabriel Oprea sa mareasca indemnizatiile demnitarilor, a iscat un scandal al declaratiilor, intre presedinte, premier si viceprim-ministru, dupa ce Victor Ponta a intervenit telefonic in aceeasi emisiune si a declarat ca miercuri va adopta o alta decizie prin care salariile demnitarilor vor fi majorate atunci cand se maresc pentru toti bugetarii.
Vineri dimineata, viceprim-ministrul Gabriel Oprea l-a contrazis pe premierul Victor Ponta si a sustinut ca ideea ordonantei privind cresterea salariilor demnitarilor a apartinut Guvernului si lui Victor Ponta, care s-ar fi pus de acord cu presedintele Klaus Iohannis asupra majorarii indemnizatiilor demnitarilor.
”Proiectul de ordonanta a fost facut de mai multa vreme la Ministerul Muncii, ideea apartinand Guvernului si lui Victor Ponta. Stiu ca premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord in principiu asupra adoptarii unui act normativ prin care sa fie majorate indemnizatiile demnitarilor, in contextul discutiilor despre cresterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii si ministrul Finantelor, tinand seama de principiul atragerii competentei si lupta impotriva coruptiei si din cei 71 de demnitari care erau vizati de proiectul de ordonanta, au ramas la final 48. Ministrii Muncii, Finantelor si Justitiei au sustinut aceasta ordonanta, iar pozitia lor se regaseste in stenogramele sedintei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru Mediafax.
Firul contrelor dintre Ponta si Iohannis, generat de declaratia lui Oprea, poate fi consultat aici.
Citeste mai multe despre victor ponta • salariile demnitarilor • eugen teodorovoci
[P] ---------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu