luni, 27 iulie 2015

Cum sa furi 20 de miliarde si sa scapi basma curata. Reteta unui jaf perfect din banii statului


• S-a dovedit clar acum ca aceasta firma a fost infiintata doar cu scopul de a insela statul • Desi prejudiciul adus bugetului statului este urias, administratorul societatii nu a putut fi gasit

Este aceasta reteta unui tun perfect dat bugetului statului? O firma implicata intr-una din cele mai mari retele de evaziune fiscala care a activat in ultimii ani pe raza judetului Iasi va disparea definitiv din evidentele oficiale, si asta in ciuda faptului ca paguba adusa bugetului statului este de 2.025.334 lei, iar administratorul societatii nu a putut fi gasit pentru a fi tras la raspundere. Firma se numeste Tolis Best SRL si are sediul social in Comarna fiind infiintata in anul 2012. Printre firmele care compun alaturi de Tolis Best SRL reteaua evazionista care au fraudat statul cu sume de ordinul milioanelor de euro se mai numara Loscarn SRL, Kalis Carn SRL din Prisecani si SC Merival Accesorii SRL din Raducaneni sau Meridian Carn SRL.

Fiecarei firme i se imputa un prejudiciu urias prin afaceri evazioniste. Insa Tolis Best SRL firma careia i se imputa dupa cum s-a precizat 2.025.334 lei este prima care dispare din retea deoarece zilele trecute lichidatorul judiciar a propus lichidarea societatii. De precizat ca statul roman este singurul pagubit dupa falimentul si disparitia acestei firme. Administratorul a propus radierea firmei deoarece continuarea procedurii de faliment ar fi inutila in conditiile in care firma nu dispune de bunuri care pot fi vandute astfel incat singurul creditor, adica statul roman, sa-si recupereze banii, adica suma de 2.025.334 lei reprezentand taxele si impozitele neachitate.

Citeste si: Un barbat din Sri Lanka si o moldoveanca le-au tras-o inspectorilor fiscali din Iasi. Ce a urmat este incredibil

De asemenea, administratorul judiciar a transmis judecatorului sindic caruia i-a fost repartizat dosarul de faliment al firmei ca nu a putut sa-l contacteze pe administratorul societatii comerciale si nici nu a avut acces la documentele contabile ale firmei. Atat postasul care avea de predat notificari si somatii de plata, cat si ceilalti reprezentanti ai institutiilor statului l-au cautat pe administrator pentru a lamuri lucrurile. Pentru ca administratorul nu a putut fi gasit pentru primirea corespondentei a semnat tatal acestuia.

"Nu au fost puse la dispozitia administratorului judiciar niciun fel de documente contabile. Societatea nu figureaza in evidente cu bunuri mobile si imobile. Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Iasi a transmis ca societatea nu figureaza cu vehicule in evidenta automata. Avand in vedere inexistenta bunurilor in patrimoniul debitoarei, concluzionam ca se justifica pe deplin inchiderea procedurii. Totodata solicitam radierea societatii si descarcarea administratorului de orice responsabilitati", se arata in raportul final intocmit de administratorul judiciar al societatii.

Descinderi cu mascati

Avand in vedere ca firma va fi radiata, sansele de a recupera acum banii statului sunt minime. Recuperarea prejudiciului se va face eventual la sfarsitul unei anchete penale prin executarea averii celor implicati. Dar, o parte dintre cei implicati au plecat peste hotare. La sfarsitul anului trecut ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au descins in mai multe locuinte din comunele Raducaneni si Comarna pentru a destructura aceasta retea de evaziune fiscala. Firma Tolis Beste SRL era unul din pilonii de baza ai acestei retele evazioniste suspectate ca au prejudiciat statul cu cel putin 2 milioane de euro. In centrul afacerilor evazioniste s-a aflat firma Loscarn in spatele careia s-ar afla un cetatean asiatic care se numeste Sdanga Arachchiga Don Karunalal Sarath Kumala. Complicii asiaticului ar fi fost o basarabeanca pe nume Foros Olesia si un roman, Ionel Luca, cel care figureaza ca administrator al firmei Tolis Best SRL din Comarna. Firmele respective se ocupau in special cu comertul cu animale. Fraudele au fost savarsite in special prin inregistrarea unor cheltuieli fictive in vederea diminuarii masei de impozitare, dar si pentru deducerea frauduloasa a unor sume de bani din neplata sau recuperarea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA).

Citeste si: O caracatita de firme cu sediul in niste grajduri a inselat statul cu milioane de euro

Capul retelei era se pare firma asiaticului, Loscarn, inregistrata in Comarna la o adresa unde se afla un grajd. Acesta a inregistrat in contabilitate operatiuni economice care nu s-au realizat niciodata. De exemplu, in anul 2012, firma Tolis Best SRL a inregistrat in contabilitate achizitii de animale vii (bovine), dar si de materiale de constructii in valoare de 312.198 lei. Un an mai tarziu, in perioada ianuarie-iunie 2013, firma Tolis Best SRL ar fi cumparat de la Loscarn animale vii in valoare de 18,3 miliarde lei vechi. Dupa ce a efectuat aceste achizitii, firma a refacturat catre alti "clienti" vanzari de carcase. Asta in conditiile in care firma nu are salariati, nu are puncte de lucru, mijloace de transport, autorizatii si utilaje de abatorizare. Administratorul firmei nu a putut dovedi ca a cumparat animale vii pe care le-a sacrificat si le-a vandut sub forma de carcase.

Urmareste BZI.ro pe FACEBOOK.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu